ροή ειδήσεων

Μεγάλη ανατροπή στο εργασιακό τοπίο

Μεγάλη αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις επιφέρουν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο υπό ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ καθώς και οι αλλαγές που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα....

Οι κυριότερες αλλαγές που θα επέλθουν για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις είναι οι εξής:
1. Αυξάνεται από δύο σε τρία χρόνια το διάστημα της απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (μέχρι και τρεις ανανεώσεις ενδιάμεσα). Μετά την πάροδο τριετίας, τεκμαίρεται ότι η σύμβαση υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.
2. Εφαρμόζεται σε εξαμηνιαία βάση το ελαστικό δεκάωρο, αντί της πληρωμής των υπερωριών. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να προέλθει ακόμη και με συμφωνία μέρους των εργαζομένων (το 15% σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων και το 25% σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων).
2. Οι μισθοί νέων ηλικίας μέχρι 25 ετών μειώνονται κατά 20% και για διάστημα μέχρι δύο ετών.
3. Οι έλεγχοι των επιχειρήσεων γίνονται πιο αυστηροί, ενώ καθιερώνονται ενιαίες ποινές, πρόστιμα αλλά και εκπτώσεις 30%-80% -ανάλογα με την παράβαση- για όσους συμμορφώνονται. Για κάθε παράβαση, το πρόστιμο που θα επιβάλλεται μπορεί να ανέρχεται από το ποσό των 500 μέχρι των 50.000 ευρώ. Επίσης, οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ θα μπορούν να επιβάλλουν την ποινή της προσωρινής διακοπής λειτουργίας κάθε επιχείρησης, για διάστημα μέχρι τριών ημερών, Αν οι επιθεωρητές διαπιστώσουν περιστατικά αδήλωτης εργασίας, η διακοπή λειτουργίας μπορεί να επιβληθεί δύο φορές μέσα σε μία διετία, για άλλες 3-10 ημέρες.
4. Καθιερώνονται ποινές φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών ή χρηματική ποινή τουλάχιστον 900 ευρώ ή και οι δύο ποινές για τους εργοδότες που παραβιάζουν τα χρονικά όρια εργασίας, την καταβολή των δεδουλευμένων, την αμοιβή, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ή την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης.
5. Οι εργοδότες υποχρεούνται (έναντι προστίμων) να αναγγέλλουν στον ΟΑΕΔ κάθε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού σε διάστημα 8 ημερών, πέραν των υποχρεώσεών τους, που απορρέουν από τις διατάξεις της νομοθεσίας του ΟΑΕΔ, για αναγγελία πρόσληψης και καταγγελία σύμβασης μισθωτού.
6. Από το φθινόπωρο τίθεται σε εφαρμογή η κοινή ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΕΠΕ, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ, στην οποία οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν τις καταστάσεις προσωπικού και όλες τις μεταβολές σε μισθούς και ωράρια.
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα γίνεται καταγραφή της κινητικότητας του προσωπικού, των συγκεντρωτικών καταστάσεων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις, παράλληλα με τις συνθήκες εργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και των αλλαγών σε μισθούς και ωράρια εργασίας.
7. Απαγορεύεται επί ποινή ακυρότητας η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εγγύου εργαζόμενης, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και για το χρονικό διάστημα 18 μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή στον τοκετό, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για την καταγγελία.
newscode.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *