ροή ειδήσεων

Όταν τα πρόστιμα μένουν στα χαρτιά

Τα περισσότερα πρόστιμα μένουν στα χαρτιά, καθώς αδυνατεί να τα φέρει στα ταμεία ο εισπρακτικός μηχανισμός...



Το ποσό των προστίμων που διεγράφησαν είναι σχεδόν διπλάσιο από τις εισπράξεις

Σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχονται τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις εφορίες για το 2010 και ο εισπρακτικός μηχανισμός δεν κατάφερε να οδηγήσει στα ταμεία του Δημοσίου.
Τα απολογιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως αποτυπώνονται στο Στατιστικό Δελτίο Φορολογικών Δεδομένων, δείχνουν ότι από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες επέβαλαν πρόστιμα ύψους 1,275 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Από αυτά εισπράχθηκαν μόλις τα 29 εκατομμύρια ευρώ. Τα πρόστιμα αυτά αφορούν παραβάσεις επί εμμέσων φόρων και κυρίως ΦΠΑ, τα οποία έχουν βεβαιωθεί στη διάρκεια του 2010 από τις εφορίες.
Οι χειρότερες επιδόσεις είσπραξης βεβαιωμένων προστίμων καταγράφονται σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία ενώ η καλύτερη σχέση μεταξύ βεβαιωμένων προστίμων και εισπράξεων καταγράφεται στο Νότιο Αιγαίο: Βεβαιώθηκαν πρόστιμα 4,565 εκατομμυρίων και εισπράχθηκαν 1,027 εκατομμύρια ή το 22,51%.
Το ποσό των προστίμων που διεγράφησαν είναι σχεδόν διπλάσια από τις εισπράξεις, καθώς φτάνει τα 57,5 εκατομμύρια ευρώ.
Οι διαγραφές προστίμων κρίνονται από αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, η οποία εξετάζει περιπτώσεις συμβιβασμών (καταβολή, για παράδειγμα, του ενός τρίτου με διαγραφή του υπολοίπου) ή περιπτώσεις όπου τα πρόστιμα αποδεδειγμένα είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, όπως σε επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει χωρίς περιουσιακά στοιχεία.
Τα μόνα πρόστιμα που φαίνεται ότι εισπράττονται είναι αυτά αυτά των συμβιβασμών, ενώ στα δικαστήρια εκκρεμούν 165.000 φορολογικές δίκες.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε ανακοινώσει σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του, κομβικό σημείο του οποίου θα ήταν η δραστική συρρίκνωση του πλήθους,
των εφοριών από περίπου 300 σε 100, με τους εφοριακούς να επικεντρώνονται στους ελέγχους, τους πολίτες να εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ και μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών και τους φόρους να πληρώνονται στις τράπεζες.
Νέοι ελεγκτές το 2012
Με τα προβλήματα είσπραξης να είναι εμφανή, πρόκειται να τοποθετηθούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους 2.335 ελεγκτές Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους.
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπογραφούν συμβάσεις με ελεγκτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου ώστε να έχουν αντίκρισμα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, μεταξύ των οποίων κατασχέσεις ακινήτων, μισθών και καταθέσεων.

news247

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *