ροή ειδήσεων

Η ύφεση θα φέρει 183.000 λουκέτα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, τονίζοντας πως αν δεν αντιστραφεί η υφεσιακή πορεία της οικονομίας με κάθε μέσο... ο στόχος της βιωσιμότητας του χρέους θα παραμείνει άπιαστος για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Το μείζον πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία είναι αυτό της παρατεινόμενης ύφεσης» αναφέρει. Εκτιμά, μάλιστα, ότι 183.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν μέχρι το....
καλοκαίρι του 2012.
Η εκτίμηση αυτή για την ανεργία βασίζεται στα στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ και δείχνουν ότι μέσα σε ένα χρόνο (Ιούλιος 2010 - Ιούλιος 2011) οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 213.241 άτομα, φτάνοντας στα 820.276 άτομα. Αυτή η αύξηση της ανεργίας κατά 35% μέσα σε διάστημα 12 μηνών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, «καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το βάθος της ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία».

Θεωρείται μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ούτε η εποχική απασχόληση των καλοκαιρινών μηνών μπόρεσε να αναστρέψει αυτή την καθοδική πορεία, αφού μέσα σε ένα μήνα (Ιούνιος - Ιούλιος 2011) προστέθηκαν στο απόθεμα των ανέργων 26.500 άτομα.

Το πιο σοβαρό στοιχείο που καταγράφεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ κατά την ΓΣΕΒΕΕ είναι η μείωση των θέσεων απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε ένα έτος (Ιούλιος 2010 - Ιούλιος 2011) καταστράφηκαν 300.000 θέσεις απασχόλησης και υπενθυμίζεται ότι αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ πριν από ένα έτος (Ιούλιος 2010) είχε προβλέψει με ακρίβεια αφού υπολόγιζε την απώλεια θέσεων απασχόλησης στις 305.000.

«Εξαρχής το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είχε την πεποίθηση ότι το μείζον πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία είναι αυτό της παρατεινόμενης ύφεσης. Ήδη πριν από ένα χρόνο και σε αντίθεση με τις τότε κρατούσες απόψεις, είχε υποστηρίξει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη της αυτήν την παράπλευρη απώλεια».

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας, το απόθεμα δηλαδή των ανέργων, σχηματίζεται κατά τα 2/3 απότην απώλεια θέσεων απασχόλησης και κατά το 1/3 από τα νεοεισερχόμενα άτομα.

«Το στοιχείο αυτό φανερώνει ότι περνάμε σε μια νέα φάση κατά την οποία το χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής δομής απασχόλησης δεν είναι πλέον η περιορισμένη απορρόφηση των νεοεισερχόμενων ατόμων σε θέσεις απασχόλησης - φαινόμενο που χαρακτήριζε τις προηγούμενες δεκαετίες - αλλά η καταστροφή των ήδη υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης. Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στην κατανομή του ποσοστού ανεργίας κατά ομάδες ηλικιών. Έτσι, εκτός από το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας (42,4%) για την ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, στην οποία κυρίως ανήκουν οι νεοεισερχόμενοι άνεργοι, τα ποσοστά ανεργίας για τις λοιπές ηλικιακές ομάδες φαίνεται να έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά ένα ποσοστό που κυμαίνεται από το 60% έως το 100%».

Τέλος, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Αύγουστος 2011) οι προβλέψεις των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων τόσο για τη γενικότερη πορεία τους όσο και για κάθε επιμέρους μέγεθος (τζίρος, ρευστότητα, επενδύσεις κλπ) παραμένουν ιδιαίτερα απαισιόδοξες. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι 183.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν μέχρι το καλοκαίρι του 2012, με ενδεχόμενο να χαθούν ακόμα 250.000 θέσεις απασχόλησης.

dailynews24.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/10/11 23:30

    Καλώς η κακώς η κατάσταση με τα μικρομάγαζα,και τις μικροεπιχειρήσεις ειχε φτάσει στο ως εδώ και μη παρέκει.

    Εχουμε και παρόλα τα τοσα μαγαζιά που έκλεισαν ακόμα υπερβολικό μεγάλο αριθμό απο δαύτα καθώς και εταιρείες/γραφεία παροχής υπηρεσιών, αλλων μικροεπιχειρήσεων σε ολη την Ελληνική επικράτεια.

    Ο πάσα ενας ασχετος με το αντικείμενο η σχετικός η πικραμένος, ανοιγε και ενα μαγαζί η μικροεπιχείρηση με το σκεπτικό οτι θα ειναι τυχερός και θα δουλέψει και πάνω απ΄ολα αδιαφορώντας για τις ικανότητές του η στα πόσα σηκώνει ο κάθε τόπος απο αυτή την επιχείρηση η μαγαζί που ανοιγε.
    Ψιλά γράμματα για τον καθένα αυτά.

    Παράδειγμα εδώ στην Ρόδο με τις τουριστικές υπηρεσίες, τα καταλύματα , τούς χώρους εστίασης, κλπ.
    Ο πάσα ενας επαιρνε ενα δάνειο ανοιγε μια τουριστική επιχείρηση, το επαιζε επαγγελματίας, και στο τέλος τραβούζε τα μαλλιά του και πάντα οι ..... άλλοι του εφταιγαν και η κρίση κυρίως, και ποτέ αυτός.

    Απο κάτι τέτοιους επαγγελματίες οπως και αντίστοιχους άλλους σε ολη την Ελλάδα , να τα.... 183000 λουκέτα απο που θα προκύψουν τενικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/10/11 23:44

    Εγω παλι γιατί νομίζω ότι θα είναι 183.543 ακριβώς; Μου φαίνεται ότι ο Προεδρος της ΓΣΒΕΕ τα μπέρδεψε με τους ψήφους που θέλει να πάρει ,αν τον βάλει συο ψηφοδέλτιο το Αντωνάκι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος28/10/11 00:35

    Χεστήκαμε εαν θα κλείσουν δύο η εκατόν δύο ή 183.000 μαγαζιά. Εαν είναι άχρηστοι οι ιδιοκτήτες τους δεν τα φταίει ο Παπανδρέου. να ευχαριστούν τη μοίρα τους που δεν είναι πρωθυπουργός ο Σαμαράς. Σε λίγο καιρό ο Γιώργος θα αρχίσει να ρίχνει χρήμα με τη σέσουλα και τότε να δούμε τι θα λένε όλες αυτές οι κλαψομ****ς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος28/10/11 01:25

    Ρε μαλάκες το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ είναι η πιο ακριβή ασφαλιστική εισφορά μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης και μάλιστα υποχρεωτική για όλους έστω και αν δεν θέλεις να ασφαλιστείς στο ΤΕΒΕ !

    Αν αυτή η ΤΡΕΛΑ δεν αλλάξει, η ανάπτυξη στην Ελλάδα μας θα είναι όνειρο απατηλό !!!

    ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ - ΜΟΝΤΕΡΝΟ & ΑΠΛΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΜΕΙΩΣΕΙ ΕΙΣΟΦΟΡΩΝ ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *