ροή ειδήσεων

Η κρίση χτυπάει και τους συλλέκτες

Χιλιάδες νομίσματα, γραμματόσημα, μετάλλια, παράσημα και άλλα αντικείμενα αξίας θα είναι διαθέσιμα προς πώληση. Συλλογές ρευστοποιούνται και αλλάζουν χέρια, λόγω κρίσης...


Το σεντούκι του παππού με παλιά ξεχασμένα νομίσματα, οι σκονισμένες κασετίνες και τα άλμπουμ με συλλογές νομισμάτων ή γραμματοσήμων μπορεί να κρύβουν μικρούς θησαυρούς.

Η αξία ενός μόνο νομίσματος μπορεί να αποτιμηθεί έως και τις 5.000 ευρώ, αν είναι από τα πιο σπάνια και δυσεύρετα, όπως το χρυσό 40δραχμο του 1852 που κυκλοφόρησε σε μόλις 8 κομμάτια.

Μια απλή έρευνα σε ξεχασμένες γωνιές του σπιτιού είναι δυνατό να αποκαλύψει εκπλήξεις, ενώ και γνωστές στημένες συλλογές μπορούν να «θυσιαστούν» για την εξασφάλιση ρευστού.

Η οικονομική κρίση υποχρεώνει ακόμη και μανιώδεις συλλέκτες να αποχωριστούν τις συλλογές νομισμάτων, γραμματοσήμων, τηλεκαρτών και άλλων αντικειμένων που απέκτησαν με μεράκι, κόπους και έρευνες ετών.

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε σημαντικές μεταβολές στον χώρο των συλλεκτών, με μεγάλες συλλογές να αλλάζουν χέρια λόγω ανάγκης.

Πεδίο τέτοιου είδους αλλαγών θα αποτελέσει η Διεθνής Εκθεση Συλλεκτικών Ειδών «Card Collect & Syllectica 2012», που διοργανώνεται για 21η χρονιά στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Χιλιάδες νομίσματα, χαρτονομίσματα, γραμματόσημα, τηλεκάρτες, χρονοκάρτες, παλιές καρτποστάλ, ολυμπιακές ή άλλες καρφίτσες πέτου, στρατιωτικά παράσημα ή μετάλλια, ομόλογα, μετοχές και οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει συλλεκτική αξία θα φιλοξενηθούν στα σταντ της έκθεσης, διαθέσιμα προς πώληση.

Οι συλλέκτες που θα επισκεφθούν την έκθεση θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τυχόν κενά στις συλλογές τους, να ξεκινήσουν νέες ή/και να πουλήσουν κάποια συλλογή ή μεμονωμένα συλλεκτικά αντικείμενα. Παρόντες στην έκθεση θα είναι δεκάδες γνωστοί εμπορικοί οίκοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν δωρεάν και έγκυρες αποτιμήσεις αντικειμένων.

Με το δικό του σταντ θα δώσει το «παρών» και ένας γερμανικός οίκος εμπορίας συλλεκτικών ειδών, ο οποίος συγκεντρώνει και ρευστοποιεί σε ευρώ παλιά εθνικά χαρτονομίσματα από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται πως οι ελληνικές δραχμές που κυκλοφορούσαν πριν από το ευρώ δεν έχουν καμία συλλεκτική αξία και η ρευστοποίησή τους μπορεί να γίνει έως το τέλος Φεβρουαρίου και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει το 'Εθνος, στην Ελλάδα, οι συλλέκτες νομισμάτων υπολογίζονται σήμερα στους 10.000-15.000.

Σχετικά προσιτά για τους συλλέκτες θεωρούνται τα νομίσματα του 'Οθωνα και του Βασ. Γεωργίου.

Ένα ασημένιο τάλιρο του 'Οθωνα (κοπής του 1833) σε εξαιρετική κατάσταση κοστίζει 350-400 ευρώ, μια ασημένια δραχμή Γεωργίου (του 1873) αποτιμάται στα 150 ευρώ, ενώ ένα χρυσό εικοσάρικο του Γεωργίου (του 1884) κοστίζει γύρω στα 300 ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νεότερα χαλκονικέλινα νομίσματα της Δημοκρατίας (1926-1930) και του Βασ. Παύλου (1954-1965). Η συλλογή αριθμεί συνολικά 44 νομίσματα, τα οποία σε ακυκλοφόρητη κατάσταση κοστίζουν γύρω στα 1.500-1.700 ευρώ.
ethnos.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *