ροή ειδήσεων

Σεμινάρια περίθαλψης πουλιών και παράλληλες δράσεις για παιδιά

Πώς προέκυψε η ιδέα;
Το νησί της Ρόδου, όπως και το σύνολο των νησιών της Δωδεκανήσου, βρίσκεται πάνω στη διαδρομή που ακολουθούν τα πουλιά κατά την περίοδο της μετανάστευσης. Πολλοί φτερωτοί ανεμοπόροι χρησιμοποιούν τα νησιά της Δωδεκανήσου ως προσωρινούς σταθμούς...
για να ξεκουραστούν και να πάρουν δυνάμεις, με σκοπό να συνεχίσουν το ταξίδι τους στον τελικό προορισμό τους. Και βέβαια, τα νησιά μας φιλοξενούν τα «δικά τους» πουλιά, κάποια από τα οποία μάλιστα είναι σπάνια και για το λόγο αυτό προστατεύονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αν και όλοι μας έχουμε συνδέσει τα πουλιά με τον ουρανό, όπως άλλωστε τους ταιριάζει, κάποιες φορές κι αυτά αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Άλλοτε εξαντλημένα από το ταξίδι τους, άλλες πάλι φορές χτυπημένα από κάποια ασθένεια, ένα βόλι, ένα περαστικό αυτοκίνητο, καταλήγουν στο δικό μας κόσμο, τη γη, και τότε χρειάζονται τη βοήθειά μας για να πάρουν ξανά τη θέση τους, εκεί, πάνω από το βλέμμα μας.


Ποιος είναι ο σκοπός και το περιεχόμενο των σεμιναρίων;
Απώτερος σκοπός του σεμιναρίου είναι η δημιουργία δικτύου εθελοντών, οι οποίοι θα αναλάβουν υπεύθυνα την παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα πουλιά και τη διακομιδή τους σε εξουσιοδοτημένα κέντρα περίθαλψης της Ελλάδας. Άμεσος στόχος του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με το χειρισμό των πουλιών και την παροχή πρώτων βοηθειών.

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική κατάρτιση στην παροχή πρώτων βοηθειών. Υπεύθυνη επιστήμονας και για τα δυο μέρη του σεμιναρίου είναι η κτηνίατρος Σοφία Προύσαλη, μέλος της οργάνωσης «Δράση για την Άγρια Ζωή».


Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε;

Θα πραγματοποιηθούν δυο σεμινάρια. Το πρώτο σεμινάριο θα γίνει στις 19 Νοεμβρίου στα Απόλλωνα στην κοινοτική αίθουσα Απολλώνων μεταξύ 17.00 – 20.00, ενώ το δεύτερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου στη Ροδιακή Έπαυλη, μεταξύ 10.00 – 13.00. Το περιεχόμενο των δυο σεμιναρίων θα είναι το ίδιο.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, σας παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι τις 15 Νοεμβρίου είτε μέσω της ιστοσελίδας μας www.aithria.org, είτε στα τηλέφωνα 6973090148 και 6978170010. Διευκρινίζεται ότι για την παρακολούθηση των σεμιναρίων έχει προβλεφθεί το ποσό των 5 ευρώ ανά συμμετέχοντα, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα της διοργάνωσης.


Και για τα παιδιά;

Με σκοπό τα παιδιά να γνωρίσουν τα πουλιά και τον κόσμο τους, η εκπαιδευτική ομάδα της Αιθρίας θα διοργανώσει στη Ροδιακή Έπαυλη στις 20 Νοεμβρίου εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, μεταξύ 10.00 – 13.00. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν κατασκευές και ομαδικά παιχνίδια. Παράλληλα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε θεατρικό δρώμενο με θέμα τα πουλιά, το οποίο θα παρουσιάσουν στο τέλος του σεμιναρίου.

Καθώς ο αριθμός των παιδιών που θα συμμετάσχουν στις εκπαιδευτικές δράσεις είναι περιορισμένος, παρακαλούνται οι γονείς να δηλώσουν συμμετοχή το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου είτε μέσω της ιστοσελίδας μας www.aithria.org, είτε στα τηλέφωνα 6973090148 και 6978170010.

Όσα παιδιά δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν ενεργά στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το θεατρικό δρώμενο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 13.00-13.30. Για την παρακολούθηση του θεατρικού δρώμενου δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.


Ποιοι διοργανώνουν το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα διοργανώνει η Ομάδα Αγρο-Περιβαλλοντικής Έρευνας και Δράσης «Αιθρία» σε συνεργασία με την οργάνωση «Δράση για την Άγρια Ζωή». Τη δράση στηρίζουν ο Δήμος Ρόδου, ο οποίος θα διαθέσει χώρο στη Ροδιακή Έπαυλη για τη στέγαση του σεμιναρίου και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, εκπρόσωποί της θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν στη διοργάνωση, η «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Απολλώνων», οι οποίοι θα προσφέρουν φιλοξενία στα Απόλλωνα, ενώ εκπρόσωποι από το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων πόλεως Ρόδου, το 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων πόλεως Ρόδου (Ανιχνευτές) και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού του τοπικού τμήματος Ρόδου θα συμμετάσχουν στις δραστηριότητες για τα παιδιά. Χορηγοί επικοινωνίας:  Παλμός FM,  Ράδιο Αρχάγγελος και  ΕΡΑ Ρόδου.  


Για την Αιθρία,

Γιωργία Βλαχάκη



Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *