ροή ειδήσεων

Με αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου και του Φιλίππου «υποδέχτηκαν» οι Σκοπιανοί τον Στ. Λαμπρινίδη

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επίτροπος Στέφαν Φούλε, όσο και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόμας Κάντριμαν έχουν απευθύνει κάλεσμα...
στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αποφύγουν τις προκλητικές σε βάρος της Ελλάδας ενέργειες, όπως αυτή της τοποθέτησης του αγάλματος του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.
Την τοποθέτηση του αγάλματος, το κόστος του οποίου αγγίζει 9,4 εκατ. ευρώ, η Αθήνα την αντιμετώπισε ως άλλη μία γραφική ενέργεια από την πολιτική ηγεσία του γειτονικού κράτους.
Ωστόσο εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει τρόπος με τον οποίο αντέδρασε μέσω του Στέφαν Φούλε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενημερώνοντας την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι με ενέργειες όπως αυτή, αλλά και εξαιτίας των καθυστερήσεων που διαπιστώνονται στις μεταρρυθμίσεις η πΓΔΜ κινδυνεύει ακόμη και να τεθεί εκτός διαπραγματευτικής διαδικασίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε στο κανάλι στο κανάλι Α1 των Σκοπίων ο κ. Φούλε τόνισε ότι με προκλητικές ενέργειες, όπως αυτό της ανέγερσης του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου η πΓΔΜ μπορεί να βρεθεί εκτός του καθεστώτος της υποψήφιας, για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρας.
Ο κ. Κάντριμαν έχει δηλώσει ότι «Ενέργειες, από τη μία ή την άλλη πλευρά, που αναμοχλεύουν τα πάθη, δεν συμβάλουν στην επίλυση του ζητήματος (της ονομασίας). Προτρέπουμε τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να επιδείξουν ηγετικό ρόλο και τα ΜΜΕ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση έως ότου η Αθήνα και τα Σκόπια προσπαθούν να βρουν μία λογική συμβιβαστική λύση, το συντομότερο δυνατόν»
Το άγαλμα του Φιλίππου
Εκτός, όμως, από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, στην κεντρική πλατεία του Μοναστηρίου έχει τοποθετηθεί και ένα χάλκινο άγαλμα του Φιλίππου Β΄ έφιππου.
Τα δύο αγάλματα τοποθετήθηκαν την ίδια ημέρα στην γειτονική χώρα και ήδη κάποιοι κύκλοι στην Αθήνα αναφέρουν ότι «με την ταυτόχρονη τοποθέτηση των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β, οι Σκοπιανοί υποδέχονται τον νέο υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη».

Συνάντηση με Μιλόσοσκι
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συναντήθηκε με τον Σκοπιανό ομόλογό του Αντόνιο Μιλόσοσκι χθες στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών εξωτερικών των χωρών της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ότι «Τα Σκόπια πρέπει να δείξουν εποικοδομητική στάση και να όχι να οικοδομούν τείχη και μνημεία».
Από την πλευρά του ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Λαμπρινίδη για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ενώ πραγματοποίησε ειδική αναφορά στην πρόθεση των Σκοπίων να επιδιώξουν νέο γύρο συνομιλιών υπό τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Νωρίτερα ο κ. Μιλόσοσκι είχε δηλώσει ότι «Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν επηρεάζει θετικά και δεν συμβάλλει στην πρόοδο του διαλόγου».
newscode.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *