ροή ειδήσεων

Η κρίση αδειάζει τα ιδιωτικά σχολεία

Μείωση του αριθμού των μαθητών της τάξης του 25% καταγράφεται στα ιδιωτικά σχολεία, καθώς οι γονείς αδυνατούν να ανταποκριθούν στα υψηλά δίδακτρα προτιμώντας τα δημόσια σχολεία...

Ήδη 7 ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει, 20 νηπιαγωγεία αναμένεται να κλείσουν, ενώ από το Σεπτέμβριο που ανοίγουν τα σχολεία, η εικόνα θα είναι περισσότερο ξεκάθαρη.

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Έθνους», στα γυμνάσια-λύκεια η μείωση ανέρχεται περίπου στο 25%, στα μεγάλα παραδοσιακά σχολεία η μείωση είναι κάτω από 10%, στα δημοτικά η μείωση φτάνει στο 10-12%. Παράλληλα, παρατηρείται μείωση ενδιαφέροντος στα σχολεία όπου υπήρχε μεγάλη λίστα αναμονής, ενώ στα στοιχεία για τη μείωση των μαθητών που παρατίθενται δεν περιλαμβάνονται στοιχεία των μαθητών των σχολείων που έκλεισαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα δύο τελευταία χρόνια εγκατέλειψαν τα ιδιωτικά περίπου 4.000 μαθητές. Αν συνυπολογιστεί και η χρονιά 2008-2009, οπότε άρχισε να εκδηλώνεται το φαινόμενο, ο αριθμός ανεβαίνει στους 17.276 μαθητές!

Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία αποδίδουν τη μείωση των εγγραφών στην ιδιωτική εκπαίδευση οφείλεται κυρίως στους εξής λόγους:

• Στην οικονομική κρίση η οποία έχει πλήξει τα μεσαία στρώματα (μισθωτούς, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους), που όμως είναι και οι κυριότεροι πελάτες των ιδιωτικών σχολείων. Προφανώς τα συγκεκριμένα νοικοκυριά θεώρησαν ότι το ιδιωτικό σχολείο καταναλώνει μεγάλο κομμάτι του οικονομικού τους προϋπολογισμού.
• Στις μεγάλες αυξήσεις στα δίδακτρα. Όταν το 2004 απελευθερώθηκαν τα δίδακτρα για τις εισαγωγικές τάξεις των ιδιωτικών σχολείων, αυτά έφτασαν στα ύψη και παρατηρήθηκαν αυξήσεις συνολικά μέχρι και 200%. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι γονείς πλήρωναν και πληρώνουν σε ιδιωτικά σχολεία φύκια για μεταξωτές κορδέλες, αφού οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες που προσφέρουν είναι κάτω του μετρίου.

«Τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες της επίμονης προσπάθειας του συνδέσμου των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων (ΣΙΕΙΕ) να αποκομίσουν οφέλη με επικοινωνιακούς χειρισμούς και μαγειρεμένα στοιχεία, διογκώνοντας το πρόβλημα καθυστέρησης καταβολής των διδάκτρων από γονείς και της μικρής μείωσης των εγγραφών. Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή τα παραπάνω, κάποια σχολεία που είτε προέκυψαν από φροντιστήρια είτε βλέπουν την ιδιωτική εκπαίδευση ως πεδίο κερδοσκοπίας, προβαίνουν σε παράνομες μειώσεις μισθών, προγράφουν απολύσεις έμπειρων εκπαιδευτικών για οικονομικούς και μόνο λόγους, απειλούν και τρομοκρατούν. Τέτοια σχολεία, ευτυχώς όχι πολλά, δεν μακροημερεύουν στην εκπαίδευση. Αντίθετα, σχολεία που αποτελούν πυρήνες μόρφωσης και πολιτισμού έχουν πολύ μικρή μείωση εγγραφών -από 4 έως 7%- και εξακολουθούν να συσπειρώνουν γύρω τους την εμπιστοσύνη γονέων και μαθητών», τονίζει στην εφημερίδα ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Β. Ελλάδας – ΙΕΛΒΕ, Δημήτρης Σελέκος.

«Η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν είναι ένα τοπίο ομοιόμορφο και ομοιογενές. Αντιθέτως, υπάρχουν σχολεία διαφορετικών 'ταχυτήτων' που έχουν επιδείξει διαφορετικές αντοχές στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα», σημειώνει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός.

«Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων η μείωση μαθητών που υφίστανται τα σχολεία είναι αντιστρόφως ανάλογη της ποιότητάς τους. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μερίδα ιδιωτικών σχολείων που, εκμεταλλευόμενη την απελευθέρωση των διδάκτρων την περίοδο 2005-09, προέβη σε παράλογες αυξήσεις από 60 έως και 200%. Τα σχολεία αυτά είναι κυρίως σχολεία που λειτουργούν με όρους ασύδοτης αγοράς, χωρίς σταθερό προσωπικό, με απουσία αρμονικού εκπαιδευτικού κλίματος, με παράνομο προσωπικό, ώστε οι ιδιοκτήτες να φοροδιαφεύγουν, με παροχές βιτρίνας κι όχι με παιδαγωγική δουλειά ουσίας. Αυτά τα σχολεία σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπα με ραγδαία μείωση μαθητών και κάποια από αυτά απειλούνται ακόμη και με λουκέτο», συνεχίζει.

«Κάποιοι σχολάρχες θεώρησαν πως μπορούν να μετατρέψουν την εκπαίδευση σε φθηνό προϊόν εύκολου πλουτισμού. Η κρίση τούς ξεγυμνώνει. Η κοινωνία γυρίζει την πλάτη της στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που λειτουργούν με απαράδεκτα υψηλά δίδακτρα, με εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ούτε τα ουσιαστικά ούτε τα τυπικά προσόντα για να σταθούν σε τάξη, με διευθύνσεις που αντιμετωπίζουν τους γονείς και τους μαθητές ως πελάτες. Η παρούσα δυσμενής οικονομική συγκυρία δίνει και μια ευκαιρία. Να καθαρίσει η ήρα από το στάρι. Να ανασυγκροτηθεί εκ νέου η δημόσια παιδεία και να αναδειχθούν τα ιδιωτικά σχολεία που προσφέρουν. Δυστυχώς, στη συγκυρία αυτή η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας και η υφυπουργός δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», καταλήγει ο κ. Κουρούτος.

tvxs

Σχόλια

  1. Ανώνυμος19/8/11 15:17

    Βγαίνει και κάτι καλό απο ολη αυτη την ιστορία.

    Φαίνεται η αξία και το τι πραγματικά αξίζει ο κάθε μαθητής στο δημόσιο σχολείο, και οχι να βγαίνει η αξία του επειδή πληρώνει ο μπαμπάς στο ιδιωτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/8/11 16:48

    Καλά να πάθουν οι ψωνάρες που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά,ειδικά εδώ στη Ρόδο πηγαίναμε σε δημόσια όλοι, και μια χαρά άνθρωποι βγήκαμε,αυτά μας φάγανε οι μούρες οι ψωνάρες και μερικοί πάγκαροι,είναι να το έχει το παιδί,αν είναι στόκος δεν πας να το στείλεις σε ιδιωτικό, στόκος θα παραμείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/8/11 17:26

    Aυτο που γελαω με τα δημοσια σχολεια ειναι (και οσοι εχουν παει σε σχολεια του εξωτερικου θα με καταλαβουν) πως στην πραγματικοτητα πληρωνουν τα μαλλιοκεφαλα τους στα φροντηστηρια, δηλαδη στελνουν τα παιδια τους το πρωι στο σχολειο-για να χανουν την ωρα τους και το απογευμα να μαθαινουν αυτα που θα επρεπε να μαθαινουν το πρωι!!!! Αρα τα παιδια τους μαθαινουν και αυτα σε "ιδιωτικα σχολεια" Τα ιδιωτικα σχολεια δεν ειναι το προβλημα - οποιος μπορει να τα βαλει εκει καλα κανει - το προβλημα ειμαστε εμεις! Για ποσο θα ανεχομαστε τους καθηγητες (οχι ολοι αλλα παρα πολυ) να μην κανουν την δουλεια τους;για να μην χρειαζεται το παιδι να πηγαινει φροντηστηριο... Γιατι δεν υπαρχει ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ για καποιο παιδι που μενει πισω (ολα αυτα που σας λεω δεν ειναι επιστημονικες φαντασιες συμβαινουν αλλου...)
    Α και σχετικα με καποιον που γραφει πιο πανω οτι βγηκαμε ανθρωποι απο αυτα τα δημοσια σχολεια..............δεν θα συμφωνησω.......ρηξε μια ματια γυρω σου..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος19/8/11 18:31

    17: 26 ΤΟ 1ο ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΓΥΡΩ ΜΟΥ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΜΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΟΚΕΦΑΛΛΑ ΣΟΥ .ΕΠΕΙΔΗ ΕΣΥ ΗΣΟΥΝΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος19/8/11 19:04

    Εύγε 19/8/11 17:26 !!! Συμφωνώ απολύτως - με όλα όσα αναφέρεις. Βεβαίως και με το σχόλιο το τελευταίο !!!
    Α.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος19/8/11 19:05

    ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ?
    ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΑΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ 800 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος19/8/11 19:17

    ΤΟΝ ΣΥΜΦΕΡΗ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΟΤΙ ΕΚΕΙ
    ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΑΞΗ.ΑΝ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΑΘΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΗ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗ,ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΓΕΜΑΤΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ.
    ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΑ ΛΑΜΟΓΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος19/8/11 20:10

    Ευγε 17:26, ακριβως ετσι ειναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος19/8/11 23:35

    Αγαπητε 17:26 δεν ξερω την ηλικια σου και αν φοιτησες καθολου σε δημοσιο σχολειο αυτο που εχω να σου πω ειναι οτι τα δημοσια σχολεια βγαζουν ανθρωπους αν και αυτο δεν εξαρταται μονο απο το σχολειο αλλα και απο την οικογενεια.
    Εγω την εποχη που πηγαινα σχολειο οι καθηγητες εκαναν πολυ καλα την δουλεια τους λιγοι αυτοι που ηταν κοπανοι.Με τα χρονια τα πραγματα αλαξαν και δεν φταινε μονο αυτοι αλλα και οι γονεις που βαζουν τα παιδια τους ιδαιτερα σε αυτους για καλυτερο βαθμο και εχουμε καταντησει μπαχαλο.
    Ενισχυτικη υπηρχε πριν μερικα χρονια και νομιζω και τωρα αλλα οταν ειναι κατακριτεα απο τους ιδιους τους καθηγητες τι ψαχνεις?
    Οσο αφορα τα ιδιωτικα σχολεια δεν εχω φοιτησει ποτε σε αυτα και δεν εχω κατιδια αποψη,αυτο ομως που με εκαιγε ηταν οταν τα δικα μου παιδια πηγαιναν Γ λυκειου εκαναν ολα τα μαθηματα, εκει εκαναν και κανουν μονο της κατευθυνσης αδικο ,γιαυτο και ο λογος που πηγαινουν πολλα μονο στην Γ λυκειου και μετα απο επιλογη αριστουχων.
    Για να γινεις ανθρωπος ουτε ιδιωτικα ουτε δημοσια σχολεια χρειαζοντε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *