ροή ειδήσεων

Ποτάμια έγιναν καλαμιώνες και ρέματα σκουπιδότοποι

Πολύ σοβαροί είναι οι κίνδυνοι που απειλούν μεγάλα τμήματα του νησιού της Ρόδου, σε περίπτωση που ακολουθήσουν ακραία καιρικά φαινόμενα, με πολλές και καταρρακτώδεις βροχές...
Πολλά ποτάμια και μεγάλα ρέματα εξαφανίσθηκαν καθώς μετατράπηκαν σε καλαμιώνες και μικρές χωματερές με κάθε είδους άχρηστα αντικείμενα, από κρεβάτια και ψυγεία μέχρι πλυντήρια, τηλεοράσεις, τραπέζια και …παπλώματα. Μάλιστα οι καλαμιώνες είναι τόσο πυκνοί που δεν χωράει να περάσει ούτε άνθρωπος από τη μια στην άλλη άκρη των ποταμών και των ρεμάτων.
Ο συνδυασμός αυτός, μ’ αυτή τη συσσώρευση άχρηστων αντικειμένων και τις φερτές ύλες που κατεβάζουν τα νερά της βροχής, δημιουργεί όλες οι προϋποθέσεις για έντονα και εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα.



Ποτάμια και ρέματα έφθασαν σ’ αυτή την επικίνδυνη κατάσταση διότι έχουν να καθαριστούν εδώ και πολλά χρόνια – από την κατάργηση των Κοινοτήτων. Επί Καποδίστρια και Καλλικράτη δεν έγινε ούτε μια φορά καθαρισμός κι έτσι όλα είναι έτοιμα για να μετατραπούμε σε μια …Νέα Ορλεάνη. Και αυτό όχι μόνο δεν είναι υπερβολικό, αλλά αντίθετα είναι βέβαιο στην περίπτωση που σημειωθούν καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.
Παλαιότερα, ποταμοί και μεγάλα ρέματα καθαρίζονταν κάθε χρόνο και γι’ αυτό ήταν μια δουλειά που γινόταν εύκολα και χωρίς πολλά έξοδα. Σήμερα για να επανέλθει η κατάσταση στην προγενέστερη ομαλότητα, θα πρέπει να δαπανηθούν μεγάλα ποσά, αφού μόνο ερπυστριοφόρες μπουλντόζες, μεγάλοι φορτωτές, εκσκαφείς και πολλά φορτηγά μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.


Μια λύση είναι να ζητηθεί η βοήθεια του Μηχανικού του Στρατού, που διαθέτει τέτοια μεγάλα μηχανήματα και βεβαίως με την πολύτιμη συνδρομή του μεγάλου αριθμού στρατιωτών.
Αυτόν τον τεράστιο όγκο δουλειάς ο Δήμος είναι αδύνατο να τον αναλάβει και να τα βγάλει πέρα, αφού ούτε μηχανήματα διαθέτει, ούτε το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό. Άλλη λύση δεν υπάρχει πέρα από αυτήν του στρατού. Υπάρχει ασφαλώς και η λύση να μην γίνει τίποτα. Αλλά τότε οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και ανά πάσα στιγμή προ των πυλών. Υπάρχουν περιοχές με τέτοια προβλήματα τόσο έντονα που αν ό μη γένοιτο συμβεί το απευκταίο, τότε το νησί θα κοπεί σε πολλά σημεία και τα κομμάτια του θα μείνουν απομονωμένα επί πολλές μέρες. Οι δε ζημιές που θα προκληθούν θα είναι τεράστιες τόσο σε οικισμούς, όσο και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις. Και τότε θα θυμηθούμε το «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα».
Θα είναι όμως πολύ αργά .


http://www.rodosalarm.gr/

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *