ροή ειδήσεων

Η Ελλάδα της κρίσης: Ξένοι ψάχνουν στα νησιά για ακίνητα-φιλέτα

Ψάχνουν για ακίνητα στην Ελλάδα αναζητώντας μέσα στην κρίση ευκαιρίες αλλά και ήλιο όλο και περισσότεροι Βορειοευρωπαίοι, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τη μεγάλη πτώση των τιμών... στην παραθεριστική κατοικία κατά την τελευταία διετία φτάνει ή και ξεπερνά το 40%.
Το ενδιαφέρον αυτό ωστόσο δεν προχωρά ακόμη, μαζικά τουλάχιστον, στο κλείσιμο συμφωνιών και στην υπογραφή συμβολαίων, καθώς από τη μια οι υποψήφιοι αγοραστές περιμένουν να πέσουν και άλλο οι τιμές για να επενδύσουν, και από την άλλη υπάρχουν μια σειρά αντικίνητρα και κυρίως αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με κτηματομεσιτικά γραφεία της Ελλάδας και της Γερμανίας, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από Γερμανούς, Αυστριακούς, Ελβετούς, Βρετανούς και, φυσικά, από Ρώσους.

Ωστόσο το καινούργιο στοιχείο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι ότι οι Γερμανοί, για παράδειγμα, βλέπουν την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα όχι μόνο για προσωπική τους χρήση αλλά και ως επενδυτική ευκαιρία, δηλαδή με το σκεπτικό να τη νοικιάζουν για να τους αποφέρει μια ετήσια απόδοση.

Επίσης, καινούργιο στοιχείο είναι το γεγονός ότι ενδιαφέρον καταγράφεται πλέον από νέες κατηγορίες υποψήφιων αγοραστών.

Συγκεκριμένα, από ξένους με πολύ υψηλά εισοδήματα που αναζητούν ακίνητα αξίας άνω του ενός ή ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ, καθώς και από ξενοδοχειακές αλυσίδες, ακόμη και από μεγάλους ομίλους κρουαζιερόπλοιων.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών δεν περιορίζεται σε έτοιμα ακίνητα αλλά επεκτείνεται και σε παραθαλάσσια οικόπεδα, τα οποία στη Ρόδο είναι ιδιαίτερα προσιτά για το μέσο γερμανικό εισόδημα.
Μετά και την πτώση των τιμών, ένα οικόπεδο στο οποίο μπορεί να κτιστεί κατοικία 100 τ.μ. κοστίζει γύρω στα 30.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με γερμανικά κτηματομεσιτικά γραφεία, η Ρόδος επικεντρώνει περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην εξοχική κατοικία, όχι μόνο λόγω της φυσικής της ομορφιάς και της μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνειας αλλά και της ύπαρξης κτηματολογίου, όπως άλλωστε ισχύει σε όλα τα Δωδεκάνησα, από τον καιρό της ιταλικής κυριαρχίας.

Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt», καθιστά πιο εύκολες τις αγοραπωλησίες στα Δωδεκάνησα καθώς υπάρχουν καθαροί τίτλοι ιδιοκτησίας, αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει σε άλλα μέρη όπως η Κρήτη και η Χαλκιδική όπου, σύμφωνα με τον γερμανό συντάκτη, η απουσία κτηματολογίου έχει συχνά ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να παραμένει «ενδιαφέρον».

Παρά τα αντικίνητρα, ωστόσο, δηλαδή τους συχνά ασαφείς τίτλους ιδιοκτησίας και το πολύπλοκο φορολογικό και πολεοδομικό καθεστώς, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Focus» που επικαλείται γερμανικό κτηματομεσιτικό γραφείο, το 2011 έφτασαν τους 600 οι Γερμανοί και Ελβετοί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αγορές στη Ρόδο, σε ένα μέρος των οποίων έγιναν και συμβόλαια. «Ενδιαφέρον υπάρχει, ξένοι πελάτες μας ρωτούν συνεχώς, τα νούμερα είναι καλύτερα από πέρυσι, αλλά πολλοί γκρινιάζουν ακόμη για τις τιμές, και άλλοι φοβούνται ότι δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος Γιάννης Ρεβύθης.

Οι εκατομμυριούχοι. Εκτός όμως από τον μέσο Ευρωπαίο, ενδιαφέρον καταγράφεται το τελευταίο χρόνο και από μια νέα κατηγορία υποψήφιων αγοραστών, με πολύ υψηλά εισοδήματα από όλο τον κόσμο. Αντίθετα με τον μέσο ευρωπαίο πελάτη που ψάχνει είτε για ένα οικόπεδο, είτε για μια κατοικία, αξίας κάτω των 500.000 ευρώ, η κατηγορία αυτή ενδιαφέρεται για ακίνητα αξίας άνω του 1,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για παράδειγμα για νεόδμητες βίλες στη Μύκονο με μίνιμουμ τέσσερα υπνοδωμάτια, ξενώνα, πισίνα και αξίας από 1,5 εκατ. ευρώ και πάνω.

Για τέτοια ακίνητα καταγράφεται ενδιαφέρον επενδυτών από Ρωσία, Ουκρανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Σκανδιναβία και Ισραήλ, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Ηλιάδης, επικεφαλής της Quintessentially Estates, μέλος της βρετανικής αλυσίδας Quintessentially Group, ένα είδος Boutique Real Estate Agency με γραφεία σε 60 χώρες και εξειδίκευση στην αγορά πολυτελών κατοικιών. «Ενα ωστόσο από τα ελληνικά περίεργα που συναντούν συχνά οι ξένοι αγοραστές είναι όταν τους ενημερώνουμε πως το ακίνητο που τους ενδιαφέρει είναι αυθαίρετο, και πως εκτός από την τιμή που θα πληρώσουν στο συμβόλαιο θα πρέπει να καταβάλουν ένα επιπλέον ποσό για να το νομιμοποιήσουν» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ξενοδοχειακές αλυσίδες. Μια άλλη κατηγορία ενδιαφερομένων είναι ξένες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως για παράδειγμα αμερικανικές, οι οποίες αναζητούν για να αγοράσουν εκτάσεις - φιλέτα ή έτοιμες τουριστικές μονάδες στην Ελλάδα και να τις εντάξουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ζήτηση για αγορά ή ενοικίαση παραθαλάσσιων εκτάσεων σε Πελοπόννησο, Στερεά και Μακεδονία από μεγάλους ξένους ομίλους κρουαζιερόπλοιων με σκοπό την ανάπτυξη εκεί εγκαταστάσεων, εστίασης και διαμονής των επιβατών τους κατά τη διάρκεια παραμονής του πλοίου στην περιοχή. Το σκεπτικό των εταιρειών αυτών είναι ότι έτσι θα μπορούν να εμπλουτίσουν αλλά και να ελέγχουν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πελάτες τους. Πρόκειται για ένα μοντέλο ευρέως διαδεδομένο παγκοσμίως, όπως για παράδειγμα στην Καραϊβική.



tanea.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *