ροή ειδήσεων

Άρειος Πάγος: πρώτη γυναίκα πρόεδρος και Ροδίτης αντιπρόεδρος

Εσπασε το άβατο του Αρείου Πάγου  Τη Ρένα Ασημακοπούλου επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο. "Αρωμα γυναίκας" αναδίδουν οι κορυφαίες επιλογές της κυβέρνησης στον χώρο της δικαιοσύνης...
καθώς, μετά τις χθεσινές προαγωγικές κρίσεις που έκανε το Υπουργικό, το "τιμόνι" της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης περνάει για πρώτη φορά στα 177 χρόνια ιστορίας του Αρείου Πάγου στα χέρια μιας γυναίκας, της Ρένας Ασημακοπούλου, που για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι η πρόεδρος ΑΠ.
Την ίδια στιγμή το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε....για πρώτη φορά γυναίκα ως γενική επίτροπο διοικητικών δικαστηρίων, την επί 5ετία επίτροπο Ελένη Διακομανώλη. Παράλληλα προήγαγε σε αντιπροέδρους ΑΠ τους αρεοπαγίτες Αθ. Κουτρομάνο και Γ. Χρυσικό, σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας τον σύμβουλο Επικρατείας, Αν. Γκότση, και σε αντιπροέδρους Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) τον Μ. Ζυμή και την Ευφ. Κραμποβίτη.
Με τις χθεσινές προαγωγές η κυβέρνηση αποκατέστησε εν μέρει αδικίες του πρόσφατου παρελθόντος και αδικαιολόγητες ανατροπές της επετηρίδας, αν και για την προαγωγή των 7 ανώτατων δικαστικών λειτουργών παραλείφθηκαν συνολικά 17 δικαστές, ανάμεσα στους οποίους και ο εισηγητής στην Ολομέλεια ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα οποιασδήποτε νομοθεσίας συμβάλλει στη διατήρηση και μη κατεδάφιση των αυθαιρέτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η προαγωγή της Ρ. Ασημακοπούλου, που αποκαθιστά την επετηρίδα που άλλαξε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, ξεκαθάρισε το τελευταίο διάστημα, αφού σημαντικές πιθανότητες είχε και ο νεότερος αντιπρόεδρος, Μ. Θεοχαρίδης, που είχε γραφτεί ότι θα προτεινόταν από τον Χ. Καστανίδη, αν παρέμενε υπουργός Δικαιοσύνης.
Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου
Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου
Το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου δέχθηκε την εισήγηση του Μ. Παπαϊωάννου που χαρακτήρισε την επιλογή της Ρ. Ασημακοπούλου ορόσημο για τον ΑΠ, αφού πρώτη φορά αναλαμβάνει πρόεδρος γυναίκα δικαστής, ενώ τη χαρακτήρισε ακέραιο άνθρωπο με μακρά σημαντική διαδρομή και βαθύ γνώστη των θεμάτων της δικαιοσύνης.
Ενστάσεις
Η επιλογή της Ρ. Ασημακοπούλου τάραξε κάπως τα νερά της δικαιοσύνης, όχι μόνο επειδή κάποιοι επαναλάμβαναν ότι δεν είναι ακόμα έτοιμη η Δικαιοσύνη για γυναίκα πρόεδρο, αλλά κυρίως γιατί κόβεται πλέον ένας ομφάλιος λώρος με πρόσωπα που ταλαιπώρησαν στο παρελθόν την τρίτη των εξουσιών
.
Με τις προαγωγές η κυβέρνηση αποκατέστησε εν μέρει αδικίες του παρελθόντος και αδικαιολόγητες ανατροπές της επετηρίδας
Με τις προαγωγές η κυβέρνηση αποκατέστησε εν μέρει αδικίες του παρελθόντος και αδικαιολόγητες ανατροπές της επετηρίδας
Στην 6ετή μέχρι τώρα διαδρομή της στον ΑΠ υπερασπίστηκε σθεναρά τη δική της θέση, έστω και αν μειοψηφούσε μόνη, στενοχωρώντας συχνά κάποιους παροδικά ισχυρούς.
Ο υπουργός επαίνεσε και ευχαρίστησε τον αποχωρούντα πρόεδρο ΑΠ, Γ. Καλαμίδα, για το έργο του, σημειώνοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στις προαγωγές επιχείρησε να συνδυάσει την αξιοκρατία με την επετηρίδα και ότι οι επιλογές ήταν δύσκολες, λόγω των πολλών ικανών υποψηφίων και της στενότητας των θέσεων.
Η νέα πρόεδρος του ΑΠ
Υπέρ των συμβασιούχων, κατά της προσωποκράτησης
Ρ. Ασημακοπούλου (πρόεδρος ΑΠ): Γεννήθηκε το 1946 στο Χατζή Πυλίας της Μεσσηνίας και αποχωρεί το 2013. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών, μπήκε στο σώμα το 1969, προήχθη σε αρεοπαγίτη το 2005 και πέρσι σε αντιπρόεδρο ΑΠ. Ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν ότι οι δικαστές πρέπει να μιλάνε μόνο με τις αποφάσεις τους και έχει δοθεί ολοκληρωτικά στη δικαιοσύνη. Μειοψήφησε σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, κάποιες από τις οποίες είχαν ξεσηκώσει και πολιτικές αντιδικίες. Ετσι, στάθηκε απέναντι στις παραπεμπτικές προτάσεις του τ. εισαγγελέα ΑΠ, Γ. Σανιδά, για τους κατηγορούμενους στις υποθέσεις της ΔΕΚΑ και του Κτηματολογίου, ενώ διαφώνησε και στην υπόθεση των συμβασιούχων, μειοψηφώντας υπέρ τους στην περιβόητη απόφαση 20/07 (με τη γνωστή "τηλεφωνική διάσκεψη"). Ηταν η μόνη που μειοψήφησε στην Ολομέλεια ΑΠ, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο, άποψη που υιοθέτησε τελικά και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Στο παρελθόν συμμετείχε στη σύνθεση του 3μελούς Εφετείου Κακουργημάτων που καταδίκασε τον Γ. Κοσκωτά, ενώ συμμετείχε σε πολλές σημαντικές αποφάσεις υπέρ εργαζομένων και ασφαλιστικών οργανισμών. Μειοψήφησε δύο φορές υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να τεθεί σε αργία ο τ. ανακριτής στο σκάνδαλο Siemens.
Αλλαγές
Αντιπρόεδροι στο Ελεγκτικό Συνέδριο
Μ. Ζυμής (αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου): Γεννήθηκε το 1950 στο Νέο Ροεινό Ναυπλίου και αποχωρεί το 2017. Εκρινε αντισυνταγματική τη νομοθεσία που αρνιόταν την εκτέλεση των διαταγών πληρωμών κατά του Δημοσίου, μειοψηφώντας υπέρ της πληρωμής των συμβασιούχων.
Ευφ. Κραμποβίτη (αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου): Γεννήθηκε το 1947 στη Νιγρίτα Σερρών. Συμμετείχε σε αποφάσεις που κατάργησαν προνόμιο του Δημοσίου (στις διαταγές πληρωμής), αλλά και κατά της εκτέλεσης αποφάσεων υπέρ συμβασιούχων.
Ποιοι είναι
Οι αντιπρόεδροι ΑΠ - ΣτΕ και η γενική επίτροπος
Αθ. Κουτρομάνος (αντιπρόεδρος ΑΠ): Γεννημένος το 1948 στην Καρδίτσα, παραλείφθηκε αδίκως πέρυσι και αποκαθίσταται τώρα. Είναι ο δικαστής που "καθάρισε" τις ναυταπάτες στον Πειραιά και απέδωσε δικαιοσύνη στην πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα στην Πάτρα παρά τις αντίξοες τότε συνθήκες. Μειοψήφησε σε δίκη στον ΑΠ υπέρ πολίτη θύματος της ναζιστικής θηριωδίας που ζητούσε αποζημίωση για καταναγκαστική εργασία στη Siemens. Μειοψήφησε υπέρ των κατηγορουμένων της ΔΕΚΑ, υπέρ των συμβασιούχων, υπέρ των εργαζομένων της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας κι ήταν πρόσφατα εισηγητής στην υπόθεση της διαθήκης του Ν. Καζαντζάκη.
Γ. Χρυσικός (αντιπρόεδρος ΑΠ): Γεννήθηκε στη Ρόδο το 1948 και προήχθη το 2007 σε αρεοπαγίτη. Ηταν ο συντάκτης της γνώμης της πλειοψηφίας στην πρόσφατη απόφαση 7/11 της Ολομέλειας ΑΠ που δικαίωσε τους συμβασιούχους, ενώ τάχθηκε υπέρ της παραπομπής των κατηγορουμένων για τη ΔΕΚΑ και το Κτηματολόγιο. Ψήφισε να μην τεθεί σε αργία ο τ. ανακριτής της Siemens Ν. Ζαγοριανός.
Ελ. Διακομανώλη (γενική επίτροπος διοικητικών δικαστηρίων): Γεννήθηκε το 1949 στην Κω, μπήκε στο σώμα το 1975, διορίστηκε αντεπίτροπος το 2004 και το 2005 προήχθη σε επίτροπο.
Αναστ. Γκότσης (αντιπρόεδρος ΣτΕ): Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1952 και αποχωρεί το 2019. Μετείχε σε μεγάλες υποθέσεις στην Ολομέλεια για τα πρόστιμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, την αντισυνταγματικότητα των προνομιακών επιτοκίων του Δημοσίου και της νομοθεσίας για τη διατήρηση των αυθαιρέτων, ενώ έκρινε συνταγματικό το ΠΔ 164/04 για τους συμβασιούχους.
Αλ. Αυλωνίτης
ethnos.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *