ροή ειδήσεων

ΙΚΑ: Μία στις δύο επιχειρήσεις δεν ασφαλίζει το προσωπικό της!

Ένας στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα είναι ανασφάλιστος, καθώς στο 30% έχει φθάσει η ανασφάλιστη εργασία σύμφωνα...
με στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης ΙΚΑ- ΕΤΑΜ (ΕΥΠΕΑ). Μία στις δύο επιχειρήσεις, έπαψαν να ασφαλίζουν το προσωπικό τους, το 40% των αλλοδαπών εργαζομένων παραμένει ανασφάλιστο και κατ΄ επέκταση δεν μπορεί να λάβει άδεια παραμονής...

Σύμφωνα με τους ελέγχους της Ειδικής Υπηρεσίας πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, του 2011,κατά τον έλεγχο 21.063 επιχειρήσεων όλων των κατηγοριών, διαπιστώθηκε ότι :

-1.313 επιχειρήσεις παρ΄ότι απασχολούσαν προσωπικό, δεν τηρούσαν Μητρώο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ (αναπόγραφες- ποσοστό 6%) ούτε είχαν ενημερώσει άλλες αρμόδιες υπηρεσίες για το απασχολούμενο προσωπικό τους (Επιθεώρηση Εργασίας- ΟΑΕΔ).

Συνολικά, διαπιστώθηκε η απασχόληση 20.567 ανασφάλιστων απασχολουμένων (8.225 αλλοδαποί και 12.342 ημεδαποί) σε σύνολο 68.345 απασχολουμένων που καταγράφηκαν στους επιτόπιους ελέγχους ( 30% ανασφάλιστοι απασχολούμενοι).

Στους παρανομούντες, καταλογίσθηκαν 9.216 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 11.632.000 ευρώ.

Από τους καταγεγραμμένους ανασφάλιστους από την ΕΥΠΕΑ, το 40% είναι αλλοδαποί που διαφεύγουν οποιασδήποτε επίσημης καταγραφής δικαιολογώντας τη δυσαναλογία μεταξύ αδειών εργασίας και αιτήσεων νομιμοποίησης του μεγάλου αριθμού μεταναστών που εξακολουθούν να διαμένουν και να εργάζονται παράνομα στη χώρα.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕ ΙΚΑ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας. Μεταξύ των προτάσεων είναι:

Η δημιουργία κλιμακίων, στα οποία θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι υπάλληλοι του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, και οι έλεγχοι σε 24ωρη βάση, η διασύνδεση του συστήματος πληροφορικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το σύστημα «TAXIS», μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών. Ακόμη να δημιουργηθεί «Τειρεσίας» για όσους δεν καταβάλουν εισφορές, να επανεξετασθούν οι διατάξεις για χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας και να εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση, που να προβλέπει την αναστολή ή το κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών ή δεν τακτοποιούν τις οφειλές τους.

eklogika.gr

Σχόλια

  1. Aganaktismenos politis2/2/12 12:52

    ...as meiwsoun tis eisfores... na voh8hsoun na appalaxtei h maurh ergasia... den nomizw oti o kathe ergodoths (ean mporouse) den tha protimouse ena nomimo prosopiko.... as einai elaxistes oi eisfores... na mporei kai o kathe ergodoths na asfalizei tous ypallilous tou...o kathe ypallilos na exei etsi asfaleia... kai MAKROXRONIA... kai to kratos pio polla tha fgalei dioti tha auxhthoun oi asfalizmenoi ypalliloi... as mhn theloun na paroun polla apo ligous...alla as pernoun LIGA apo POLLOUS! Den to katalavainoun...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/2/12 13:46

      ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΑΠΗΔΕΣ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΑΚΙ;ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ;

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος3/2/12 07:39

    Μαύρη εργασία παρέχουν και μερικές μικρές ντόπιες εταιρίες σεκιούριτι. Για κάντε έναν έλεγχο οποτε υπάρχει μια μεγάλη συναυλία η οποτε παίζει η Ρόδος στο γήπεδο του Διαγόρα. Από τους 10 είναι ζήτημα να βρείτε 2-3 ασφαλισμένους. Και επειδή είναι δύσκολο να γίνει ο εντοπισμός τους λόγο ότι είναι διασκορπισμένοι σε διαφορα σημεία, ο μονος τρόπος για τους βρείτε όλους μαζί είναι στα γήπεδα η σε συναυλίες. Και ειδικά στα γήπεδα όλα τα ονόματα των υπαλληλων είναι καταγεγραμμένα στην αστυνομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *