ροή ειδήσεων

Πόσο αυξάνονται τα τρόφιμα την ώρα που οι μισθοί κόβονται

Την ανιούσα τραβούν οι τιμές των τροφίμων την τελευταία διετία, την ώρα που οι μισθοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα έχουν δεχθεί άγριο ψαλίδι. Από το 2010, έτος εφαρμογής του μνημονίου στην Ελλάδα...
 οπότε και τα δώρα για τους συνταξιούχους μετατράπηκαν σε επιδόματα ή κόπηκαν, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι τιμές των τροφίμων, σε ετήσια βάση, το 2010, σε σύγκριση με το 2009, εμφάνισαν αύξηση 1,9%, ενώ το 2011 σε σχέση με το 2010, παρουσίασαν επιπλέον αύξηση 4,3%. Αθροιστικά, τα νοικοκυριά κλήθηκαν να πληρώσουν επιπλέον 6,2%, καθώς οι τιμές συνέχισαν να σκαρφαλώνουν σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ οι μισθοί στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είχαν πάρει τον δρόμο της κατηφόρας.

Μόνο από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο είδαν τους μισθούς τους να περιορίζονται δραστικά, πλέον του 40%, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, μείωση των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που φθάνει σε πραγματικούς όρους το 15%, για τη διετία 2010 - 2011, καταδεικνύει πρόσφατη μελέτη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας .

Ωστόσο, οι τιμές καλά κρατούν. Μόνο το 2011, σε σχέση με το 2010, σημειώθηκαν αυξήσεις 3,8% στα δημητριακά και παρασκευάσματα, 1,8% στα κρέατα, 4% στα γαλακτοκομικά και τα αυγά, 6,4% στα ψάρια, 11,5% στα λαχανικά, 7,7% στα φρούτα, 1,6% στο λάδι, 22,9% στη ζάχαρη, 9,6% στον καφέ, 7,2% στα αναψυκτικά και 8,2% στους χυμούς.

Σε αυτές τις αυξήσεις, όμως, πρέπει να προστεθούν και αυτές που έγιναν το 2010, σε σχέση με το 2009. Δηλαδή, αυξήσεις στα κρέατα κατά 1,5%, στα γαλακτοκομικά και στα αυγά κατά 1,6%, στα ψάρια κατά 5,2%, στα λαχανικά κατά 8,8% και στα γλυκά κατά 3,6%.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *