ροή ειδήσεων

ΝΕΟ ΦΙΑΣΚΟ: Ο κίνδυνος μαζικών πτωχεύσεων παραγωγών ρεύματος από φωτοβολταϊκών απειλεί και τις τράπεζες

Φόβοι για αλυσιδωτές παρενέργειες και στο τραπεζικό σύστημα εκφράζονται, καθώς ορατός είναι ο κίνδυνος μαζικών πτωχεύσεων χιλιάδων εταιριών παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά λόγω της...
άτυπης στάσης πληρωμών από το λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ ΑΕ). Ο Σύνδεσμος Παραγωγών από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), με χθεσινή επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητεί την άμεση παρέμβασή του προκειμένου να εξοφληθούν τα οφειλόμενα από τον ΛΑΓΗΕ στους ηλεκτροπαραγωγούς από φωτοβολταϊκά, που υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα εντονότατες είναι οι ανησυχίες που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα καθώς η χορήγηση των δανείων προς τις επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών γινόταν με εγγύηση το συμβόλαιο της κάθε εταιρίας με το λειτουργό, το οποίο προβλέπει εξασφαλισμένα και με ακρίβεια προσδιορισμένα έσοδα για 25 χρόνια.

Ως εκ τούτου οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις του κλάδου θεωρούνταν από το τραπεζικό σύστημα από τις πλέον ασφαλείς, με αποτέλεσμα σε μια περίοδο έλλειψης κεφαλαίων να διευκολύνει τις τράπεζες οι οποίες δεν χρειαζόταν να προχωρούν στο σχηματισμό προβλέψεων. Με τα νέα όμως δεδομένα υπάρχει διάχυτη εκτίμηση ότι η TτE θα ζητήσει από τις τράπεζες να προχωρήσουν στο σχηματισμό προβλέψεων και για τα συγκεκριμένα δάνεια προκαλώντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στις τράπεζες εκτός της επιδείνωσης της ποιότητας των εν λόγω χαρτοφυλακίων.

Ο ΣΠΕΦ με την επιστολή του ζητεί την ύστατη παρέμβαση του κ. Στουρνάρα για την κεφαλαιακή ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ είτε μέσω δανείου από το ΤΠΔ, όπως συζητείται ατελέσφορα τους τελευταίους τρεις μήνες, είτε ως αύξηση κεφαλαίου του.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, οι οφειλές του ΛΑΓΗΕ φθάνουν στους τέσσερις μήνες, κατάσταση η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μαζική πτώχευση και συνιστά πλέον θρυαλλίδα ακραίων κοινωνικών συμπεριφορών ένεκα του κλίματος απόγνωσης και οργής που επικρατεί. Όπως σημειώνεται στην επιστολή, ο κλάδος τον ΑΠΕ είναι εντάσεως κεφαλαίου και φέρει σημαντικό τραπεζικό δανεισμό, με επαχθείς λόγω και της οικονομικής κρίσης όρους. Η ανελαστική τοκοχρεολυτική εξυπηρέτηση του δανεισμού αυτού αλλά και η απόδοση ΦΠΑ για τιμολόγια που οι παραγωγοί εξέδωσαν αλλά δεν έχουν εισπράξει, απορροφά το 75% των εισροών τους και καθίσταται αδύνατο να καλυφθούν από ίδια κεφάλαια.

Πηγή: express.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *