ροή ειδήσεων

Συναγερμός για τις ευρωπαϊκές θάλασσες

Να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους και να μειώσουν τα θαλάσσια απορρίμματα τουλάχιστον κατά 50% ζητούν από τα κράτη... μέλη της ΕΕ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία για τη θαλάσσια στρατηγική τα κράτη μέλη έχουν περιθώριο μέχρι τον Ιούλιο για να ανακοινώσουν δέσμη μέτρων σχετικά με τη μείωση των πλαστικών και άλλων απορριμμάτων που ρυπαίνουν τις θάλασσες.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Seas at Risk, με έδρα τις Βρυξέλλες, και άλλες επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ να μειώσουν στο μισό τα απορρίμματά τους μέχρι το 2020.

Το θέμα τέθηκε και πάλι στο επίκεντρο με αφορμή τη συνάντηση, από τις 16 Απριλίου, 15 παράκτιων και νησιωτικών κρατών στη Χάγη, όπου συζητούν τις περιβαλλοντικές απειλές που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά ύδατα.
«Ο στόχος του 50% είναι φιλόδοξος, όμως κατά τη δική μας άποψη μπορεί να επιτευχθεί», δήλωσε στο EurActiv ο Chris Carroll, εκπρόσωπος της οργάνωσης Seas At Risk.

Σε ανακοίνωσή της νωρίτερα η οργάνωση κάλεσε τις κυβερνήσεις να καταρτίσουν μέχρι τον Ιούλιο εθνικά προγράμματα δράσης, να προωθήσουν την ανακύκλωση πλαστικών και να επιβάλλουν στα πλοία να εναποθέτουν τα απόβλητά τους πριν εγκαταλείψουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια, με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), τα απορρίμματα έχουν πάρα πολύ σοβαρές συνέπειες στη θαλάσσια ζωή, καθώς περιέχουν τοξίνες, ενώ συχνά τα ψάρια τα καταπίνουν.

Η Διεθνής Σύμβαση για την Πρόληψη της Ρύπανσης από Πλοία απαγορεύει την απόρριψη πλαστικών στη θάλασσα, ωστόσο οι περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν ότι σπάνια εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, τα πλαστικά που απορρίπτονται στη θάλασσα διαλύονται μετά από 450 χρόνια, ενώ τα μεταλλικά δοχεία μετά από 500 χρόνια.
tromaktiko.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/4/12 14:51

    H μακακία των περιβαλλοντολογων σχετικά με τις δήθεν ρυπάνσεις πλαστικών στην θάλασσα απο τα πλοία, δεν εχει οριο.

    Τα πλοία ειναι τα μόνα που ελέγχονται απο τις κατα τόπο αρχές, βάσει των ημερών του ταξειδιού τους και του αριθμού των επιβαινόντων.
    Πρέπει να παρουσιάσουν την ανάλογη ποσότητα σε απορρίματα με πλαστικά και αλλα σε εξουσιοδοτημένες εταιρείες περισυλλογής αυτών.
    Οι οποίες τα παραλαμβάνουν ελέγχεται η ποσότητά τους και εκδίδουν πιστοποιητικό που φυλάσσεται στο βιβλίο απορριμάτων.

    Και δεν εχουν καννένα λόγο οι ναυτικοί σήμερα να πετάνε σκουπίδια τέτοιου ειδους ειδικά στην θάλασσα.
    Ποιός ο λόγος?
    Αφου θα γίνει παράδοσή τους στο λιμάνι.

    Εξ άλλου υπάρχει για τους Ελληνες ναυτικούς ειδική εκπαίδευση στην διαχείρηση αυτών μέσα απο συνεχή εκπαιδευτικά σεμινάρια που περνάνε στην HELMEPA.
    Υπάρχει πέρα του αυστηρού νομοθετικού πλαίσιου σε διεθνή κλίμακα , η ευαισθητοποίηση και εθελοντική προσπάθεια της προστασίας της θάλασσας απο ολλους τους ναυτιλομένους..

    Ας αναζητήσουν αλλού τους υπεύθυνους ρυπαντες οι εν λόγω ανησυχούντες περιβαλλοντολόγοι, και να μην συκοφαντούν τους ναυτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *