ροή ειδήσεων

Η λαθροθηρία "λαβώνει" τα πουλιά

Σημαντικό καταγράφεται το πρόβλημα της λαθροθηρίας στη χώρα μας όπως προκύπτει από το ποσοστό των πυροβολημένων ζώων που εισάγονται...

προς νοσηλεία στο Σωματείο για την μελέτη, περίθαλψη και επανένταξη της άγριας ζωής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, «Δράση για την άγρια ζωή».

Σύμφωνα με τα στατικά στοιχεία του Σωματείου για το 2011, στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα πουλιά που έφτασαν πυροβολημένα για περίθαλψη στο χώρο της "Δράσης", προέρχονταν από λαθροθηρία, καθώς ελάχιστα ήταν αυτά που επιτρεπόταν το κυνήγι τους.

«Φυσικά, ακόμα και για αυτά που επιτρέπεται το κυνήγι τους, εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε αν χτυπήθηκαν καθόλα νόμιμα αλλά μακάρι το πρόβλημα να ήταν μόνο σε αυτά τα ζώα» σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση τα μέλη του Σωματείου προσθέτοντας ότι οι εισαγωγές πυροβολημένων ζώων ελαχιστοποιούνται ή και μηδενίζονται εκτός κυνηγετικής περιόδου. Εξαίρεση σε αυτό, αποτελεί ο Μάρτιος, οπότε και παραλαμβάνουνε τραυματισμένα ζώα, κυρίως κατά το πρώτο 15νθημερο, κάποια από τα οποία πιθανόν να είχαν χτυπηθεί το Φεβρουάριο ενώ κάποια άλλα χτυπήθηκαν από ορισμένους που δεν σταμάτησαν το κυνήγι. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ποσοστά, παρατηρείται σταδιακή αύξηση των πυροβολημένων ζώων με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου τον Αύγουστο που φτάνει κατά τους χειμερινούς μήνες στο 40-60% ενώ, ιδιαίτερα για τα ημερόβια αρπακτικά, το ποσοστό αυτό φτάνει ή και ξεπερνάει το 80%. «Δυστυχώς, το πρόβλημα της λαθροθηρίας είναι τεράστιο στη χώρα μας και ουδείς έχει καταφέρει έως τώρα να δώσει λύση, πράγμα το οποίο κατά την άποψή μας αποτελεί απαράδεκτο γεγονός» αναφέρουν τα μέλη του Σωματείου.

Γενικότερα πάντως, το Σωματείο παρατηρεί αύξηση των εισαγωγών κατά τους θερινούς μήνες (από το Μάιο έως και τον Αύγουστο) η οποία οφείλεται στους νεοσσούς που πέφτουν από τη φωλιά είτε από φυσικά, είτε από ανθρωπογενή αίτια (π.χ. καταστροφή φωλιών). Επίσης, το καλοκαίρι υπάρχει αύξηση των ατυχημάτων στα πουλιά η οποία, σε αξιόλογο βαθμό, οφείλεται σε νεαρά που λόγω της απειρίας τους τραυματίζονται κατά τις πρώτες τους πτήσεις.

Εξαντλημένα πουλιά παραλαμβάνονται όλο τον χρόνο και ειδικότερα, το χειμώνα είναι πουλιά που έρχονται να ξεχειμωνιάσουν στη χώρα μας από το βορρά, τους μήνες Απρίλιο και Μάιο είναι πουλιά που φτάνουν εξαντλημένα κατά την εαρινή μετανάστευση και τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πουλιά που έχουν χάσει τους γονείς τους, προτού να είναι ικανά να επιβιώσουν μόνα τους.

tromaktiko.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *