ροή ειδήσεων

Κράτος: ο μεγαλύτερος μεσάζοντας

Το κράτος με τις παρεμβάσεις του, αναγκάζει κάθε παραγωγό, να επιλέξει ανάμεσα στο να είναι απολύτως νόμιμος οπότε είναι οικονομικά ασύμφορη η συνέχιση της...
δραστηριότητας ή να είναι ‘παράνομος’ και να ζητάει την ‘προστασία’ του κάθε πολιτικάντη, για να μην καταλήξει στα δικαστήρια

Γνωστή η πρωτοβουλία της Εθελοντικής ομάδας δράσης Ν. Πιερίας[1]. Προβλήθηκε από τα ΜΜΕ. Γεννήθηκε ένα ς προβληματισμός, για το αν μπορούμε οι καταναλωτές να προμηθευτούμε απευθείας από τους παραγωγούς.

Η ιδέα ακούγεται υπέροχη. Ένας κόσμος όπου οργανώσεις καταναλωτών και παραγωγών, θα επικοινωνούν μεταξύ τους, και θα ανταλλάσσουν προϊόντα χωρίς την παρέμβαση μεσάζοντα. Όταν όμως εξετάσουμε λίγο βαθύτερα το θέμα, θα δούμε ότι είναι πολλά εκείνα που θα πρέπει να διευκρινιστούν..

Το μόνο σημείο που θα θίξουμε εδώ, είναι ο ρόλος του κράτους, σε μια τέτοια προοπτική. Το κράτος δια των υπηρεσιών του, μπαίνει πάντα ανάμεσα στον παραγωγό και στον καταναλωτή. Δεν μας ρωτάει. Μόνο του, για το ‘καλό΄μας, το κράτος παρεμβαίνει, οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Θέτει το καθεστώς και καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες της ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών δια των άμεσα (εφορία) ή έμμεσα (Δήμοι) εξαρτώμενων από αυτό υπηρεσιών.

Οι στόχοι (κρινόμενοι από τα αποτελέσματα) της σημερινής πολιτικής τους κράτους, στον αγροτικό τομέα

Α) Να ρίξει τους αγρότες στην θανάσιμη αγκαλιά των εμπόρων. Για αυτό και απαιτεί τόσες άδειες από τους παραγωγούς, που οι τελευταίοι, ιδίως αν είναι μικροί, εύκολα τα παρατάνε. Συντελεί σε αυτό και η γενικότερη πολιτική του κράτους. Επιδοτήσεις, για να στραφούν σε εύκολες λύσεις και να α να μην επιμείνουν σε ‘κακές πρακτικές’ όπως η πώληση απ ευθείας σε καταναλωτές.

Β) οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν τόσα πολλά νομικά εμπόδια, ώστε να μην μπορέσουν, ακόμα και αν διανοηθούν, να προχωρήσουν σε απ ευθείας αγορά από τους παραγωγούς. Πολύ δε περισσότερο να συστήσουν καταναλωτικούς συνεταιρισμούς.

Γ) οι μικροί έμποροι να υποχρεωθούν να αποχωρήσουν. Πριν μερικά χρόνια, άλλαξε το κράτος τις προϋποθέσεις για τους εμπόρους. Πάρα πολλοί, ιδίως εκείνοι που δεν είχαν μεγάλο τζίρο και εκείνοι που δούλευαν εποχιακά (δηλαδή εμπορεύονταν ένα μόνο προϊόν), έκριναν ότι δεν τους συνέφερε. Έτσι έγιναν αντιπρόσωποι μεγαλύτερων εμπόρων, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο ανταγωνισμός στον κλάδο. Ο κλάδος απασχολεί τώρα πια λίγους, τους λεγόμενους μεγαλέμπορους.

Το κράτος με τις παρεμβάσεις του, αναγκάζει κάθε παραγωγό, να επιλέξει ανάμεσα στο να είναι απολύτως νόμιμος οπότε είναι οικονομικά ασύμφορη η συνέχιση της δραστηριότητας ή να είναι ‘παράνομος’ και να ζητάει την ‘προστασία’ του κάθε πολιτικάντη, για να μην καταλήξει στα δικαστήρια. Το ίδιο συμβαίνει και από την πλευρά του καταναλωτή, ιδίως όταν ο τελευταίος θέλει να οργανώσει πρωτοβουλίες όπου παραγωγοί και καταναλωτές θα συναλλάσσονται ελεύθερα. Όποιος αμφιβάλλει, δεν έχει παρά να ψάξει μόνος του, τις προϋποθέσεις (άδειες, δικαιώματα, ενημερώσεις) για κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις. Θα μείνει έκπληκτος από την φαντασία εκείνων που έφτιαξαν το γραφειοκρατικό σύστημα που ισχύει στην Ελλάδα σήμερα.

Αν αυτή είναι η πραγματικότητα, το ερώτημα είναι τι κάνουμε. Δεχόμαστε ότι ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές υπάρχει πάντα το κράτος; Ή, ως καταναλωτές, θέτουμε τα δικά μας κριτήρια, τις δικές μας προδιαγραφές, τις δικές μας προϋποθέσεις και με βάση αυτές πορευόμαστε;

Ας σκεφτούμε από τώρα, για το ρόλο του κράτους στις απευθείας συναλλαγές παραγωγών καταναλωτών. Όσο μπαίνει και η κρατική εξουσία σφήνα, ανάμεσά μας, ποτέ δεν θα είναι δυνατές, αυτές οι ανταλλαγές. Αν πιστεύουμε στο ‘απευθείας, μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε, χωρίς τον μεγάλο μεσάζοντα, ανάμεσά μας.

http://www.economist.gr/

Σχόλια

  1. Ανώνυμος2/3/12 00:30

    to kratos eine mia arrostia pou prepei na kseperasoume!!giati pleon to kratos opos mia arrostia apili ti zoh ton politon!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/3/12 01:06

    ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ, ΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΜΑΣ, ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΥΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ... ΑΣ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥΣ... ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/3/12 09:48

    To kρατος δημιουργεί εξαρτήσεις για πολιτικούς λόγους, και κυριότερα να τους έχει στο χέρι τους παραγωγούς. Το πολιτικό σύστημα και οι πολιτικοί μας, η δύναμη της δημιουργίας εξαντλείται μόνο στα γραφειοκρατικά τερτίπια και όχι στην ανάπτυξη. Αυτοί είναι το πρόβλημα μας πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες από αυτούς τους αλήτες. Που δεν είναι και πατριώτες βέβαια με παράδειγμα τον Κούβελα που έβγαλε τα λεφτά και όχι μόνον αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2/3/12 11:15

    Να φτηνήνει τις πανάκριβες ασφαλιστικές εισοφορές ο ΟΑΕΕ το πρώην ΤΕΒΕ ώστε να μην καταχρεώνεται ο κόσμος !

    Όλοι είναι χρεωμένοι στον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ γιατί οι ασφαλιστικές εισοφές είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ !
    Γιατί δεν γίνεται μια μείωση να μπορεί όλος ο κόσμος να ανταπεξέλθει !?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *