ροή ειδήσεων

Ευέλικτο σύστημα χορήγησης βίζας ειδικά για την περίπτωση του ιατρικού τουρισμού

ΤΗΝ ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα η ροή Λίβυων ασθενών για νοσηλεία στη χώρα μας, η οποία αποτελεί «πηγή οξυγόνου» για τα ελληνικά ξενοδοχεία και τις τοπικές οικονομίες Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ρόδου... Λάρισας, επισημαίνουν οι τουριστικοί φορείς ζητώντας ευέλικτο σύστημα χορήγησης βίζας ειδικά για την περίπτωση του ιατρικού τουρισμού. Σημειώνεται ότι Λίβυοι τραυματίες νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα και σε άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες από τον Οκτώβριο του 2011, ενώ τόσο αυτοί όσο και οι συνοδοί τους δίνουν σημαντική ώθηση όχι μόνο στον ιδιωτικό κλάδο της υγείας, αλλά και στον τουρισμό.

Ενδεικτικά, όπως σημειώνει στην «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και α'Α αντιπρόεδρος της ΠΟΞ Αριστοτέλης Θωμόπουλος, από τις αρχές του 2012 μέχρι και τις 31 Μαρτίου έχουν καταγραφεί 65.000 διανυκτερεύσεις, ενώ εκτιμάται ότι πάνω από 100 εκατ. ευρώ έχουν εισρεύσει συνολικά στις κλινικές της χώρας. Ωστόσο, ο τουριστικός κόσμος εκφράζει την ανησυχία του καθώς εδώ και έναν μήνα έχει παγώσει η έκδοση βίζας, κατόπιν εντολής του υπουργείου Εξωτερικών, λόγω υπέρβασης του προβλεπόμενου ορίου χορήγησης βίζας προσωρινής διαμονής. Αποτέλεσμα είναι η χώρα μας να κινδυνεύει να χάσει μια σίγουρη πηγή «ζεστού χρήματος», όπως λένε οι κατά τόπους φορείς, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απορρόφηση 1.500 Λίβυων που θα έρχονταν στην Ελλάδα, από την Ιταλία, η οποία τους χορήγησε «ανθρωπιστική βίζα» για να γίνει εφικτή η νοσηλεία τους στις ιταλικές κλινικές.

Ο κ. Θωμόπουλος τονίζει ότι χωρίς τη συγκυρία της Λιβύης η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα μετρούσαν σήμερα πολλές απώλειες σε ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται ούτως ή άλλως στα όρια της βιωσιμότητάς τους την τελευταία διετία. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης επιβεβαίωσε ότι τους τελευταίους πέντε μήνες η βασική πελατεία των συγκεκριμένων πόλεων ήταν οι Λίβυοι τραυματίες και οι συνοδοί τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο στη χώρα μας διαμένουν για περίπου 20 ημέρες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η νοσηλεία και αποκατάστασή τους διαρκεί έως και 40 ημέρες. Από τη μία, σημαντική είναι η υποστήριξή τους στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, καθώς υπολογίζεται ότι δαπανούν 500-600 ευρώ τη μέρα έκαστος. Από την άλλη, κάθε άτομο κατά την είσοδό του στην Ελλάδα λαμβάνει από την πρεσβεία το ποσό των 1.500 ευρώ, αλλά και 500 ευρώ την εβδομάδα επιπλέον βοήθημα. Το χρήμα αυτό, όπως σημειώνει ο κ. Θωμόπουλος διοχετεύεται στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και στη χειμαζόμενη αγορά. Ξενοδόχοι αναφέρουν ότι οι πληρότητες των μονάδων που φιλοξενούν Λίβυους αγγίζουν το 80%-90%, ποσοστό που θα περιοριζόταν σε 10%-20% χωρίς τη συμβολή τους.

Νατάσα Λιαπάκη
liapaki@express.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *