επικαιρότητα

Καταψηφίζουν οι Έλληνες το φορολογικό σύστημα

Χείριστη άποψη για το ελληνικό φορολογικό σύστημα έχουν οι Έλληνες καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία τους το θεωρούν σύνθετο, αναξιόπιστο, αναποτελεσματικό, αδιαφανές και κοινωνικά άδικο...

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει το Σάββατο το ΒΗΜΑ από τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών.

Συγκεκριμένα εννέα στους δέκα φορολογούμενους δηλώνουν ότι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου σταθερό, ενώ 8 στους 10 δηλώνουν ότι είναι αναξιόπιστο και δεν αποδίδει κοινωνική δικαιοσύνη. Επίσης, το 74% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το φορολογικό σύστημα είναι αναποτελεσματικό, το 71,4% ότι είναι αδιαφανές και το 84,4% ότι δεν ευνοεί την ανταγωνιστικότητα.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το υπάρχον φορολογικό σύστημα δεν διαθέτει ή διαθέτει σε ελάχιστο βαθμό τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία απαιτούνται έτσι ώστε να είναι δίκαιο και αποδοτικό.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη έρευνα έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα των ειδικών 770 επιχειρηματίες και οικονομολόγοι, λογιστές, φοροτεχνικοί κτλ. από ολόκληρη την επικράτεια πριν μερικές εβδομάδες και τα αποτελέσματα στέλνουν ηχηρό μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να γίνουν αλλαγές τώρα ενόψει και του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

Με βάση τα συμπεράσματα της ίδιας έρευνας, το 93,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν μπορεί το υπάρχον φορολογικό σύστημα να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, ενώ το 83% δηλώνει ότι το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα δεν ευνοεί την ίδρυση νέων επιχειρήσεων ούτε την ανάπτυξη των υφιστάμενων.

Αδύνατος ο έλεγχος πλαστών τιμολογίων

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κ. Χρ. Γιαννόπουλος,έκανε μία σημαντική αποκάλυψη κατά τη διάρκεια 2ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Οικονομικών, τονίζοντας ότι εδώ και ενάμιση χρόνο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις για να επιτραπεί ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συναλλαγών των επιχειρήσεων για το 2010 και το 2011. Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να αποτρέψουν φαινόμενα έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος13/11/11, 8:40 μ.μ.

    Να μειώσουν τον ΦΠΑ και να μειώσουν επίσης τις ασφαλιστικές εισφορές του γαμημένου του ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ !

    Έλεος πια ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δείτε επίσης

παράπονα Ρόδου

εικονογράφημα

εικονογράφημα