ροή ειδήσεων

Μέτρα – ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες

Ανακούφιση σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για μερίδα ιδιωτών σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης...
σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, εν όψει της συζήτησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα άμεσα μέτωπα που αναμένεται να αντιμετωπιστούν είναι δύο: Πρώτον, η αξιολόγηση των στοιχείων του Τειρεσία, και συγκεκριμένα ο ενδελεχής έλεγχος όσων δανειοληπτών μπήκαν στη μαύρη λίστα τα τελευταία δύο χρόνια της βαθιάς ύφεσης. Στόχος είτε η μερική είτε η ολική διαγραφή των - έως το 2010 - υγιών πελατών.

Το δεύτερο μέτρο, που απαιτεί όμως συζήτηση και συνεννόηση μεταξύ της κυβέρνησης και των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, προβλέπει την εφαρμογή της εξαγγελίας βάσει της οποίας η μηνιαία δόση δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος, κατά τα πρότυπα της ρύθμισης που έγινε για τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων στο ΤΠΔ. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι ήδη τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προχωρήσει σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων.

Για το θέμα του Τειρεσία οι αλλαγές ορισμένων κανόνων τέθηκαν χθες και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη συνάντησή του με τα στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Την ίδια στιγμή, πρόταση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κατέθεσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Τα δύο αυτά ζητήματα αναμένεται να απασχολήσουν τις επόμενες εβδομάδες τις επαφές της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης καθώς θα ξεκινήσει ο διάλογος για τον ακριβή καθορισμό των όρων της ανακεφαλαιοποίησης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα ζητηθεί από τις τράπεζες να στηρίξουν τη ρευστότητα ανοίγοντας σιγά-σιγά και σε συνάρτηση με την επιστροφή των καταθέσεων τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις.

Χαλάρωση στον Τειρεσία

Το καυτό ζήτημα του Τειρεσία είναι θέμα επιβίωσης για χιλιάδες φυσικά πρόσωπα αλλά και για επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες. Μπορεί μέχρι τον Μάιο του 2010, όταν η Ελλάδα υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο, όσοι βρίσκονταν στον Τειρεσία, τουλάχιστον στην πλειονότητά τους, να ήταν οι κατ' επάγγελμα κακοπληρωτές, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τη νέα δεξαμενή των κόκκινων δανείων, πλην ελάχιστων περιπτώσεων. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του Τειρεσία, ότι όσοι είναι στη λίστα δεν είναι τελειωμένοι οικονομικά καθώς σε αυτήν υπάρχουν τα ονόματα όσων δανειοληπτών έχουν να πληρώσουν 3 μήνες μέχρι εκείνους που δεν έχουν πληρώσει ποτέ.

Στο 30% του εισοδήματος η δόση

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα συνεργαστεί με το τραπεζικό σύστημα της χώρας προκειμένου, στο πλαίσιο της ανακούφισης των πληγέντων από την κρίση, η μηνιαία δόση των τραπεζικών χρεών να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος. Ουσιαστικά, θα καλέσει τις διοικήσεις των τραπεζών, αφού πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση, να εντείνουν τις ρυθμίσεις των δανείων, με περισσότερο προσεκτικό τρόπο και όχι οριζόντια για όλους. Σε γενικές γραμμές, στόχος είναι η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ποσοστό, δεδομένης της βαθύτερης ύφεσης που πλήττει την οικονομία, να μειωθεί, κατόπιν σχετικής διαπραγμάτευσης, στο 25% για ειδικές κατηγορίες, που μέχρι το 2010 είχαν ικανοποιητικά εισοδήματα και σήμερα έχουν χάσει σχεδόν τα πάντα, αναφέρουν αρμόδιες τραπεζικές πηγές.

Προσθέτουν όμως ότι η συγκεκριμένη πρόταση χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι μπορεί να είχαν και να έχουν φανερό εισόδημα που δεν δικαιολογεί ιδιαίτερα υψηλά ποσά δανείων, ωστόσο τα πήραν γιατί σε... σιωπηρή συνεννόηση με την τράπεζα απλώς έδειχναν και τα μαύρα εισοδήματα. Έτσι, σήμερα, μπορεί να έχουν υποστεί δραματική μείωση του φανερού εισοδήματος, αλλά το 'μαύρο' παραμένει ενεργό και στα ίδια επίπεδα ...

prismanews.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *