ροή ειδήσεων

ΕΣΕΕ: Πτώση του τζίρου έως και 80%

"Το τέλος των χειμερινών εκπτώσεων έφερε και το τέλος στις αντοχές χιλιάδων μικρομεσαίων εμπόρων σε όλη την Ελλάδα, αφού...


η μείωση του τζίρου σε μικρές και μεγάλες πόλεις κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 43%, ενώ σε αρκετές πόλεις καταγράφηκε μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 60%". Αυτό σημειώνεται σε έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και προστίθεται ότι τα ποσοστά μείωσης του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων, σημαίνουν μια απώλεια εσόδων περίπου σε 4,5 δισ. ευρώ για τα άδεια ταμεία των επιχειρήσεων και αντίστοιχα έσοδα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία.

Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι: "Η εικόνα είναι εντελώς απογοητευτική και προκαλεί έντονους προβληματισμούς για το μέλλον του εμπορίου. Παρά τη μεγαλύτερη μείωση των τιμών της τελευταίας δεκαετίας, με εξαίρεση τα τρόφιμα, οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης, της δημοσιονομικής προσαρμογής, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, της ανεργίας αλλά και κάθε μνημονιακού μέτρου λιτότητας έχει εξαντλήσει στην κυριολεξία όλους τους κλάδους του εμπορίου. Είναι σαφές ότι το κλίμα που διαμορφώνεται από τους μειωμένους τζίρους των καταστημάτων ευνοεί την ανάπτυξη συναισθημάτων φόβου και απόγνωσης τόσο στους συνάδελφους όσο και -κυρίως- στους καταναλωτές. Όπως όλοι γνωρίζουμε ή θα έπρεπε να γνωρίζουμε, το εμπόριο είναι μια δραστηριότητα που συνδέεται άμεσα με τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των καταναλωτών. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι μόνο οι στερημένοι από εισοδήματα καταναλωτές οι οποίοι αδυνατούν να καταναλώσουν, είναι και οι επιχειρηματίες οι οποίοι βλέπουν όλους τους υπολογισμούς τους να πέφτουν έξω, και το κυριότερο εάν προβάλουν την τωρινή τους κατάσταση στο μέλλον το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι η μεγαλύτερη ύφεση, λιγότερα έσοδα και περισσότερα λουκέτα''.

Οι έμποροι θεωρούν ότι οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης και ΦΠΑ καθώς και η μείωση εισοδημάτων είναι οι κύριες αιτίες που συρρίκνωσαν την κατανάλωση τον τελευταίο χρόνο κατά 1/3 και καταδίκασαν την αγορά και όπως προκύπτει από την έρευνα:

- 9 στους 10 εμπόρους δήλωσαν μείωση των πωλήσεών τους κατά 40% στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, αλλά και κατά το πρώτο δίμηνο του 2012.

- 8 στους 10 εμπόρους χρησιμοποιούν ιδιωτικές καταθέσεις, οικογενειακές οικονομίες και δανεικά για να διατηρήσουν ανοικτά τα καταστήματά τους.

-7 στους 10 εμπόρους δεν μπορούν να πληρώσουν τους ανοικτούς λογαριασμούς στους προμηθευτές τους για εμπορεύματα που αγόρασαν πέρυσι, ενώ λόγω έλλειψης πίστωσης και εκκρεμών οφειλών δυσκολεύονται να δώσουν νέες παραγγελίες.

- 6 στους 10 εμπόρους αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις τράπεζες, τα πλαφόν, τις σφραγισμένες επιταγές τρίτων, ενώ έχουν ληξιπρόθεσμες δόσεις δανείων.

-5 στους 10 καθυστερούν την πληρωμή ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ενώ πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με έναντι καταβολή του μισθού.

- 4 στους 10 εμπόρους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και περιμένουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για να μπορέσουν να τις τακτοποιήσουν.

- 3 στους 10 χρωστούν μισθούς ακόμα και τριών μηνών και δεν μπορούν να απολύσουν εργαζόμενους γιατί δεν έχουν τα χρήματα της αποζημίωσης.

- 2 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν έστω και οριακά κέρδη, ενώ οι υπόλοιπες καταγράφουν από μικρές έως μεγάλες ζημιές.

- 1 στους 10 εμπόρους μόνο πιστεύει ότι η αγορά θα συνέλθει πριν το 2013, ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν για πολύ ακόμα τα μέτρα λιτότητας του παλαιού και νέου Μνημονίου.

Αναλυτικά, στους παραδοσιακούς κλάδους του λιανικού εμπορίου το ποσοστό μείωσης του τζίρου κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων του 2012, διαμορφώνεται ως εξής: -40% στις πωλήσεις εκτός καταστημάτων, -38% στα καταστήματα ένδυσης - υπόδησης, -31% στα καταστήματα επίπλων - ηλεκ. ειδών-οικ. εξοπλισμού, -29% στα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών, -23% στα καταστήματα φαρμακευτικών - καλλυντικών, -15% καταστήματα βιβλίων -χαρτικών, -10% πολυκαταστήματα και -3,8% τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης αναφορικά με την κατάσταση της αγοράς, δήλωσε:«Με το τέλος των χειμερινών εκπτώσεων τελείωσαν και οι αντοχές της αγοράς. Η τέταρτη χρόνια ύφεσης έφερε την κατάρρευση της κατανάλωσης, "εκτέλεσε" το εμπόριο και "ερήμωσε" την αγορά που δεν μπορεί άλλο να συνεχίσει σε κατάσταση φτώχειας. Η μεγάλη μείωση του τζίρου κατά τη διάρκεια των φετινών χειμερινών εκπτώσεων σε όσα καταστήματα απέμειναν και παρά την παράταση ελπίδας με προσφορές, δυστυχώς αναμένεται να φέρει σύντομα νέο κύμα λουκέτων και απολύσεων στο λιανεμπόριο. Η εικόνα της αγοράς σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας είναι από απογοητευτική έως τραγική, ενώ προκαλεί απόγνωση στους εμπόρους το γεγονός ότι είναι πλέον θέμα χρόνου να οδηγηθούν σε αναγκαστική παύση πληρωμών. Ο προ τριετίας προβληματισμός μας για την αγορά μετατράπηκε πέρυσι σε μια σοβαρή ανησυχία και εξελίσσεται φέτος σε μια θλιβερή πραγματικότητα. Όμως, είναι κρίμα και άδικο τόσοι κόποι και θυσίες μιας ζωής για χιλιάδες συναδέλφους μας να πάνε χαμένες. Οι μικρομεσαίοι έμποροι πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε τη μάχη της επιβίωσης, να διατηρήσουμε ανοικτά τα μαγαζιά μας και όλοι μαζί να κρατήσουμε ζωντανό το ελληνικό εμπόριο».

Αναλυτικότερα τα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων δείχνουν μείωση του τζίρου έως και 80%, και ενδεικτικά: στην Αθήνα μείωση 20-50%, στη Θεσσαλονίκη τα Φάρσαλα και τη Λειβαδιά 40%, στον Πειραιά , το Παλαιό Φάληρο, το Περιστέρι, το Μοσχάτο, στο Ρέθυμνο, τη Λάρισα την Πάτρα, στη Σύρο, τα Λεχαινά Ηλείας τη Λαμία, το Αγρίνιο , η Μήλος η Σαντορίνη και στη Γλυφάδα 20-30%, στη Νέα Ιωνία 35-50%, στα Μέγαρα στην Αρχαία Ολυμπία, στην Ιθάκη και το Γαλάτσι 30-45%, στο Μαρούσι 30-35%, στο Βόλο την Ξάνθη τη Μυτιλήνη την Ανδραβίδα το Βαρθολομιό, το Κατάκολο, στην Καλαμπάκα, το Τραγανό και στα Τρίκαλα στη Κάλυμνο τη Σιάτιστα Κοζάνης και το Ναύπλιο 45-60%, στην Κομοτηνή, την Πτολεμαϊδα, τη Ρόδο, την Καβάλα, την Καστοριά , την Κατερίνη στη Δράμα , στον Πύργο, την Αλεξανδρούπολη και τη Θήβα 30-45%, στο Ηράκλειο 10-20%, στα Χανιά 30%, στη Βέροια 5-25%, στα Γρεβενά 80%, η Γαστούνη και η Πρέβεζα 60% και άνω, στα Γιαννιτσά και το Μεσολόγγι 30%, στο Λουτράκι 70%, Πέλλα και Σητεία 10% και Σιθωνία 10-20%.

kathimerini.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος8/3/12 22:15

    Ας μειώσουν τις τιμές για να δουλέψουν.Δεν γινετε να εχουν κερδος 1000%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/3/12 22:22

    ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΕΧΕΤΕ ΤΟ DIESEL ΤΟ ΤΖΙΝ 175 ΕΥΡΩ ,ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΜΕΡΙΚΟΙ.ΟΚ, ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ,ΑΛΛΑ ΦΤΑΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/3/12 23:36

    TO OTI O PAPANDREOU EKANE TO FPA 16% KAI MIOPSE TA EISODGMATA TOU KOSMOU WSTE NA MHN BOROUN NA AGORASOUN OUTE ENA ROUXO 8A TO PERASETE STO NTOYKOY DHLADH?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος8/3/12 23:37

    EPISHS DEN POULANE OLA TA MAGAZIA ME 175 TO PANTELONI. AFTOI POU POULANE AKRIVA EXOUN AKOMA PELATEIA, OI KAKOMOIRGDES ME TA MIKRA MAGAZIA EXOUN TO PROVLHMA KAI THA KLEISOUN GIA NA MEINOUN MONO OI KARHARIES.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9/3/12 08:40

    Συμφωνω με τον/την 01:37, τα μικρα μαγαζια θα την πληρωσουν,οι μεγαλοι κατι ΖΑΡΑ,DIESEL δεν εχουν αναγκη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος9/3/12 15:45

    ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΡΟΔΙΤΙΚΙ ΑΓΟΡΑ..ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΤΣΕΠΗ ΜΟΥ..ΟΤΑΝ ΠΑΩ ΣΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ Κ ΣΤΟΝ ΣΠΑΝΟ Κ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΕΝΩ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΧΟΥΝ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ..ΕΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΠΗΓΕΝΑΤΕ?ΟΤΑΝ ΠΑΩ ΣΕΕ ΡΟΔΙΤΙΚΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΕ ΡΟΥΧΑ Κ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΒΡΑΚΙ 15ε ΕΝΩ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ 3ε ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΠΗΓΕΝΑΤΕ?
    ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ,ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ..ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος9/3/12 17:35

    ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΣΑΜΠΙΚΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙ ΚΙΟΛΑΣ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΟΥ Ο ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΨΩΝΙΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΔΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΙΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος9/3/12 17:38

    ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΖΑΡΑ,DIESEL,H&M ΚΛΠ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΑΛΗΘΙΝΕΣ. ΤΑ ΡΟΔΙΤΙΚΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΥΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/3/12 18:30

      ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟ.ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΗΓΑ ΣΤΟΥ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕ 7 ΔΟΛ.ΤΟ ΕΙΧΕ 129 ΕΥΡΩ!!!!ΕΙΝΑΙ ΓΝΗΣΙΟ ΜΟΥ ΛΕΕΙ...ΕΠΑΘΑ ΠΛΑΚΑ....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος11/3/12 17:41

      KALOS MALAKASEISAI KI ESY. ANTI NA PAS SE KANENA MAGAZI THS GITONIAS SOU I9ELES DIAKOSAVA.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *