ροή ειδήσεων

Νίσυρος: Από λάβα και αλμύρα

Μικρούλα, ήσυχη και νωχελική, με λιγότερους από χίλιους κατοίκους στον μόνιμο πληθυσμό της, η Νίσυρος...
δίνει την εικόνα του νησιού στο οποίο δεν συμβαίνει τίποτα –κι όμως, «μέσα της» βράζει! Κυριολεκτικά, αν υπολογίσει κανείς ότι στο κέντρο της βρίσκεται ένα μεγάλος κρατήρας, διαμέτρου 4 χιλιομέτρων, πλημμυρισμένος από θείο, ενώ ένας άλλος υψώνεται στα 700 μέτρα του νησιού.

Η Νίσυρος ακολουθεί ιστορικά την πορεία της Κω, αλλά και των υπόλοιπων Δωδεκανήσων, χωρίς όμως ποτέ να αποκτήσει την φήμη και την αλλοτριωτική τουριστική τους ανάπτυξη. Αντίθετα, ακόμα και σήμερα, ο ταξιδιώτης θα βρεθεί εκεί για να βιώσει την υπόκωφη ενέργεια του ηφαιστείου, το οποίο έχει συμβάλλει στο απόκοσμο σε πολλά σημεία τοπίο που συνδυάζει άγρια και παρθένα φυσική ομορφιά, για να βρει την γαλήνη απλά και μόνο χαζεύοντας τα σχεδόν μυστηριακά ηλιοβασιλέματα.

Πλούσια βιοποικιλότητα που περιλαμβάνει σπάνια θαμνώδη βλάστηση, πλήθος δέντρων, κατσίκια σκαρφαλωμένα στις βραχώδεις πλαγιές και τουλάχιστον τριάντα είδη άγριων πουλιών να εποπτεύουν τον περιπατητή στις βόλτες του συνθέτουν ιδανικό σκηνικό για τον φυσιολάτρη ταξιδιώτη.

Η χαρακτηριστική δωδεκανησιακή αρχιτεκτονική με τα ασβεστωμένα σπίτια και τα γαλάζια παραθυρόφυλλα, οι βοτσαλόστρωτες πλατείες, τα καλοδιατηρημένα κάστρα και τα μεσαιωνικά μοναστήρια είναι κάποιοι ακόμα λόγοι που έλκουν τον λάτρη της ιστορίας, ενώ οι ήσυχες, εντελώς ανοργάνωτες παραλίες προσφέρονται για όσους αναζητούν διακοπές μακριά από την βουή και την τουριστική εκμετάλλευση. Ο «πολιτισμός» συναντάται στο Μανδράκι, το λιμάνι του νησιού, εκεί όπου κανείς θα βρει τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα. Το Λαογραφικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς που αξίζει να επισκεφτείτε, όπως άλλωστε και τα Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά, ακόμα κι αν δεν πάσχετε από ρευματικά, απλά και μόνο για να βιώσετε την εμπειρία ενός φυσικού σπα.

Οι οικισμοί
Αν και το πιθανότερο είναι πως θα επιλέξετε τη Νίσυρο για χαλαρές διακοπές χωρίς πολλές μετακινήσεις και φυσικά χωρίς πρόγραμμα, αξίζει να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας για να βολτάρετε σε οικισμούς πέρα από το Μανδράκι, όπως οι Πάλοι, ένα γραφικό ψαροχώρι με θαυμάσιες παραλίες για κολύμπι, καθώς και ψαρο-ταβερνάκια. ΤοΕμπορειό είναι ορεινός οικισμός με το καλοδιατηρημένο κάστρο της Παντονίκης, αλλά και συμπαθέστατα παραδοσιακά εστιατόρια. Εκεί βρίσκεται το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία από το οποίο θα απολαύσετε την θέα στην εντυπωσιακή Καλδέρα, καθώς και η δρακοσπηλιά, μία θερμογενής σπηλιά, η οποία προσφέρεται ως φυσική σάουνα.

Τέλος, τα Νίκεια είναι ένας ακόμα ορεινός οικισμός, σε υψόμετρο 400 μέτρων και πολύ κοντά στο ηφαίστειο, το οποίο, αν και ανενεργό, έχει συμβάλλει στην ιδιότυπη δόμηση με τα λαβυρινθώδη δρομάκια. Στο κέντρο του οικισμού θα συναντήσετε μία πανέμορφη βοτσαλωτή πλατεία, καθώς και τη Μονή Παναγιάς Κυράς, η οποία χρονολογείται στον 17ο αιώνα και γιορτάζεται στις 23 Αυγούστου.

Οι παραλίες
Χωρίς να φημίζεται για τις παραλίες της, λόγω των πολλών απόκρημνων ακτών της, δεν είναι λίγες αυτές στις οποίες θα απολαύσετε ήσυχα το μπάνιο σας. Οι Χοχλάκοι, για παράδειγμα, εντυπωσιάζουν χάρη στο ηφαιστειακό τοπίο και τα μεγάλα μαύρα βότσαλα. Από την άλλη, η Άσπρη Άμμος, όπως μαρτυρά και το όνομά της, διαθέτει λευκή λεπτή άμμο, ενώ όμορφη είναι και η Παχιά Άμμος, η οποία προσφέρεται για περισσότερη απομόνωση. Τέλος, αξίζει να κολυμπήσετε στο επίνειο των Νίκειων, το Αυλάκι, για να αισθανθείτε την ζεστασιά των θερμών πηγών που αναβλύζουν μέσα από την θάλασσα. 

Γιορτινό καλοκαίρι 
Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο η Νίσυρος φορά τα γιορτινά της και υποδέχεται τους επισκέπτες της με πανηγύρια και φεστιβάλ που δίνουν ζωντάνια στις νύχτες τους. Πέρα από τις γιορτές των Αγίων που αποτελούν ιδανικές αφορμές για γλέντι και χορό, με αποκορύφωμα φυσικά το πανηγύρι της Ιεράς Μονής Παναγίας της Σπηλιανής, στο Μανδράκι, το ενδιαφέρον κεντρίζει το ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ του νησιού. Καθ’όλη την διάρκεια του καλοκαιριού στα πλαίσια του φεστιβάλ στο νησί πραγματοποιούνται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, εκθέσεις και ενδιαφέρουσες διαλέξεις. 

Διαμονή 
*Haritos Hotel: Χτισμένο στην πλαγιά του βουνού και με εκπληκτική θέα στην θάλασσα, το Haritos Hotel υπόσχεται χαλαρές διακοπές και γνήσια φιλοξενία (τηλ. 22420 31318). Το κόστος του δίκλινου για τον Αύγουστο ξεκινά από 50 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου πρωινού.

*Polyvotis HotelΠαραδοσιακού τύπου ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Μανδράκι, που προσφέρουν όμορφη θέα στην θάλασσα και το βουνό (τηλ. 22420 31011). Το κόστος του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 46 ευρώ, χωρίς πρωινό.

*Porfyris HotelΒρίσκεται και αυτό στο Μανδράκι, σε ήσυχη τοποθεσία με θέα στην θάλασσα. Διαθέτει πισίνα και εστιατόριο στο οποίο θα απολαύσετε πλούσιο πρωινό με παραδοσιακά προϊόντα (τηλ. 22420 31376). Το κόστος του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 60 ευρώ, με πρωινό.

*Ta LiotridiaΠολυτελείς ξενώνες με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του νησιού, στο όμορφο Μανδράκι και ακριβώς πάνω στο κύμα. Το συγκρότημα περιλαμβάνει ένα καφέ με παραδοσιακά προϊόντα και δύο αναστηλωμένα ελαιοτριβεία (τηλ. 22420 31580). Το κόστος του δίκλινου για τον Αύγουστο είναι 130 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου πρωινού. 

Φαγητό – Διασκέδαση
Πολλές είναι οι παραδοσιακές συνταγές που αξίζει να γευθείτε στο νησί, όπως η Πυθιά (πίτα από ρεβύθια), ενώ αξιόλογα είναι και τα τοπικά τυριά κοπανιστή και σακουλιαστή. Οι περισσότερες ταβέρνες βρίσκονται στο Μανδράκι, εκεί άλλωστε που θα συναντήσετε και τα περισσότερα bars για το βράδυ, ενώ για ψάρι προτείνουμε να κατευθυνθείτε στα ψαροχώρια του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, στο Captain’s House και στον Μάκη, στους Πάλους, θα απολαύσετε φρέσκα ψάρια αλλά και μαγειρευτά. Για ψητά και κρέατα σούβλας προτείνουμε το Μπαλκόνι, στον Εμπορειό, ενώ πιο… περιποιημένα -και ίσως λίγο πιο ακριβά- θα φάτε στο Πανόραμα, στο Μανδράκι.

Αργότερα, οι νεώτεροι του νησιού συναντιούνται για ποτό και χαλαρή μουσική στο Εναλλάξ, στο Μανδράκι, ενώ παραδοσιακότερα καφέ και κρύα μπύρα θα απολαύσετε στο καφενείο του Αντρίκου, το στέκι του Νίκου Παπάζογλου κατά τις διακοπές του στο νησί.

Πώς θα βρεθείτε εκεί 
Η Νίσυρος συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά με την Bluestar Ferries, ενώ τακτικά δρομολόγια εκτελούνται από Ρόδο και Κω. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 13 με 15 ώρες και το κόστος του εισιτηρίου ξεκινά από 97 ευρώ κατ’άτομο μετ’επιστροφής για οικονομική θέση και από 342 ευρώ κατ’άτομο μετ’επιστροφής για δίκλινη εξωτερική καμπίνα. 

(*) Ευχαριστούμε το group Nisyros Greece του Facebook για την παραχώρηση φωτογραφιών του νησιού.


in2life.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *