ροή ειδήσεων

Γέροντας Παϊσιος: Πως να αποφύγετε το κακό μάτι

Πιστεύετε στο μάτι; Στην κακή συνήθως ενέργεια που μπορεί να μας επηρεάσει; Η Θρησκεία μας πάντως το αποδέχεται. Δείτε τι έλεγε ο Γέροντας Παϊσιος για τη βασκανία...

« Η ζήλεια, όταν έχει κακότητα, μπορεί να κάνει ζημιά. Αυτή είναι η βασκανία· είναι μια δαιμονική ενέργεια.
- Γέροντα, τη βασκανία την παραδέχεται η Εκκλησία;
-Ναι, υπάρχει και ειδική ευχή (Ο Γέροντας τόνιζε πως μόνο ο ιερέας μπορεί να διαβάζει την ευχή για βασκανία). Όταν κανείς λέει κάτι με φθόνο, τότε πιάνει το «μάτι».
- Πολλοί, Γέροντα, ζητούν «ματάκια» για τα μωρά, για να μην τα ματιάζουν. Κάνει να φορούν τέτοια;
- Όχι, δεν κάνει. Να λέτε στις μητέρες σταυρό να τα φορούν.
- Γέροντα, αν κανείς επαινέσει ένα ωραίο έργο, και αυτοί που το έφτιαξαν δεχθούν τον έπαινο με υπερήφανο λογισμό και γίνει ζημιά, αυτό είναι βασκανία;
-Αυτό δεν είναι βασκανία. Σ’ αυτήν την περίπτωση λειτουργούν οι πνευματικοί νόμοι. Παίρνει τη Χάρη Του ο Θεός από τον άνθρωπο, και τότε γίνεται ζημιά. Βασκανία υπάρχει σε σπάνιες περιπτώσεις. Ιδίως oι άνθρωποι που έχουν ζήλεια και κακότητα – λίγοι είναι τέτοιοι – αυτοί είναι που ματιάζουν. Μια γυναίκα λ.χ. βλέπει ένα παιδάκι χαριτωμένο με την μάνα του και λέει με κακότητα: «Γιατί να μην το είχα εγώ αυτό το παιδί; Γιατί να το δώσει ο Θεός σ’ αύτη;» Τότε το παιδάκι εκείνο μπορεί να πάθει ζημιά- να μην κοιμάται, να κλαίει, να ταλαιπωρείται, γιατί εκείνη το είπε με μια κακότητα. Και αν αρρώσταινε και πέθαινε το παιδί, θα ένιωθε χαρά μέσα της. Άλλος βλέπει ένα μοσχαράκι, το λαχταρά, και αμέσως εκείνο ψοφάει.
Πολλές φορές όμως μπορεί να ταλαιπωρείται το παιδί και να φταίει η ίδια η μάνα. Μπορεί δηλαδή η μάνα να είδε καμιά φορά κανένα αδύνατο παιδάκι και να είπε: «Τί είναι αυτό; Τί σκελετωμένο παιδί!» Να καμάρωνε το δικό της και να κατηγόρησε το ξένο. Και αυτό που είπε με κακία για το ξένο παιδί, πιάνει στο παιδί της. Μετά το παιδί ταλαιπωρείται εξ αιτίας της μάνας, χωρίς να φταίει. Λειώνει-λειώνει το καημένο, για να τιμωρηθεί η μάνα και να καταλάβει το σφάλμα της. Τότε φυσικά το παιδί θα πάει μάρτυρας! Τα κρίματα του Θεού είναι άβυσσος.

Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι Α΄, Με πόνο και αγάπη για το σύγχρονο άνθρωπο, Ιερόν Ησυχαστήριον «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος» Σουρωτή Θεσσαλονίκης 1998,σ. 109.
prionokordela.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος14/1/12 00:39

    MALAKIES TO ANGNWSMA! PROSXWMEN! SOFIA PROSXWMEN! PALI TON PAISIO! AFISTE TO NA AGIASEI MALAKES KAI MALKISMENES,KARIOLIDES KARIOLES THS AGIOSTOURAS POU KATANTISATE THN EKKLISIA MIA PORNI ME TIN YPOKRISIA SAS!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/1/12 06:23

      Και μονο οτι μιλας ετσι...φαινεται οτι η οικογενεια σου ειναι πνιγμενη στην αμαρτια!Αν σε ειχαν διδαξει σωστα δεν θα μιλουσες ετσι!Μπορεις να πιστευεις οπου θελεις αλλα δεν εχεις δικαιωμα να προσβαλεις την πιστη μας! Κανε την προσευχη σου και ζητα ταπεινα συγχωρεση ο θεος θα σε συγχωρεσει!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος14/1/12 15:31

      ΠΙΑ ΠΙΣΤΗ ΒΡΩΜΙΑΡΗ/Α ΧΑΜΗΛΟΒΛΕΠΟΥΣΗ/Α ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ?!? ΟΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΕΣΕΙΣ, ΤΟ ΔΕΣΠΟΤΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΟΡΑΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΡΕΨΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ!!! ΑΛΛΑ ΘΑΡΘΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΕΞΑΘΛΙΩΣΑΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος14/1/12 01:52

    Μπασταρδε και πουτανακι Ασε την εκκλησία ήσυχη και τον Άγιο Παισιο. Ηλίθια πλάσματα να το καταλάβετε ότι η μοναδική σωτηρία είναι η ορθόδοξη μας εκκλησία και μόνο!! Περιφρόνηση στους αθεους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/1/12 12:50

      Εσύ μαλακά, τώρα που σε γαμούν συνέχισε να προσκυνάς. Περίμενε από τις εικόνες και τα μανουάλια να σωθεις

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος14/1/12 19:36

      EISAI TO ALI8INO PROSWPO THS SHMERINHS EKKLISAS ESY KAI TA KOPROSKYLA POU TI STIRIZETE KAI POU TIN EXETE KATANTISEI OIKOS ANOXHS KAI EMPORIOU, MONO KOITA TIN EPAVLI TOU DESPOTI KAI TIS BILLES TWN MONAXWN, NA TOUS XAIRESAI, OXI OMWS GIA POLY, ERXETAI H EKDIKISI...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος14/1/12 20:01

      giati den egines kai esi papas na ta oikonomiseis kai na exeis villes aaaaa ksexasa einai varia i kalogiriki mpetovlaka

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος15/1/12 18:06

      OXI KAI PAPAS, NA AKOLOU8ISW TO IDIO DROMO ME TI KORAKLA TIS PANAGIAS KREMASTIS?

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος14/1/12 12:46

    Επειδή τα περιμέναμε όλα απο τον Θεό και την εκκλησία φτάσαμε σε αυτο το χαλί που φτάσαμε σαν έθνος. Εσείς κάντε προσευχές και συνεχίζετε να γυρίσετε τα μάγουλα στις απανωτές σφαλιάρες που τρώτε. Η γνώση σώζει και όχι οι παπάδες. Όσο πιο νωρίς το καταλάβετε, τόσο καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/1/12 19:58

      και σου φταιει ο θεος ρε ζωο που φτασαμε σε αυτη κατα την γνωμη σου κατασταση η που ερχονται εκλογες φορας την στολη σου και γλυφης για να μπουν τα παιδια σου στο δημοσιο λαμογιο η εκκλησια ποτε δεν σου ζητησε λεφτα

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος14/1/12 14:28

    Απιστοι και αθεοι..που ο θεος σας ειναι μονο το χρημα η δοξα και η πονηρια! σκουλικια θα παραμεινετε σε μορφη ανθωπου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/1/12 20:00

      εσενα τι σε νοιαζει που πιστευουμε ρε κοπριτη τραβα δουλεψε να δεις πως βγαινει το ψωμι λεχριτη

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος15/1/12 17:59

    Συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να πάνε να δουλέψουν όλα αυτά τα κοράκια από τον αργόσχολο δεσπότη (αναρωτηθήκατε αν αυτός και η παρέα του πήγαν φαντάροι όπως κάθε έλληνας πολίτης? μήπως φοβούνται κάποια ιδιαίτερη εξέταση, η λεγομένη κωλονοσκοπία?)και Σια... να δούμε αν θα αντέξουν έστω μια μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *