ροή ειδήσεων

Τα στεγαστικά προκαλούν απόγνωση στα νοικοκυριά

Το μεγάλο αγκάθι των νοικοκυριών φαίνεται να είναι τα στεγαστικά δάνεια.
Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το φαινόμενο...
ότι στοίβες είναι πλέον στα γραφεία των Τραπεζιτών οι αιτήσεις διακανονισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αιτήσεις αυτές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Ο υπουργός οικονομικών παραδέχθηκε μιλώντας στην βουλή, ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές ζητούν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους και η κατάσταση μέρα με την ημέρα γίνεται χειρότερη.

«Έχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά. Παρακολουθούμε στο υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, κάθε βδομάδα την πορεία των διακανονισμών, ώστε να εξυπηρετούνται στην πράξη οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν πρόβλημα. Εάν κάποιος έχει πρόβλημα, εφόσον το πληροφορούμαστε, επεμβαίνουμε ώστε να μην αφήσουμε καμία κατηγορία αρρύθμιστη» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το υπουργείο οικονομικών είναι σε επαφή με τις τράπεζες και παρακολουθεί την πορεία των αναχρηματοδοτήσεων, αλλά δεν έχει στην παρούσα φάση σκοπό να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση.

Ήδη πάντως ανακοινώθηκαν ρυθμίσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών μειώνοντας την παρακράτηση στα 3/10 του μισθού και αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το δημόσιο, τότε η δόση συνολικά, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος.

1000 δάνεια την ημέρα

Σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις, πάνω από 1.000 στεγαστικά δάνεια την ημέρα ρυθμίζονται με οποιοδήποτε τρόπο προκειμένου να υπάρξει προοπτική να εξυπηρετηθούν κανονικά.

Δεν ζητάνε νέα δάνεια

Οι αιτήσεις νέων δανείων, είναι μέχρι και 70% μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Ομως και για τις λίγες αυτές αιτήσεις νέων στεγαστικών δανείων, τα ποσοστά έγκρισης κυμαίνονται περίπου στο 40%, ενώ σε μερικές τράπεζες υποχωρεί και στο 25%.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2011 το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώθηκε στο 11,9% από 10,3% τον Δεκέμβριο του 2010.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση το 2005 ήταν 3,6%, υποχώρησε στο 3,4% το 2006 και έκτοτε ξεκίνησε η ανοδική του πορεία. Το 2007 έφθασε το 3,6%, το 2008 σε 5,3%, το 2009 σε 7,4%, το 2010 σε 10% και το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε 10,7%.

Για ανακοίνωση ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δανείων που έχουν πάρει από όλες τις εμπορικές τράπεζες δανειολήπτες, ανεξάρτητα από το εάν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή μη, μίλησε ο γενικός γραμματέας καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος, σε συνέντευξή του.

Ο χρόνος τρέχει πιεστικά. Δεν είναι ένα ζήτημα μηνών ή εβδομάδων, είπε ο κ. Σπυράκος. Σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με τις εμπορικές τράπεζες να οδηγήσει σε ρυθμίσεις και ενήμερων μέχρι σήμερα δανείων που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

dealnews.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος2/3/12 14:44

    πρεπει αμεσα να γινει κουρεμα των δανειων ,οπως χανουν οι μισθωτοι το ιδιο και οι τοκογλυφοι οι τραπεζες ,κανουν επιμηκυνση, μειωνουν την δοση μεν,αλλα στο συνολο βαζουν αλλα τοσα ποσα επανω που ειναι σαν να πληρωνεις αλλο μισο δανειο ασε που πολυς κοσμος θα το πληρωνει εως 85 ετων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *