ροή ειδήσεων

Στο ΣτΕ η τύχη των ημιυπαίθριων

Η συνταγματικότητα ή μη της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων θα κριθεί με διαδικασίες εξπρές («πρότυπη δίκη») από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας...
Τρεις κάτοικοι της Χαλκιδικής, η υπόθεση των οποίων εκκρεμεί στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, ζήτησαν σύμφωνα με το Ν. 3900/2010 να εισαχθεί η υπόθεσή τους στην Ολομέλεια του ΣτΕ λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος και ειδικότερα προκειμένου να κριθεί η συνταγματικότητα ή μη του άρθρου 5 του Ν. 3843/2010 που αφορά τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων με την καταβολή ειδικού προστίμου.

Ειδικότερα, οι κάτοικοι ζητούν να κριθεί αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος) η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του Ν. 3843/2010 που επιτρέπει τη διατήρηση των ημιυπαίθριων χώρων.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος 3843/2010 (άρθρο 5 παράγραφος 1) είναι αντίθετος στο άρθρο 24 του Συντάγματος που απαγορεύει την επιδείνωση των όρων διαβίωσης, αλλά και τη λήψη μέτρων που επιφέρουν επιδείνωση των όρων διαβίωσης και υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού οικιστικού περιβάλλοντος.

Η υπόθεση αφορά την άρνηση της Πολεοδομίας Πολυγύρου να ανακαλέσει δύο οικοδομικές άδειες στην Παραλία Νικήτης του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής, καθώς σύμφωνα με τους κατοίκους που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη υπάρχουν παραβιάσεις των οικοδομικών αδειών, δηλαδή κλείστηκαν ημιυπαίθριοι χώροι και έγινε αλλαγή χρήσης των χώρων στάθμευσης, αλλά και κατασκευάστηκαν πατάρια τα οποία δεν προβλέπονται στις οικοδομικές άδειες.

Η Πολεοδομία θεωρεί ότι οι οικοδομικές άδειες είναι νόμιμες από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής των πολεοδομικών παραβάσεων στο νόμο 3843/2010 και για το λόγο αυτό δεν επιβάλλει κυρώσεις.

Η απόφαση της «πρότυπης δίκης» του ΣτΕ θα αποτελέσει υποχρεωτική «πυξίδα» για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας. Ήδη από την τριμελή επιτροπή που προβλέπει ο Ν. 3900/2010 κρίθηκε ότι πρέπει να εισαχθεί η υπόθεση στη Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, καθώς υπάρχει ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος. Έτσι, αναστέλλεται η εκδίκαση ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας όλων των εκκρεμών υποθέσεων που τίθεται το ίδιο ζήτημα μέχρι να εκδοθεί απόφαση από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην επιτροπή της «πρότυπης δίκης» συμμετέχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος, ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Γεώργιος Σταυρόπουλος και ο πρόεδρος του Τμήματος που υπάγεται η υπόθεση (Ε΄ Τμήμα) αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Μενουδάκος.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ με παλαιότερη απόφασή του έχει εκφράσει έμμεσα άποψη το ζήτημα των ημιυπαίθριων χώρων. Δηλαδή θεωρεί ότι οι χώροι αυτοί είναι αυθαίρετοι και σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές πρέπει να κατεδαφιστούν τα έργα (τοιχοποιία, κ.λπ.) που μετατρέπουν τους χώρους αυτούς σε κατοικήσιμους.
skai.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *