ροή ειδήσεων

Δημόσιο: Νέο μισθολόγιο μόνο για τους νέους

Τη μέθοδο της «προσωπικής διαφοράς» επέλεξαν τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να μην θίξουν τους ήδη υπηρετούντες δημοσίους υπαλλήλους, μεταφέροντας... στην ουσία το δόγμα των προκατόχων τους «ίση αμοιβή για ίση εργασία», άρα και την έννοια «Ενιαίο ή Γενικό Μισθολόγιο», στο απώτερο μέλλον. Κι αυτό γιατί το 90% όσων υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο παρά την κατάργηση των επιδομάτων τους μέσω του νέου μισθολογίου θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις ίδιες αμοιβές μέσω της «προσωπικής διαφοράς», δηλαδή, της διαφοράς που θα έχει ο μισθός που λαμβάνουν σήμερα και αυτός που θα πρέπει να λαμβάνουν με το νέο μισθολόγιο. Εξαίρεση θα αποτελέσουν περίπου 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι (σχέδον το 10% του συνόλου των υπηρετούντων σήμερα στο Δημόσιο) που λαμβάνουν πολύ υψηλούς μισθούς, όπως είναι υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπαλληλοι που υπηρετούν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στις ΔΟΥ και στα Τελωνεία, οι αποδοχές των οποίων αναμένεται να «κουρευτούν».

Άλλωστε, η κυβέρνηση μετά το θόρυβο που δημιούργησαν οι πληροφορίες για συμφωνία κάτω από το τραπέζι του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου με τους εφοριακούς για διατήρηση των αμοιβών τους και με το νέο μισθολόγιο, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας στην ουσία ότι το «μοντέλο των εφοριακών» θα εφαρμοσθεί για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Όλα τα παραπάνω αποφασίσθηκαν σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας.

Όπως μάλιστα αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, «στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των υπηρετούντων δημόσιων υπαλλήλων, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου. Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά), θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί.

»Το ανώτατο επίπεδο (plafond) της προσωπικής διαφοράς θα προσδιοριστεί με ορθολογικό, διαφανή και δίκαιο τρόπο, με βάση τα πλήρη στοιχεία της σημερινής μισθολογικής μεταχείρισης και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων της χώρας. Το ζήτημα όμως αυτό, στην πράξη, δεν αφορά τη συντριπτική πλειονότητα (90% περίπου) των υπηρετούντων υπαλλήλων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

Το σχέδιο νόμου για το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, με τη συμμετοχή του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Ρέππα, του Υφυπουργού κ. Ντίνου Ρόβλια, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του σχεδίου νόμου για το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα καταστεί αντικείμενο ευρείας διαβούλευσης.

Το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο είναι μία βασική διαρθρωτική αλλαγή που έχει ως στόχο τη διαμόρφωση μίας ορθολογικής και δίκαιης κατάστασης, βασισμένης στην αξιοκρατία, τη διαρκή αξιολόγηση, την κινητικότητα και την κινητοποίηση των πολύ αξιόλογων δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στη δημόσια διοίκηση. Αυτές οι δυνάμεις πρέπει να απελευθερωθούν προκειμένου να γίνουν πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές προς όφελος του δημοσίου αλλά κυρίως των πολιτών.

Το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο υπηρετεί παράλληλα και δημοσιονομικούς στόχους που, ώς ένα βαθμό, έχουν αντιμετωπιστεί με τις ρυθμίσεις που ήδη έχουν ψηφιστεί για τη μισθολογική ωρίμανση και τα επιδόματα.

Στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου. Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά), θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί.

Το ανώτατο επίπεδο (plafond) της προσωπικής διαφοράς θα προσδιοριστεί με ορθολογικό, διαφανή και δίκαιο τρόπο, με βάση τα πλήρη στοιχεία της σημερινής μισθολογικής μεταχείρισης και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων της χώρας. Το ζήτημα όμως αυτό, στην πράξη, δεν αφορά τη συντριπτική πλειονότητα (90% περίπου) των υπηρετούντων υπαλλήλων.

aftodioikisi.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος26/8/11 10:25

    Είναι κράτος δικαίου αυτό στο οποίο ζούμε? Πώς ΝΕΟΙ υπάλληλοι διορισμένοι απο ΑΣΕΠ, με ανώτερες σπουδές και master, κάνοντας την ΙΔΙΑ ακριβώς δουλειά με τον παλαιότερο "συνάδελφό" τους, να δεχτούν να αμοίβονται χωρίς επίδομα προσωπικής διαφοράς με τις μισές σχεδόν αποδοχές??? Είναι συνταγματικά άδικο και ανεπίτρεπτο να συμβαίνει. ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ... Ώς ΠΌΤΕ θα συνεχίζουν οι συντεχνίες να συντηρούν τέτοιες κοινωνικές αδικίες και ανισότητες?? ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *