ροή ειδήσεων

600 εκατ. ευρώ δαπάνησαν οι τουρίστες Ιούλιο και Αύγουστο του 2011 στη Ρόδο

Σχεδόν 600 εκατ. ευρώ ήταν οι δαπάνες των τουριστών που επισκέφθηκαν τη Ρόδο κατά τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο του 2011. Τα παραπάνω στοιχεία που περιλαμβάνονται σε μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη συμμετοχή της Ρόδου...

στον οικονομικό τουριστικό χάρτη της χώρας, παρουσίασε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γ. Τσακίρης σε περιφερειακή συνάντηση του ΞΕΕ στο νησί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ερευνας Συνόρων που διενήργησε η Διεύθυνση Στατιστικής της ΤτΕ με την εταιρεία Quantos, το ποσοστό των τουριστικών δαπανών αλλοδαπών στην Ελλάδα το οποίο αντιστοιχεί στη Ρόδο αυξήθηκε από 9% - 9,5% (περίοδος 2004-2007) σε 12,1% το 2011. Στο ίδιο διάστημα οι διανυκτερεύσεις κινήθηκαν ανοδικά από 8% σε 10% (επί συνόλου Ελλάδος). Σε σύγκριση με την Ελλάδα που σημειώνει κατακόρυφη αύξηση στα μεγέθη της τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η τουριστική περίοδος στη Ρόδο εκτείνεται ομαλότερα από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Στην έρευνα διαπιστώνεται επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό δαπανών αφορά Γερμανούς τουρίστες, οι οποίοι ξοδεύουν πανελλαδικά περίπου 2 δις ευρώ ετησίως, εκ των οποίων το 16% στη Ρόδο. Αντίστοιχα οι δαπάνες των Ρώσων στη Ρόδο αυξήθηκαν στα 152 εκατ. ευρώ (πενταπλασιάστηκαν από το 2009), ξεπερνώντας αυτές των Ιταλών (127 εκατ. ευρώ, κατά 8,7% μειωμένες σε σχέση με το 2008).

Σημαντική αύξηση σημείωσαν και οι δαπάνες των Γάλλων στη Ρόδο (133,4 εκατ. ευρώ το 2011 έναντι 78 εκατ. ευρώ το 2010), ενώ η κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ημέρα παραμονής είναι διαχρονικά μεγαλύτερη στο συγκεκριμένο νησί, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα (9 -13 ευρώ/ημέρα). Οι Αυστριακοί δαπανούν 112,4 ευρώ και οι Ρώσοι 98,7 ευρώ ανά ημέρα παραμονής, ενώ το 15% -17% των (κατά μέσο όρο δαπανών), αφορά τα έξοδα διαμονής, τόσο για τη Ρόδο, όσο και την Ελλάδα γενικότερα. Το 47,65% των δαπανών των τουριστών που επισκέφθηκαν το νησί το 2011 αφορά σε έξοδα που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα τους (μεταφορικά κ.λ.π.).

Κατά τη διάρκεια της περιφερειακής συνάντησης ο πρόεδρος του ΞΕΕ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τη δρομολόγηση διάταξης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, που έχει φέρει σε δυσχερή θέση περισσότερους από 1.400 ξενοδόχους της χώρας, δημιουργώντας ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού με τις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων, που απαλλάσσονται της υποχρεωτικής εισφοράς. Υπογραμμίζεται ότι στην εκδήλωση συμμετείχε η Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου, με πάνω από 100 ξενοδόχους, δεν προσκλήθηκαν πολιτικά πρόσωπα. Μετά την ολοκλήρωση της περιφερειακής συνάντησης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΞΕΕ και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωση, με αντικείμενο την επίλυση προβλημάτων του κλάδου.

Προβληματισμός για την απεργία των ξεναγών

Εν τω μεταξύ τον προβληματισμό της για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου στη Ρόδο εκφράζει η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), με την προκήρυξη απεργίας εκ μέρους του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι ξεναγοί της Ρόδου επιλέγουν να απεργήσουν κατά τις ημέρες που κρουαζιερόπλοια προσεγγίζουν το λιμάνι της Ρόδου προκειμένου να επιτύχουν την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης με τις ίδιες αμοιβές, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στις εταιρείες κρουαζιεροπλοίων. «Οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες σε μία περίοδο όπου όλοι οι φορείς αλλά και η πολιτική ηγεσία του τουρισμού καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν την σημαντική υστέρηση που επιδεικνύει η Ρόδος αλλά και η χώρα ολόκληρη στις προκρατήσεις από παραδοσιακές και μη αγορές», τονίζει η ΓΕΠΟΕΤ, ενώ προσθέτει ότι «γίνεται λόγος και για αποζημιώσεις εις βάρος των πρακτόρων, οι οποίοι ήδη κινδυνεύουν με αφανισμό».

presscopy.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος3/4/12 21:03

    ....................... Εν τω μεταξύ τον προβληματισμό της για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου στη Ρόδο ..................

    Δεν μας φτάνουν τα αλλα προβλήματα , εχουμε και τους κεραιοκυνηγούς Ρόδου.
    Μια πανελληνια πρωτοτυπία.
    Που μόνο στην Ρόδο υπάρχει αυτή η ευαισθησία!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Να βγεί και η αντιδιαφήμηση στο εξωτερικό στις χώρες αγορές, απο ανταγωνιστές μας, οτι σκεφτείτε πρίν πάτε στην Ρόδο, γιατί θα έχετε μεγάλο πρόβλημα με τις επικοινωνίες σας.

    Οτι Ροδίτες κάτοικοι εχουν εξαπολύσει κυνηγητό και κατεβάζουν με πολεμικές αντιδράσεις τις κεραίες των κινητών τηλεφώνων.

    Δεν θα έχετε σήμα, η πολύ κακό μόνο.
    Και πώς θα μιλήσετε η πως θα ακούσετε την μαμά σας τον μπαμπά σας, τα παιδιά σας κλπ. και αλλα πιασσάρικα αντιδιαφημιστικά μηνύματα.

    Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/4/12 21:30

    AMA 8A PA8EIS KARKINO KAI PSOFISEIS APO TIS KEREES ELA NA MAS TA KSANAPEIS MALAKA E MALAKA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/4/12 09:32

    πόσοι από αυτούς που κυνηγάνε κεραίες έχουν ελέγξει αν ο καταλύτης του αυτοκινητου τους χρειάζεται αντικατάσταση; πόσοι από αυτούς χρησιμοποιούν ασύρματο τηλέφωνο διπλα απο το κρεβάτι τους, ασύρματο ίντερνετ, φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιούν αντηλιακό το καλοκαίρι, ή καπνίζουν; ας μην είμαστε υποκριτές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/4/12 21:04

      Αμα έχεις να κάνεις με αργόσχολους και χαμηλής κρίσεως ανθρώπους και που ειναι εργαλεία στα χέρια κάποιων και χρησιμοποιούνται, μην περιμένεις καλλίτερες συμπεριφορές και αντιδράσεις.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *