ροή ειδήσεων

Εκτόξευση ανεργίας και μηδενική ανάπτυξη

Στην φθινοπωρινή έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι Ελλάδα και Πορτογαλία θα είναι οι μόνες χώρες τις Ευρώπης που θα συνεχίσουν να είναι σε ύφεση και το 2012...
Πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα, τα μηνύματα από το ΔΝΤ είναι εντελώς απαισιόδοξα, όσον αφορά στην ύφεση, παρότι εμφανίζεται πιο αισιόδοξο από τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, που έκανε λόγο για ύφεση 5,5% ιγα το τρέχον έτος, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει 5%.

Πάντως, το Ταμείο αναθεωρεί τις προβλέψεις του για τις περισσότερες οικονομίες του πλανήτη, προειδοποιώντας για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως και για περαιτέρω διεύρυνση των ήδη μεγάλων αναπτυξιακών ανισοτήτων.

Για το 2012 όμως, το Ταμείο προβλέπει ύφεση 2,2% και ανεργία 18,5%, κάτι που σημαίνει ότι, παρά τα επαχθή μέτρα, η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει.

Θεωρούν, δηλαδή, οι ειδικοί του ΔΝΤ ότι παρά τα μέτρα και τη διεθνή στήριξη, η ελληνική οικονομία δεν θα βγει στον αφρό ούτε την επόμενη χρονιά, όπως θεωρούσε στην προηγούμενη έκθεσή του στην οποία προέβλεπε μηδενική ανάπτυξη. Και ότι το κοινωνικό άγος της ανεργίας θα βαίνει επιδεινούμενο.

Σημειώνεται πάντως, ότι το Ταμείο θεωρεί σχεδόν δεδομένη τη μη πτώχευση της Ελλάδας (και της Πορτογαλίας, για την οποία προβλέπει ύφεση 2,2% εφέτος και 1,8% το 2012).

Για την Ιρλανδία προβλέπει αύξηση 0,4% του ΑΕΠ το 2011 και 1,5% το 2012, ενώ προβλέπει έξοδο από την ύφεση για την Ισπανία (αύξηση 0,8% του ΑΕΠ εφέτος και 1,1% το 2012).

Προβλέπεται μείωση του πληθωρισμού στο 1%

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, για την Ελλάδα το ΔΝΤ προβλέπει κάμψη της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 2,9% εφέτος από το 4,7% που ήταν πέρυσι και - το εντυπωσιακότερο - προβλέπει κάμψη του δείκτη στο 1%.

Αν το 2012, όμως, το ΔΝΤ προβλέπει κάμψη της ύφεσης στο 2,2% και του πληθωρισμού στο 1%, τότε μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι θα αρχίσει να στερεύει και η χρόνια πηγή της κακοδαιμονίας της ελληνικής οικονομίας και μια εκ των πρωταρχικών αιτιών των κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα μας, που είναι η λεγόμενη "μαύρη οικονομία".

Εκτίναξη της ανεργίας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, η ανεργία στην Ελλάδα θα εκτιναχθεί από το 12,5%, που ήταν πέρυσι, στο 16,5% εφέτος και στο 18,5% το 2012.

Μόνο η Ισπανία, με ποσοστό 20,7% εφέτος και 19,7% το 2012 ξεπερνά τη χώρα μας σε ανεργία. Αύξηση του ποσοστού των ανέργων αναμένεται και στην Πορτογαλία (από το 12% πέρυσι στο 12,2% εφέτος και στο 13,4% το 2012), αλλά και σε πολλές χώρες εντός και εκτός ευρωζώνης, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, την χρονιά που έρχεται.

Τέλος, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι "θετικές" σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αναμένεται να μειωθεί από το 10,5% που ήταν πέρυσι στο 8,4% εφέτος και στο 6,7% το 2012.

Με τόση ύφεση, όμως, και με τόση ανεργία, που συρρικνώνουν το διαθέσιμο εισόδημα και την αγοραστική ικανότητα των Ελλήνων - αφού έχουν ήδη ισοπεδώσει τη διάθεση και το ηθικό τους - θα ήταν επιεικώς απρεπές να μη βάλει εισαγωγικά κανείς στο επίθετο "θετικός" όταν σχολιάζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

news247

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *