ροή ειδήσεων

Παζάρια για τα τουριστικά πακέτα

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο «πόλεμος» τιμών μεταξύ των ελλήνων ξενοδόχων και των ξένων tour operators για τα συμβόλαια του 2012...

Οι tour operators του εξωτερικού - όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων - τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να μειώσουν στο ελάχιστο το ρίσκο τους στην ελληνική αγορά, υπογράφοντας ελάχιστα συμβόλαια με τη μορφή εγγύησης (guarantee) και δίνοντας προκαταβολές. Τα περισσότερα συμβόλαια που υπογράφουν έχουν ως βάση τους το allotment (παρακρατήσεις μεριδίων των ξενοδοχείων), ενώ οι προσφερόμενες τιμές είναι τέτοιες ώστε να μπορούν ακόμη και να μειωθούν σε περίπτωση που αλλάξουν οι συνθήκες της αγοράς.

Παράλληλα, τη δημόσια παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου προκάλεσε η απαίτηση του μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού TUI από έλληνες ξενοδόχους να υπογράψουν πρόσθετες συμβάσεις για την αποπληρωμή τους σε... δραχμές, στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι «είναι παράλογο να υπάρχουν αμφισβητήσεις και φόβοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά από την ΤUI, η οποία προέρχεται από μια χώρα (Γερμανία) που είναι απολύτως δεσμευμένη στον στόχο της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση».
Οπως επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού, «ένας από τους λόγους για τους οποίους ήρθαμε σε αυτή την κατάσταση ήταν η παραπληροφόρηση και το γεγονός ότι οι αγορές τους περασμένους μήνες έκαναν σπασμωδικές κινήσεις, χωρίς να συνεκτιμούν τα δεδομένα και τα αποτελέσματα». Είχαμε, πρόσθεσε ο κ. Γερουλάνος, «σειρά ανεύθυνων δηλώσεων από τους ευρωκράτες και τους πολιτικούς που ταρακούνησαν τις αγορές».
Πάντως οι πρώτες αυξήσεις που έλαβαν οι ξενοδόχοι για το 2012 ήταν κατά μέσο όρο της τάξεως του 3%-5% για τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, τα οποία είναι ανακαινισμένα ή νεότευκτα, ενώ για τα χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία οι αυξήσεις είναι μηδενικές.
Οσον αφορά τα συμβόλαια με τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς, μέσω των οποίων έρχεται στην Ελλάδα το 70% της συνολικής τουριστικής κίνησης, οι συζητήσεις βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους. Πρόκειται κυρίως για τα συμβόλαια του 2012 που αφορούν γερμανικούς, βρετανικούς και σκανδιναβικούς τουριστικούς οργανισμούς, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της TUI και του Thomas Cook.

Οι συμφωνίες που έχουν κλειστεί από τους tour operators με τα υψηλής κατηγορίας ξενοδοχεία σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Αύξηση 3%-5% σημειώθηκε στα συμβόλαια που υπογράφηκαν σε Ρόδο, Κω και Κρήτη από ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. Ειδικότερα στη Ρόδο, οι αυξήσεις τιμών για το 2012 φτάνουν μέχρι και το 5%, ανάλογα με την κατηγορία, την περιοχή και το επίπεδο του ξενοδοχείου.

Πρόκειται, όπως λένε οι ξενοδόχοι, για αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς οι συνεχείς εκπτώσεις της τελευταίας τριετίας έχουν διαμορφώσει τις τιμές κάτω από τα όρια βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών μονάδων. Πάντως, ο τουρισμός της Ρόδου για το 2012 αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα με φέτος, χωρίς να αποκλείεται και κάποια μικρή αύξηση. Αυτό προκύπτει κυρίως από το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων αεροπορικών εταιρειών για τα slots (χρονοθυρίδες) της νέας χρονιάς στο αεροδρόμιο του νησιού.

Επίσης, οι ξενοδόχοι της Κεφαλονιάς επισημαίνουν πως όσοι «έκλεισαν» για την προσεχή σεζόν συμβόλαια αντίστοιχα με αυτά του 2010 είναι ικανοποιημένοι, καθώς όπου υπήρξαν αυξήσεις αυτές ήταν μεμονωμένες.

Με οριακή αύξηση έκλεισαν και οι τιμές των ξενοδοχείων στην Πελοπόννησο και στη Χαλκιδική, προορισμοί που άντεξαν στις πιέσεις περισσότερο, αφού φέτος απέσπασαν τους περισσότερους έλληνες τουρίστες. Οι Ελληνες προτίμησαν τις συγκεκριμένες περιοχές λόγω της μη χρησιμοποίησης πλοίων ή αεροπλάνων.

tanea.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *