ροή ειδήσεων

Γνωριμία με τη χλωρίδα του Τόπου μας: Ο Νάρθηκας

Ο Νάρθηκας
Πρόκειται για ένα υπέροχο φυτό βότανο το οποίο φύεται Γενάρη, ανθεί Απρίλη και ξηραίνεται τον Ιούνιο. Το επιστημονικό του όνομα είναι NARTHEX-FERULA, κοινώς Νάρθηκας ο καλαμωτός...
Το φυτό αυτό ανήκει στα Σκιανθή και ευδοκιμεί σε υψόμετρο άνω των 200 μ. ,φτάνει δε σε ύψος 2 μ..Ο κορμός του ξυλώδης ,κοίλος με εντεριώνη ,λευκή ,σπογγώδη.

Η ψίχα αυτού του φυτού , όταν καίγεται, είναι μεν σταθερή αλλά βραδεία γι αυτό και χρησιμοποιείται στους αναπτήρες αντί ΙΣΚΑΣ. Για τους λόγους που αναφέραμε ανωτέρω οι αρχαίοι μας πρόγονοι ,έπλασαν το μύθο που ήθελε τον Προμηθέα να κλέβει το Νάρθηκα. Στην συμπυκνωμένη αυτή αλήθεια του μύθου μαντεύει κανείς, την αξία του φυτού.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια με τον κορμό του Νάρθηκα ,έδεναν τα σπασμένα άκρα των ανθρώπων και των ζώων. Το δε λεγόμενο ΚΑΛΑΜΩΝΑ λεγόταν Νάρθηκας. Το κοίλωμα του κορμού είναι ιδεώδες και αυτό το γνώριζαν οι πρακτικοί γιατροί.

Επίσης από το στέλεχος του φυτού , έφτιαχναν πλεκτά σκαμνάκια και κασετίνες .Στη Διονυσιακή λατρεία ήταν έμβλημα ,οι δε παιδαγωγοί ,φιλόσοφοι και ρήτορες έφεραν βακτηρίαν , ράβδο από Νάρθηκα και ελέγοντο ναρθηκοφόροι. Ουδείς κοινός θνητός έφερε παρόμοια βακτήρια.

Η Χριστιανική αρχιτεκτονική τίμησε το Νάρθηκα δεόντως ,δίνοντας το όνομά του σε ένα μεγάλο χώρο του ναού, το Νάρθηκα. Αν κανείς θελήσει να ερμηνεύσει τα λόγια στη σταύρωση του Χριστού , θα αντιληφθεί το δεξί χέρι του Χριστού να κρατά « κάλαμον» ,δηλαδή Νάρθηκα. Το φυτό είναι υπό προστασία γι αυτό καλό θα είναι να μην κόβεται παρ΄εκτός άμεσης ανάγκης.

Θωμάς Δημοσθένης

http://messanagros-rhodes.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *