ροή ειδήσεων

Οι γιατροί προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους θα συνεχίσουν και την ερχόμενη εβδομάδα οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί του ΙΚΑ και οι ιδιώτες γιατροί...
Επίσης, οι φαρμακοποιοί της Αττικής δεν χορηγούν φάρμακα με πίστωση έως και τη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι για τα χρέη των Ταμείων, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Το μέλλον των κινητοποιήσεών τους θα κριθεί τη Δευτέρα, στις γενικές συνελεύσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά.

Οι γιατροί του ΙΚΑ θα πραγματοποιήσουν επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 9 έως τις 13 Ιανουαρίου. Κεντρικό αίτημα της απεργίας είναι η κατοχύρωση εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών προβλέψεων των ιατρών στον ΕΟΠΥΥ.

Οι ιδιώτες γιατροί, με απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), θα απέχουν από τα ιατρεία τους μέχρι και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου. Ο ΙΣΑ καλεί για «τη δημιουργία ενός ΕΟΠΥΥ, στον οποίο θα γνωρίζει ο κάθε λειτουργός ποια θα είναι η σύμβαση που θα υπογράψει για τη συμμετοχή του στο νέο οργανισμό».

Τέλος, και οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν την αποχή από τα Εξωτερικά Ιατρεία την επόμενη εβδομάδα, ζητώντας πάγωμα των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο.

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) θα συνεδριάσει την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου για να καθορίσει την στάση που θα κρατήσει.

Διευκρινίσεις για τον ΕΟΠΥΥ

Παράλληλα, την Πέμπτη υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία Οικονομικών Υγείας και Εργασίας με την οποία όλοι οι γιατροί, συμβεβλημένοι και μη στον ΕΟΠΥΥ, έχουν -αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου- δικαίωμα συνταγογράφησης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν όποιον γιατρό επιθυμούν, ανεξάρτητα αν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ή όχι, για να τους εξετάζει και να γράφει τα φάρμακά τους.

Στην απόφαση, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Ιατροί του ΕΟΠΥΥ, εκτός ωραρίου εργασίας τους, καθώς και ιατροί μη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, δύνανται να συνταγογραφούν σε ασφαλισμένους του φαρμακευτικά σκευάσματα ή παρακλινικές εξετάσεις που θα εκτελούνται αποκλειστικά σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, μόνον με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κατ' εφαρμογή των διατάξεων του νόμου περί ''Ηλεκτρονικής καταχώρισης και εκτέλεση ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών ιατρικών εξετάσεων'', αφού πιστοποιηθούν και εκδηλώσουν την επιθυμία τους αυτή με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης».

Επίσης, ο Οργανισμός διευκρίνισε ότι η περίθαλψη σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ παρέχεται σε συνταγολόγιο ενιαίου τύπου, ενώ οι ασφαλισμένοι του έχουν πρόσβαση σε όλους τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι ή θα συμβληθούν στον ΕΟΠΥΥ. Τα ατομικά συνταγολόγια των ασφαλισμένων του ΟΓΑ δεν ισχύουν και η συνταγογράφηση θα γίνεται ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα σε συνταγολόγιο ενιαίου τύπου που έχουν προμηθευτεί οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.
trelokouneli

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *