ροή ειδήσεων

Βιομηχανοποίηση στην προστατευόμενη περιοχή της Νότιας Ρόδου

Τι να λέμε τώρα...πάνε να εγκαταστήσουν εργοστάσιο σε Natura2000 - διεθνώς προστατευόμενη περιοχή. Στις παρακάτω φωτογραφίες με μπλε και κόκκινες κλειστές γραμμές φαίνονται οι προστατευόμενες περιοχές της Ρόδου...






Εδώ για την αδειοδότηση Α.Π.Ε. (!!!) σε προστατευόμενη ζώνη σου βγάζουν το λάδι για να πάρεις Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.). Πόσο μάλλον για ένα εργοστάσιο που χρησιμοποιεί ως καύσιμο diesel και έχει πολλαπλάσια εγκατεστημένη ισχύ (πολλές δεκάδες MW). Μια εύλογη ερώτηση είναι, αν για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου εργοστασίου έχει παρθεί Ε.Π.Ο. από την αντίστοιχη διεύθυνση περιβάλλοντος και χωροταξίας (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.) της Περιφέρειας. Αν ναι, πολύ θα ήθελα να μάθω τους όρους που πρέπει να πληροί όσο αφορά τα περιβαλλοντικά η συγκεκριμένη εγκατάσταση. Και για να πάρετε μια γεύση του τι περιλαμβάνει μια Ε.Π.Ο., σας παραθέτω παρακάτω την Ε.Π.Ο. για ένα Φ/Β πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 500 KWp σε περιοχή Natura 2000.



http://dl.dropbox.com/u/8707111/.pdf

Και για να έρθουμε στα δικά μας: Αν ένα εργοστάσιο που καίει μαζούτ που μεταφέρεται σ' αυτό μέσω αγωγών από ένα λιμενοβραχίονα τι περιβαλλοντικούς όρους πρέπει να πληροί σε περίπτωση ενός ατυχήματος και διαρροής των αγωγών? Ένας όρος που μου έρχεται αμέσως-αμέσως είναι η ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού και εξοπλισμού απορρύπανσης σε περίπτωση διαρροής. Μήπως εδώ γελάμε? Δεν χρειάζονται και πολλά κυβικά μετρά μαζούτ για να επέλθει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Το παράδειγμα είναι φρέσκο:

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231132572

Αν στη θέση μας ήταν οι Ισπανοί είναι πλήρως πεπεισμένος ότι θα έλυναν το πρόβλημα με Α.Π.Ε. Σίγουρα δεν θα εγκαθιστούσαν ένα τέτοιο εργοστάσιο σε μια αντίστοιχη περιοχή της Μαγιόρκα, για παράδειγμα. Και για να σας δώσω μια δόση του πόσο μπροστά είναι αυτός ο λαός του Ευρωπαϊκού Νότου σε θέματα Α.Π.Ε. κατεβάστε το παρακάτω:

http://dl.dropbox.com/u/8707111/ps10%20final%20report.pdf

και για όσους έχουν Google Earth πηγαίνετε στις εξής συντεταγμένες:

37o26'33" N και 6o15'34" W, περίπου 25 χιλ. δυτικά της Σεβίλης.

Ελπίζω οι φίλοι Ροδίτες νέοι μηχανικοί να δουν το θέμα πολύ σοβαρά και αποτελεσματικά και ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη από αυτούς που είναι ήδη ενεργοί στο συγκεκριμένο θέμα. Λόγω του ότι διαμένω στη Θεσσαλονίκη είναι δύσκολο να ξέρω πιο είναι το τρέχον status.

ΥΓ: Μήπως το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, εφόσον ένας εκ των βασικών του στόχων είναι η "προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ως μόνης ουσιαστικής λύσης για την σωτηρία του πλανήτη" να άλλαζε το καταστατικό του και να πρόσθετε επιπλέον τον όρο "Αντιπετρελαϊκό"?

Καλό είναι να νοιαζόμαστε για το τι γίνεται με την πυρηνική ενέργεια και μάλιστα στη γειτονιά μας (βλέπε Τουρκία), αλλά εδώ μιλάμε για το ίδιο μας το σπίτι!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Σχόλια

  1. Ανώνυμος17/10/11 02:00

    ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!!!! ΑΥΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΛΙΟΚΟΥΜΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!!!! ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΜΑΝΑ ΡΩΣΙΑ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΑΓΑΠΑΤΕ!!!!
    ΧΑΜΕΝΑ ΚΟΡΜΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/10/11 12:02

    Σ'ευχαριστώ για την άστοχη μη κριτική σου γιατί αποδεικνύει περίτρανα γιατί αυτός ο ταλαιπωρημένος τόπος δεν πρόκειται να ανασάνει: Γιατί είναι γεμάτος με απαίδευτα και αμόρφωτα υποκείμενα σαν και εσένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/10/11 12:31

    02:00 ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΘΛΙΒΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ. ΕΧΩ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΛΕΩ ΤΙ ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΠΡΟΣΑΡΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΧΑΣΑΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ. ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ.
    ΓΙΑ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΔΕΙΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ? ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΤΕΧΝΑ ΓΥΨΙΝΑ ΚΟΛΟΝΑΚΙΑ (ΒΑΖΩ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΛΛΗΝΑ ΣΕ ΚΟΒΩ).
    ΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΠΑΛΙΟΧΑΙΒΑΝΙ, ΠΕΖΕΒΕΓΚΙ ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ. ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ. ΔΕΞΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ. ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/10/11 12:42

    ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΘΕΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ. ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΕ ΜΕΤΟΝ. ΧΤΗΣΑΜΕ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΛΑΓΙΕΣ. ΚΑΨΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΒΟΥΝΑ. ΦΤΑΝΕΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ.ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ.. ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος17/10/11 13:49

    http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=6KpL-ZWsPD0

    http://en.wikipedia.org/wiki/PS20_Solar_Power_Plant

    Μια απάντηση στους ιθύνοντες της Δ.Ε.Η. και στο επιχείρημα τους ότι με τις Α.Π.Ε. δεν μπορείς να έχεις ενέργεια κατά παραγγελία κυρίως τις απογευματινές ώρες αιχμής της καλοκαιρινής περιόδου. Ναι, αυτό είναι αλήθεια όσο αφορά τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, αλλά όχι για τη συγκεκριμένη ηλιοθερμική τεχνολογία, όπου μπορείς να αποθηκεύσεις ενέργεια με τη μορφή κεκορεσμένου ατμού και να την αποδώσεις στο δίκτυο τις ώρες αιχμής.

    Σημειωτέον να πούμε ότι επειδή το πρώτο έργο PS10 (10MW) θεωρήθηκε καινοτόμο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. με ένα συνολικό κόστος περίπου στα 35.000.000 ευρώ το οποίο σήμερα σαφώς και θα είναι χαμηλότερο λόγω του ό,τι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν βρίσκεται πλέον σε πιλοτική φάση.

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι το "μαλλί" για το εργοστάσιο της Δ.Ε.Η. ανέρχεται στο ποσό των 180.000.000 ευρώ, την αριθμητική και το πώς αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να επενδυθούν σε Α.Π.Ε. στο Πρασονήσι τα αφήνω στους φίλους αναγνώστες που έχουν την κρίση και τη γνώση για να αποτιμήσουν τα οφέλη μιας τέτοιας λύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος5/1/12 15:47

    Arketa me ton ka8e polijero edo mesa. Paliotera den ekanan pali eoliko parko ta lamogia ke tora ine ke i dio katazitumeni ke figidiki? Diladi ti skata 8elete, ke revma na ehete ke ergostasio na mi gini? Ma ti malakes iste oli re sis? De borite na katalavete oti to ergostasio 8a lisi to energiako provlima tis Rodu ke oti pu na gemisete to nisi me fotovoltaika den prokite na parete toso revma? I oti an valete anemogenitries 8a katastrepsete oli tin perioxi tu Prasonisiu?
    Edo i Nisirii pu ine to idio malakes me esas ke ftiahnun ergostasio pu me ti geo8ermia 8a ixan perisotero revma. Ala ti na pi kanis ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος8/5/12 23:02

    pigene re file na xathis!!pou tha mas peis kai malakes!asxete!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος8/5/12 23:18

    Εγώ λέω να κάνουμε εργοστάσιο το σπίτι του Κουσουρνά. Να κάνει θόρυβο μπας και ξυπνήσει ο αρχίδαμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος9/5/12 00:17

    ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΝΩΝΥΜΟ BLOG ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
    http://anonymousrodou.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος9/5/12 01:09

    EAN HTAN EPENDIDH GIA XENODOXEIO DEN THA MILATE OLOI SAS LAMOGIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/5/12 19:21

      pigene na pesis stin pisisna toy ksenodoxeioiy na hsixasoyme!!

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος9/5/12 17:04

    μηνυμα για αυτον που αναρτησε το κειμενο. παρε με σε παρακαλω τηλεφωνο 6974600521 μανωλης ωρα 8 πμ εως 2μμ μανωλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος12/7/12 21:35

    Είμαι αυτός που ανάρτησε το κείμενο. Ο λόγος της επικοινωνίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *