ροή ειδήσεων

Σπιντάρει ο τουρισμός του «όλα πληρωμένα», βουλιάζει ο εσωτερικός

Με την ψυχή στο στόμα για να κλείσουν άρον άρον, μέσα στον Οκτώβριο, τα συμβόλαια του 2012 με τους τουρ οπερέιτορ βρίσκονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού...

Θετική ήταν η συνεισφορά της κρουαζιέρας (+20%) στα έσοδα του τουρισμού Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι τα συμβόλαια για τους καλούς προορισμούς της χώρας κλείνουν επάνω 2% έως 3% (για τα all inclusive) σε σχέση με τα περσινά συμβόλαια, ενώ έχουν «ίδια γεύση» οι συμφωνίες για περιοχές που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ζήτησης.
Στις διαπραγματεύσεις δεν βοηθά ασφαλώς η αύξηση του ΦΠΑ εστιατορίων στο 23% που δίνει μια τελική μεσοσταθμική αύξηση 1% έως 3% για τα τουριστικά πακέτα τού all inclusive.
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο απολογισμός της φετινής χρονιάς αφήνει μια «γλυκόπικρη» γεύση σε μαγαζάτορες, ξενοδόχους και στους μικρούς κατά κανόνα επαγγελματίες της αγοράς.
Μεγάλες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας -όπως Μακεδονία, Πελοπόννησος, Χίος, Λήμνος, Μυτιλήνη κ.ά.-, που αποζούν σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω από αυτόν, βυθίστηκαν φέτος σε εμπορική και τουριστική απραξία καθώς οι περικοπές μισθών, συντάξεων και η αλματώδης ανεργία «χτύπησαν» βάναυσα και περιόρισαν δραστικά τον εσωτερικό τουρισμό.
Σύμφωνα με πρώτες και ανεπίσημες εκτιμήσεις που διετύπωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης, η κάμψη του εγχώριου τουρισμού μπορεί να φτάσει φέτος και στα επίπεδα του 20%-25% που αν προστεθεί στην περσινή πτώση του 20%,ανεβάζει τα ποσοστά κάμψης του εγχώριου τουρισμού στα οδυνηρά ποσοστά τού 45% ή και 50% με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεδομένου ότι οι Ελληνες επισκέπτες είναι αυτοί που συντηρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την κίνηση σε εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα αναψυχής και καταστήματα τουριστικών ειδών αφού δεν παραμένουν «έγκλειστοι» σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες τού all inclusive.
Καλά συμβόλαια
Αντίθετα άλλες τουριστικές περιοχές όπως η Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά) και κυρίως Ρόδος και Κως είδαν την κίνηση και τις εισπράξεις να αυξάνουν σημαντικά καθώς ο αριθμός των ξένων τουριστών ανέβηκε κατακόρυφα ώς και 30% ή 40%. Μια αύξηση που προήλθε κυρίως από τα πολύ καλά συμβόλαια που είχαν πετύχει ξενοδόχοι και επιχειρηματίες με τους μεγάλους Ευρωπαίους τουρ οπερέιτορ (TUI, Thomson) πριν αρχίσει η φετεινή τουριστική χρονιά, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είχαν φροντίσει να ανακαινίσουν τις ξενοδοχειακές τους μονάδες κάνοντας χρήση επιδοτήσεων που είχαν δοθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις,ενώ με τη «μαγιά» κεφαλαίων που περίσσεψαν μπόρεσαν να διαπραγματευτούν από ευνοϊκότερη θέση με τους ταξιδιωτικούς οργανισμούς του εξωτερικού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, η κίνηση ξένων επισκεπτών, που βαδίζει τώρα με ρυθμό αύξησης 10%, αναμένεται να διαμορφωθεί ώς το τέλος του χρόνου γύρω στο 8%, ενώ δείχνουν να επιβεβαιώνονται τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που ανεβάζουν φέτος την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό στα επίπεδα του 16%.
Στη σημαντική αύξηση των τουριστικών εσόδων, που αποτελούσε και πρωταρχικό στόχο του οικονομικού επιτελείου, μεγάλη ήταν η συνεισφορά της κρουαζιέρας που εκτινάχθηκε φέτος στο +20%.
Σε ό,τι αφορά εξάλλου την προέλευση των ξένων επισκεπτών θα πρέπει να επισημανθεί η εντυπωσιακή αύξηση ροής (+40 ή και 50%) από την καινούργια αλλά πολλά υποσχόμενη αγορά της Ρωσίας μετά και τη διευθέτηση του προβλήματος με τις βίζες και τη στοχευμένη διαφήμιση, καθώς επίσης και από το Ισραήλ μετά τις συμφωνίες που υπεγράφησαν και το πολιτικό άνοιγμα.
Περίπου στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά κινήθηκε η μεγάλη αγορά της Βρετανίας ενώ λίγο πάνω εμφανίζεται μέχρι στιγμής η τουριστική κίνηση από τη Γερμανία,παρά την έντονα αρνητική δυσφήμηση που υπέστη η Ελλάδα όλους αυτούς τους μήνες από ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Σε περιοχές πάντως που η κίνηση δεν πήγε και τόσο καλά φέτος, γίνονται ακόμη γενναίες προσφορές-πακέτα από μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών στο κλείσιμο της περιόδου. Βοηθάει πάντως και η συνεχιζόμενη καλοκαιρία.

enet.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *