ροή ειδήσεων

Χάλκη: Πέντε «μνηστήρες» για την Αλιμνιά

Θετικές αλλά και αρνητικές αντιδράσεις προκάλεσε το δημοσίευμα με τίτλο «Ενοικιάζεται βραχονησίδα» για τη νήσο Αλιμνιά (έκτασης 8.000 τ.μ.), την οποία ο Δήμος Χάλκης προτίθεται να ενοικιάσει σε επενδυτές...
Ήδη, όπως αποκαλύπτει στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Χάλκης Μιχάλης Πατρός έχουνεκφράσει το ενδιαφέρον τους δύο ιταλικοί όμιλοι και δύο έλληνες επιχειρηματίες (ο ένας εξ αυτών μάλιστα επισκέφθηκε την Αλιμνιά με τη θαλαμηγό του), ενώ πριν από δύο χρόνια είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον ένας όμιλος από το Ισραήλ. Πάντως, ο κ. Πατρός μέσω της aftodioikisi.gr διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τούρκους επενδυτές.

Ωστόσο, η «υπόθεση Αλιμνιά» προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία καθώς, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής στην aftodioikisi.gr ολόκληρη η Αλιμνιά είναι κηρυγμένος διαρκής αρχαιολογικός χώρος από το 1999:

Όπως αναφέρεται σε υπουργική απόφαση που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 991/Β/27-5-1999, «κηρύσσεται ως αρχαιολογικός χώρος ολόκληρη η νήσος Αλιμιά για την αποτελεσματικότερη προστασία των πολυάριθμων εντοπισμένων αρχαιοτήτων στη νήσο και συγκεκριμένα: α) του νεολιθικού οικισμού και της ελληνιστικής οχύρωσης (πύργος) στο λόφο Αλιμιάς, β) των νεολιθικών θέσεων στον Άγιο Μηνά, στο Ποντικοβούναρο και το Εμπορειό, γ) των νεωσοίκων στον όρμο Αλιμιάς και Εμπορειού, ελληνιστικής περιόδου, δ) της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στον όρμο Εμπορειού και ε) της μεταβυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και του παραδοσιακού οικισμού του 19ου αι. στον όρμο Αλιμιάς».

Δήμαρχος: Θα σεβαστούμε την ιστορία της

Ωστόσο, ο δήμαρχος ΧάλκηςΜιχάλης Πατρός σημείωσε πως το γνωρίζει αυτό, «αλλά εμείς δε θέλουμε να καταστρέψουμε το νησί. Επιθυμούμε μια ήπια ανάπτυξη στη βραχονησίδα, σεβόμενοι πάντα την ιστορία της. Για παράδειγμα, όσοι έχουν ενδιαφερθεί για επενδύσεις μιλούν για αξιοποίηση των παλαιών ιταλικών καταλυμάτων τα οποία καταρρέουν».

«Άλλωστε», συνέχισε, «για αυτό και θα πάρουμε την εταιρεία συμβούλων: για να μας πει πώς και εάν είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο. Ποια νομικά κολλήματα υπάρχουν, πώς μπορούμε να βρούμε λύση. Εάν δεν τα καταφέρουμε, δεν τα καταφέραμε».

«Εμείς την προσπάθεια θα την κάνουμε. Θα ήταν άδικο να μην προσπαθήσουμε για το καλό του τόπου μας. Δεν μπορούμε να αφήνουμε να ερημώνει ο τόπος. Προχωράμε, δεν κάνουμε πίσω. Και όλα θα γίνουν με νόμιμο τρόπο», υπογράμμισε.

«Να σας πω, δε, πως ο Δήμος Χάλκης για όλο αυτό το εγχείρημα δε θα πληρώσει τίποτε. Δεν έχει λεφτά. Η μελέτη για την αξιοποίηση ή όχι της βραχονησίδας θα γίνει από την εταιρεία συμβούλων, και άμα βρεθεί επενδυτής θα πληρωθεί από αυτόν. Αν όχι, δε θα πάρει χρήματα. Αυτό θα είναι ξεκάθαρο στη σύμβαση δήμου-εταιρείας συμβούλων», κατέληξε.

Αντιδρά και το ΚΚΕ

Αντιδράσεις υπάρχουν και από το ΚΚΕ Δωδεκανήσου το οποίο προειδοποιεί με δυναμικές κινητοποιήσεις, τονίζοντας πως «η Αλιμνιά ανήκει στο λαό της».

Τι απαντά ο δήμαρχος; «Δε θέλω να μπω σε αντιπαράθεση με τα κόμματα. Αλλά ρωτώ: αν πάρουμε χρήματα, πού νομίζουν ότι θα τα πάμε; Στην Ελβετία; Στον τόπο μας θα τα "ρίξουμε"».

http://www.aftodioikisi.gr/

Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/12/11 21:02

    ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΙΑ ΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/12/11 21:22

    Είδα πόσο καλό έχει κάνει ο τουρισμός στην ρόδο και στην Δωδεκάνησο, οι μόνοι που καλοπερνάνε είναι οι ξενοδόχοι, οι μεγοέμποροι και οι λινδιακοί! Για τον μοναδικό λόγο , ο οποίος είναι ότι βάζουν αλλοδαπούς στις δουλειές τους και όσοι έχουν Έλληνες τους έχουν απλήρωτους για μήνες , τα βλέπετε όλοι σας. Χτίζουν το ένα ξενοδοχειο πίσω από το άλλο, έχουν καταστρέψει κάθε λόφο, κάθε παραλία, έχουν γίνει όλες πλέον ιδιωτικές και μετά λέμε θα δουλέψουν οι ροδίτες, ναι μόνο αν κατάγονται απο την Σλοβενία η' την αλβανία! χτίζουν βίλλες, τα κωλοπαιδά τους αλλάζουν τα αυτοκίνητα σαν πουκάμισα ( άσχετα που πολυς κόσμος έχει ακομα τα ίδια πουκάμισα) και οι Έλληνες εργαζόμενοι τους, ψωμολισάνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/12/11 05:39

    Πουλήστε την όλη μπας και πάρουμε κανά φράγκο. Τώρα γιά το νεολιθικό οικισμό της ελληνιστικής οχύρωσης στο λόφο, τις νεολιθικές θέσεις κλπ κάτι τρέχει στα γύφτικα. Γιά να μην κοροϊδευόμαστε ανάθεμα αν υπήρχαν 10 άνθρωποι που ξέρουν γιά τα αρχαία της Αλιμιάς, προτου το διαβάσουν εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος6/12/11 11:06

    ΡΕ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΑΤΕ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ? ΡΕ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΠΑΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΡΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος6/12/11 16:18

    Αν τελικά η Ρόδος μας σαν νησί είχε τροχούς,ο Ραγκούσης θα την είχε μεταφέρει στη Σύρο! Κι όμως καμιά γλάστρα της Πεςριφέρειας και κανένας Βολευτής δεν έχει συγκινιθεί για την κατάντια αυτού του τόπου! Σταυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος7/12/11 07:56

    ΑΣΧΕΤΟ. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΕΚΑΝΕ ΜΠΟΤΟΞ Η ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ; ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *