ροή ειδήσεων

Ανανεώσιμες πηγές: Κλάδος εργασίας με προοπτική

Σημαντική άνοδο στην κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και εντυπωσιακή αύξηση των θέσεων εργασίας εντοπίζει η ετήσια έκθεση...
«Η κατάσταση της Ανανεώσιμης Ενέργειας στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με την έκθεση το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη των 27 ανήλθε σε 12,4% το 2010 έναντι 11,5% το 2009.

Παράλληλα ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας απασχολεί περισσότερους από 1,1 εκατ. ανθρώπους στην Ευρώπη, σημειώνοντας αύξηση 25% από το 2009 στο 2010.

Το νούμερο αυτό αντικατοπτρίζει την εργασία μόνο στην ανανεώσιμη ενέργεια και όχι σε άλλες “πράσινες” επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως η ανακύκλωση, η διαχείριση αποβλήτων ή οι μεταφορές.

Οι τρεις κορυφαίοι σε απασχολούμενους υπαλλήλους τομείς ΑΠΕ στην Ευρώπη ήταν η βιομάζα (273,000), τα φωτοβολταϊκά (268,110) και τα αιολικά (253,145) με το βιοαέριο (52,810) και τα ηλιοθερμικά (49,845) να καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις.

Η αύξηση στην απασχόληση αντιστοιχεί στην αύξηση της κατανάλωσης ανανεώσιμης ενέργειας αλλά και στο γεγονός ότι το 68% της νέας ισχύος στην Ευρώπη προήλθε από τον αέρα και τον ήλιο.

Η πλειονότητα των “πράσινων” θέσεων εργασίας ήταν στη Γερμανία (361.360) κυρίως στους τομείς της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.

Δεύτερη με μεγάλη διαφορά ερχόταν η Γαλλία, με περίπου τις μισές θέσεις και ακολουθούσαν Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία.

Στα καθ’ ημάς, η Ελλάδα βρέθηκε στη 16η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ με 2.920 εργαζομένους να απασχολούνται στον κλάδο των ΑΠΕ, οι περισσότεροι εκ των οποίων στα φωτοβολταϊκά (4.250 ), αλλά και στους κλάδους της ενέργειας από βιομάζα (3.000 άνθρωποι), στην αιολική ενέργεια (1.570 ) και στα βιοκαύσιμα (300 ).

Η έκθεση αναφέρει σχετικά πως “ναι μεν η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στη λίστα, όμως θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει πως από το 2009 η χώρα έχει υπερτετραπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ της, και αυτό ίσως είναι μόνο η αρχή”.

real.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *