ροή ειδήσεων

31 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης.... Ποιοι θα γιορτάσουν?

Η 31η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα ορόσημο για τα σύγχρονα νοικοκυριά καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Η λέξη αποταμίευση είχε πρωτεύοντα ρόλο στους...
σημερινούς υπερήλικες, καθώς αποτελούσε τη μοναδική πηγή δημιουργίας μιας καλύτερης μελλοντικής ζωής. Η θέσπιση της εορτής προήλθε από την ίδρυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.
Οι υποστηρικτές της κλασσικής οικονομικής σκέψης συσχέτιζαν την αποταμίευση ως θετική συνάρτηση του επιτοκίου. Ο Τζων Μεύναρντ Κέυνς, θεμελιωτής του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομική πολιτική, υποστήριζε ότι οι αποταμιεύσεις δεν επηρεάζονται σημαντικά από τις μεταβολές των επιτοκίων, αλλά από την προδιάθεση (οριακή και μέση ροπή προς κατανάλωση) για κατανάλωση, η οποία καθορίζεται από τις αυξητικές, ή μη, μεταβολές του διαθεσίμου εισοδήματος.
Η σημερινή κατάσταση των οικονομούντων ατόμων στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον υπό τον κλοιό των αναπτυγμένων χωρών έχει μεταβληθεί άρδην. Η εισαγωγή του πλαστικού χρήματος και η καταναλωτική μανία των πολιτών των δυτικών οικονομιών έχει αποκλείσει ουσιαστικά την έννοια της αποταμίευσης από τον μηνιαίο προϋπολογισμό των νοικοκυριών.
Η οικονομική μεγέθυνση των οικονομιών της δύσης τροφοδοτείται κυρίως από την αύξηση της ζήτησης με κορυφαίο παράδειγμα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η δημιουργία νέου χρήματος και η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης αποτελούν τις πηγές των επενδύσεων και της κατανάλωσης, με κύριο εκφραστή του παραπάνω μηχανισμού το τραπεζικό σύστημα. Η ραγδαία αύξηση των οικονομικών αναγκών και ο πολλαπλασιασμός των οικονομικών απαιτήσεων έχουν οδηγήσει τις αποταμιεύσεις σε δεύτερη μοίρα.
Ο μοναδικός παγκόσμιος εκπρόσωπος για την αποταμίευση και τη λιανική τραπεζική είναι το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Αποταμιεύσεων. (World Savings Bank Institute). Ιδρυόμενο το 1924, εκπροσωπεί περισσότερους από 2.000 χρηματοοικονομικούς διαμεσολαβητές από 89 χώρες. Η αξία του ενεργητικού του συνόλου των μελών του Ινστιτούτου ξεπέρασε τα 7,5 τρισεκατομμύρια ευρώ στις αρχές του 2005. Εκπρόσωπος στην Ελλάδα είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Στοιχεία των αρχών του 2005 αναφέρουν πως η συμβολή του ελληνικού ιδρύματος στο σύνολο του ενεργητικού του Ινστιτούτου, ανέρχεται στο 9% (10,586 δισ ευρώ). Επίσης, το σύνολο των μη τραπεζικών δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμιευτήριο αγγίζει τα 2,108 δισ ευρώ, ποσοστό 1,8% του συνόλου των χορηγήσεων παγκοσμίως.
Kathimerini.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *