ροή ειδήσεων

Το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει 600.000 κάθε χρόνο

Ήταν γνωστό από τις ανακοινώσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας ότι 5 εκατομμύρια περίπου...
άνθρωποι στον κόσμο χάνονται από το ενεργητικό κάπνισμα κάθε χρόνο.
Ήταν επίσης γνωστό ότι το παθητικό κάπνισμα, δηλαδή η αναπνοή του καπνού στους κλειστούς χώρους, σκοτώνει. Εκείνο που δεν ήταν γνωστό ήταν το πόσους ακριβώς σκοτώνει.

Η απάντηση έρχεται τώρα από μια μελέτη που έγινε σε 192 χώρες υπό την εποπτεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, δημοσιευμένη στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό ‘Lancet’. Η μελέτη αυτή κατέληξε στον εκπληκτικό αριθμό των 600.000 ατόμων που πληρώνουν το παθητικό κάπνισμα με τη θυσία τις ίδιας της ζωής τους.

Το τραγικότερο όμως από αυτή τη θυσία είναι ότι το ένα τρίτο περίπου από τους 600.000 παθητικούς καπνιστές που χάνονται είναι παιδιά τα οποία χάνονται από πνευμονία, άσθμα ή ανεξήγητο αιφνίδιο θάνατο. Ιδιαίτερα καταστρέφονται οι ευαίσθητοι πνεύμονες των μικρών παιδιών που βρίσκονται στην ανάπτυξή τους. Στους ενήλικες επικρατούν ως αίτια θανάτου οι καρδιοαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Ιδιαίτερα ευαίσθητες στο παθητικό κάπνισμα θεωρούνται οι γυναίκες (280.000) που φαίνεται ότι σε μεγαλύτερο ποσοστό καπνίζουν παθητικά σε σχέση με τους άνδρες που θεωρούνται περισσότερο υπεύθυνοι για το ενεργητικό κάπνισμα.

Σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί το παθητικό κάπνισμα επιδημία, που την ονομάζει smoking epidemic η οποία εξαπλώνεται σταδιακά σε όλο τον κόσμο. Γιατί πράγματι αυτούς τους φοβερούς αριθμούς με τις εκατόμβες νεκρών καμία επιδημία γρίπης δεν μπορεί να προκαλέσει. Ευαισθητοποιούμαστε ως πολίτες κάθε χρόνο για μερικές εκατοντάδες ανθρώπων που μπορούν να χαθούν από μια μικροεπιδημία γρίπης και αγνοούμε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που χάνονται σταθερά κάθε χρόνο.

Αντιγράφω από τις ανακοινώσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας την πολιτική κάθε χώρας που έχει απαγορεύσει αυστηρά το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους. Είναι χαρακτηριστική η πολιτική ορισμένων χωρών όπως η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν απαγορεύσει όχι μόνο το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο, δηλαδή πεζοδρόμια κ.τ.λ.

Ειδικότερα για την Ελλάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ‘Η Ελλάδα προβαίνει στην τρίτη της προσπάθεια να απαγορεύσει το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα στα νοσοκομεία, σχολεία, αυτοκίνητα και γενικά στους δημόσιους χώρους. Προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν γιατί αγνοήθηκαν στην πράξη από τον πληθυσμό.’

Δεν ξέρω πόσο περήφανος αισθάνεται κάθε Έλληνας σε όλο τον κόσμο όταν διαβάζει αυτές τις γραμμές στο Διαδίκτυο και που αφιερώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη χώρα του. Ακόμα και η γειτονική Τουρκία έχει απαγορεύσει το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους εδώ και τρία περίπου χρόνια. Εκεί βλέπετε δεν υπάρχουν bar, εστιατόρια, νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, μπουζούκια κ.λ.π. , που οι θαμώνες τους να θεωρούν αδιανόητο το να μην καπνίζουν. Σε όλο τον κόσμο καμιά χώρα δεν θεώρησε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος αποτελεί παραβίαση της προσωπικής ελευθερίας. Εκεί προφανώς οι πολίτες σέβονται ή αναγκάζονται να σεβαστούν τον νόμο γιατί το ίδιο το κράτος φροντίζει να σέβεται τους νόμους του και να επιβλέπει την τήρησή τους.

Πιστεύω πως ο Υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση δεν θα είναι περήφανοι να διαβάσουν στο νέο Report του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας ότι στην Ελλάδα απέτυχε και αυτή η τελευταία προσπάθεια.

iatronet.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *