ροή ειδήσεων

Πάνω από 33 χιλ. ατομικές συμβάσεις σε 1,5 μήνα!

Σαρώνουν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, καθώς μέσα σε ενάμιση μήνα έχουν υπογραφεί 33.133 ατομικές συμβάσεις σε 7.825 επιχειρήσεις με μειώσεις της τάξεως του 22% που σε ορισμένες περιοχές...
της χώρας, έφθασαν το 28%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, η μείωση μισθού ξεπερνά και το 50%.

Από τις 14 Φεβρουαρίου, έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες αφορούν 4.533 εργαζομένους, ενώ την περίοδο Οκτωβρίου 2011- Φεβρουαρίου 2012 είχαν υπογραφεί 65 επιχειρησιακές συμβάσεις. Η μέση μείωση μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων κυμαίνεται από 22,35%, έως και 40%.

Σε όσες περιπτώσεις έχει λήξει η κλαδική σύμβαση εργασίας, η «διορία» που έχουν εργοδότες και εργαζόμενοι για την υπογραφή νέας λήγει στις 14 Μαΐου. Συνδικαλιστικά στελέχη υποστηρίζουν, ότι οι εργοδότες εμφανίζονται απρόθυμοι να δεχθούν την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων.

Στον κλάδο του Εμπορίου, στον οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι και ενώ η διαπραγμάτευση για την υπογραφή μιας ενιαίας εθνικής κλαδικής σύμβασης ήταν σε εξέλιξη, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), προχώρησε στην καταγγελία της συλλογικής σύμβασης εργασίας του Εμπορίου, η οποία είχε υπογραφεί πριν τέσσερις μήνες και έληγε στις 14 Φεβρουαρίου του 2013.

Ο ΣΕΛΠΕ, καλύπτει τα πολυκαταστήματα τα οποία σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θάνο Βασιλόπουλο, «προχωρούν ήδη στη σύναψη ατομικών συμβάσεων με μικρότερες αμοιβές και μετατροπή των όρων εργασίας. Το ίδιο συμβαίνει», υποστηρίζει ο κ. Βασιλόπουλος σε όλο το Εμπόριο, ακόμη και στα μικρομάγαζα. Παράλληλα, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οι ξενοδόχοι, κατήγγειλαν την κλαδική σύμβαση επικαλούμενοι την αλλαγή των συνθηκών στην αγορά και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας εκτιμούν πάντως, ότι αν εργαζόμενοι και εργοδότες δεν μπορέσουν να καταλήξουν στην υπογραφή κλαδικών συμβάσεων μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά όρια τότε, ως τον Ιούνιο, το 80% της αγοράς εργασίας θα βρεθεί χωρίς κλαδικές συμβάσεις. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον νέο νόμο, σώζεται μόνο ο βασικός και τέσσερα επιδόματα, με αποτέλεσμα μείωση των σημερινών αμοιβών από 15% έως 20%.

Σε άλλη περίπτωση, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με αποδοχές που μπορούν να φθάσουν στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή να μειωθούν έως και 40%. Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου, τον ερχόμενο Ιούλιο, κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι είναι υποχρεωμένοι να προσδιορίσουν εκ νέου, τον ελάχιστο μισθό συμφωνώντας νέες μειώσεις.
voria.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *