ροή ειδήσεων

Το "βραχυκύκλωμα" που γεννά το άγχος

Σε ένα «βραχυκύκλωμα» πληροφοριών στον εγκέφαλο κρύβεται το μυστικό του άγχους. Ιταλική έρευνα αποκάλυψε ότι η αιτία δημιουργίας της διαταραχής αυτής...
είναι η έλλειψη επικοινωνίας των περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα.

Το όλο πρόβλημα εστιάζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου και στις διασυνδέσεις δύο περιοχών του. Οταν αυτές δεν «μιλούν» μεταξύ τους, τότε δημιουργείται η δυσάρεστη διαταραχή.

«Ο βρεγματικός φλοιός και το μεσολόβιο του δεξιού ημισφαίριου είναι περιοχές που έχουν κυρίαρχο ρόλο στην αντίληψη από το άτομο του περιβάλλοντός του, αλλά και στην κατανόηση της θέσης του σώματος στον χώρο» εξηγεί ο Πάολο Μπραμπίλα, συντονιστής της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ «Ψυχολογική Ιατρική».

«Στην έρευνα εφαρμόσαμε μια σχετικά νέα τεχνική, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου του Ούντινε. Η τεχνική επιτρέπει να γίνουν μελέτες της συνδεσιμότητας μεταξύ των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου» πρόσθεσε.

Ουσιαστικά, οι ερευνητές επιδίωξαν και κατάφεραν να προσδιορίσουν το επίπεδο του «διαλόγου» ανάμεσα στο μεσολόβιο και τον δεξιό βρεγματικό φλοιό. Χρησιμοποιώντας ως μέτρο τον συντελεστή διάχυσης του νερού (ADCS), κατάφεραν να βρουν την άκρη του νήματος του άγχους καθώς συγκέντρωσαν τις απαραίτητες πληροφορίες για τη συνδεσμολογία, αλλά και τη λειτουργία των «αρμόδιων» κέντρων.

Η έρευνα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια εθελοντών. Οι επιστήμονες υπέβαλαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου δώδεκα άτομα με διαταραχή άγχους και δεκαπέντε υγιείς ανθρώπους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι υπέφεραν από άγχος εμφάνιζαν τουλάχιστον μία διαφοροποίηση στη συνδεσμολογία των νευρώνων μεταξύ των τμημάτων του εγκεφάλου που ευθύνονται για το στρες.

Επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να επιβεβαιώσουν ξανά τα ευρήματά τους, όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ώστε στη συνέχεια να αναζητήσουν τρόπους ελέγχου και αντιμετώπισης των «προβληματικών» συνδέσεων. Αυτό σημαίνει μάλλον νέα φάρμακα για τους ιδιαίτερα αγχώδεις ανθρώπους.

ESPRESSO

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *