ροή ειδήσεων

Σύντομη αναφορά στην ιστορία του Δωδεκανησιακού Τύπου

Την ιστορία του Δωδεκανησιακού Τύπου την χωρίζουμε,
χρονολογικά, σε δύο διακριτές περιόδους...

Α΄ Περίοδος 1896-1947

Είναι η πλέον ενδιαφέρουσα περίοδος, διότι περιλαμβάνει τα χρόνια των αγώνων για την απελευθέρωση των νησιών. Η πρώτη εφημερίδα στη Ρόδο κυκλοφορεί το 1896 από το Βαλή (Νομάρχη) του Αρχιπελάγους, Αμπεντίν Πασά, με την ονομασία «ΑΙΓΑΙΟΝ». Ακολουθούν οι βραχύβιες εκδόσεις «ΟΡΣΑ» και «AFITAP», για να φθάσουμε, στα 1909, όταν ο Εμμ. Πολεμικός και ο Γεώργ. Κοκκίδης εκδίδουν την εφημερίδα «ΡΟΔΟΣ», η οποία, από το 1911 και μέχρι το 1937, με την ονομασία «ΝΕΑ ΡΟΔΟΣ», θα προσφέρει μέγιστες υπηρεσίες στην εθνική υπόθεση. Το 1915 εκδίδεται, από τους Εμμ. Καλαμπίχη και Κ.Μ. Αναστασιάδη, η Εφημερίδα «ΡΟΔΙΑΚΗ», από τις μακροβιότερες στα Δωδεκάνησα και σε όλη την Ελλάδα, αφού κυκλοφορεί μέχρι σήμερα, έχοντας συμβάλει τα μέγιστα, τόσο στην απελευθέρωση όσο και στην πρόοδο του τόπου. Στη συνέχεια, οι Ιταλοί εκδίδουν την εφημερίδα «Messaggero di Rodi» και υποστηρίζουν την έκδοση στην τουρκική γλώσσα της εφημερίδας «Selam» και του μηνιαίου δελτίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου.



Την ίδια περίοδο και οι εκτός Δωδεκανήσου ευρισκόμενοι Δωδεκανήσιοι προχωρούν στην έκδοση εφημερίδων, μέσα από τις στήλες των οποίων ενισχύεται ο αγώνας για την απελευθέρωση των νησιών. Είναι οι εφημερίδες «ΚΑΡΠΑΘΟΣ», «ΑΥΓΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ», από τον Μιλτ. Παπαμανώλη και οι δύο με έδρα τον Πειραιά. Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, έδρα του αγώνα των Δωδεκανησίων, ο Παντ. Καστρουνής εκδίδει την εφημερίδα «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ». Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής κυκλοφορεί στη Ρόδο, από τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Ρόδου Απόστολο, το περιοδικό «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» και από τους Γερμανούς η εφημερίδα «Wacht auf Rhodos». Κατά την περίοδο της αγγλικής κατοχής εκδίδεται η εφημερίδα «ΧΡΟΝΟΣ», ενώ η Ελληνική Στρατιωτική Διοίκηση εκδίδει την εφημερίδα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ».



Β΄ περίοδος 1948-

Το 1948 επανεκδίδεται η «ΡΟΔΙΑΚΗ», την έκδοση της οποίας διέκοψαν το 1939 οι Ιταλοί και η εφημερίδα «ΕΘΝΙΚΗ ΦΩΝΗ». Το 1949 η εφημερίδα «ΠΡΟΟΔΟΣ», η οποία κυκλοφορεί μέχρι σήμερα και αργότερα οι εφημερίδες «ΠΡΩΪΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ», «ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ», «ΧΡΟΝΟΣ», «Η ΔΡΑΣΙΣ», «ΓΝΩΜΗ», «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της Ρόδου», «ΜΑΧΗ», «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ», Η «Καθημερινή ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ».

Η Ψηφιοποίηση του αρχείου των εφημερίδων της Βιβλιοθήκης.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου διατηρεί αρχείο του συνόλου, σχεδόν, του Δωδεκανησιακού τύπου. Λόγω όμως της παλαιότητας και της αναπόφευκτης φθοράς των εφημερίδων, το αρχείο αυτό δεν ήταν εύχρηστο και έχρηζε ιδιαίτερης αντιμετώπισης, ενώ η αξιοποίησή του από το αναγνωστικό ας κοινό απαιτούσε χρόνο και έξοδα.



Η Δ/νση της Βιβλιοθήκης, για να διατηρήσει το πολύτιμο αυτό υλικό, καθιστώντάς το, ταυτόχρονα, προσιτό στους αναγνώστες του, με τελικό στόχο την ανάδειξη μιας πρωτογενούς πηγής της ιστορίας του τόπου μας, ιδιαίτερα στα δίσεκτα χρόνια, αποφάσισε, με τη συνδρομή του εποπτεύοντος Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, να προχωρήσει στη ψηφιοποίηση του αρχείου των τοπικών εφημερίδων που διαθέτει.

Έτσι ξεκίνησε, σε πρώτη φάση, η συντήρηση, επεξεργασία, ψηφιοποίηση και αποδελτίωση της πρώτης περιόδου έκδοσης της εφημερίδας "Η Ροδιακή" (1915-1939). Από τότε συνεχίζουμε, κάθε χρόνο, την ψηφιοποίηση του αρχείου των εφημερίδων της Βιβλιοθήκης μας, φθάνοντας σήμερα στο σημείο να έχουμε ψηφιοποιήσει τις εφημερίδες:"Δωδεκάνησος" (1926-1937),"Χρόνος" (1945-1947),ι "Ελληνική Σημαία" (1947-1948),"Εθνική Φωνή" (1948-1949), "Πρωϊα της Δωδεκανήσου" (1953-1954), "Η Ροδιακή"(1948-1975) και "Πρόοδος" (1949-1975). Ο αριθμός των σελίδων που έχουν ψηφιοποιηθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται στις 96.120. Στόχος της Βιβλιοθήκης είναι η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου αυτού.

Σήμερα το αναγνωστικό μας κοινό έχει τη δυνατότητα, από οποιοδήποτε από τα 7 τερματικά της Βιβλιοθήκης, να ξεφυλλίσει ηλεκτρονικά τις εφημερίδες αυτές και να προχωρήσει σε αναζήτηση οποιουδήποτε άρθρου, είτε με βάση τον υπογράφοντα το άρθρο, είτε με βάση λέξη-κλειδί του τίτλου του άρθρου. Ακόμη, μπορεί να αποθηκεύσει σε μαγνητική μορφή το κείμενο ή μέρος αυτού, που τον ενδιαφέρει, να το εκτυπώσει και να το στείλει οπουδήποτε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

http://www.rhodeslibrary.gr
http://mme-communication.blogspot.com

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *