ροή ειδήσεων

Μιλούν για ελαστικότερο Μνημόνιο εντός και εκτός Ελλάδος

"Εχει αλλάξει καθοριστικά το κλίμα στην ΕΕ" σε ό,τι αφορά τους όρους μείωσης του ελλείμματος, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Φιλιππος Σαχινίδης...
μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και επανέφερε την προεκλογική πρότασή του για παράταση του προγράμματος έως και το 2015. Ωστόσο επισήμανε –ξανά– ότι αυτή η παράταση προϋποθέτει πως τα κράτη – μέλη θα διαθέσουν επιπλέον χρήματα (130 δισ. ευρώ σήμερα) για το 2015 για να μπορέσει η Ελλάδα να υλοποιήσει το πρόγραμμα.

Ο υπουργός εξήγησε ότι απόφαση της τρόικας προς το παρόν για το θέμα του πρόσθετου δανείου δεν υπάρχει. Μόνο η επιπλέον χρηματοδότηση του ΔΝΤ για το 2015. Πρόσθεσε ότι τα κράτη - μέλη είναι δύσκολο να δώσουν επιπλέον χρήματα καθώς το νέο δάνειο έχει επιτόκιο 2,5% - 3,5% όταν κάποιοι πιστωτές μας (όπως η Ισπανία) δανείζεται από τις αγορές με επιτόκιο 5,5% - 6%.

Αναφερόμενος στα περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση σημείωσε πως τα "έχουμε επισημάνει πάρα πολλές φορές και μας δίδονται κάθε φορά που έρχεται για επαναξιολόγηση το κλιμάκιο της τρόικας"

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Μπαρόζο έκανε φανερή μία αλλαγή στάσης στην ΕΕ, λέγοντας ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες είναι "προσαρμοστικοί". Υπό το βάρος της μεγάλης κρίσης στην Ισπανία, των νέων συσχετισμών στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα επισήμανε ότι οι νέοι κανόνες για το έλλειμμα «επιτρέπουν την προσαρμοστικότητα παραμένοντας σταθερά επικεντρωμένοι στη βιωσιμότητα».

Η δήλωση έγινε σε μία εκδήλωση από κοινού με τον επίτροπο Όλι Ρεν με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης στις 9 Μαΐου, και με το βλέμμα στη σύνοδο της 23ης Μαΐου. Επισημαίνεται ότι λίγες ημέρες πριν ο κ. Μπαρόζο ανακοίνωσε την έκθεση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα όπου δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά «χαλάρωσης» αλλά και επιπλέον χρημάτων για επενδύσεις.

Αλλά και ο κ. Ρεν δήλωσε ότι το σύμφωνο σημαίνει "διαφοροποίηση μεταξύ των κρατών μελών σύμφωνα με τις φορολογικές και μακροοικονομικές συνθήκες." Πάντως, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι θα ήταν "εντελώς ανεύθυνο" να συμβουλεύσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία –όλους δηλαδή του παραλήπτες βοήθειας από το ΔΝΤ– «να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την ανάπτυξη με την αύξηση του ελλείμματός τους".

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αλλαγή στάσης των δανειστών είναι αργή και βρίσκεται σε εξέλιξη τις προηγούμενες εβδομάδες με κεντρικό ζήτημα το (προσυμφωνημένο από τον Φεβρουάριο) 2015 αλλά και τη σταδιακή λήψη των μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ που βάσει Μνημονίου πρέπει να ανακοινωθούν τον Ιούνιο.

Ο κ. Σαχινίδης αναφερόμενος στο ομόλογο που λήγει στις 15 Μαΐου (450 εκατ. ευρώ) είπε ότι θα κληθούν οι πολιτικοί αρχηγοί να αποφασίσουν, ενώ υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα. "Θεωρώ ότι για να ληφθεί απόφαση που να δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή", ενώ πρόσθεσε: προκρίνω ότι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι να δοθεί και μία απάντηση στις διαδικασίες που υπάρχουν σε εξέλιξη για το σχηματισμό κυβέρνησης". "Θα πρέπει όλοι προς στιγμήν να σκύψουν στα προβλήματα της χώρας", τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αντιμετώπιση των ζητημάτων που απομένουν από το PSI για το τμήμα των κατόχων που δεν προσήλθαν (6,5 δισ. ευρώ) και η ανασυγκρότηση της οικονομίας για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Δήμητρα Καδδά

http://capital.gr.msn.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *