ροή ειδήσεων

Εως 60% έπεσαν οι τιμές των ακινήτων από το 2007

Σε νεόδμητα και ακριβές περιοχές η μεγαλύτερη μείωση
Με μειώσεις τιμών που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και ξεπερνούν ακόμα και το 60% σε σχέση με το 2007, οι κατασκευαστές και οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να «ξεφορτωθούν» τα ακίνητα που τους βαρύνουν...
σε μια αγορά η οποία χαρακτηρίζεται από άπνοια αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Στη διαπίστωση αυτή συνηγορεί και το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής (EΛΙΕ) που σημειώνει ότι η πτώση των τιμών των ακινήτων μόνο τον τελευταίο χρόνο έφτασε το 16%, ενώ από τα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου προκύπτει ότι σε όλη τη διάρκεια του 2011 οι αγοραπωλησίες ακινήτων μειώθηκαν κατά 57,72%, όταν η αντίστοιχη μείωση το 2010 ήταν της τάξης του 22,69%. Φέτος, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν συνολικά κατά 9,3%, ενώ για τα νεόδμητα ακίνητα έως 5 ετών η υποχώρηση ήταν της τάξης του 10,3% και για τα παλαιά ακίνητα 8,6%, δείγμα των σημαντικών εκπτώσεων στις οποίες προχωρούν οι κατασκευαστές. Στην Αττική η υποχώρηση των τιμών στο πρώτο τρίμηνο του 2012 έφτασε το 11,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

MEION 30% από το 2008. Τους τελευταίους μήνες, όσο η ύφεση βαθαίνει και η ρευστότητα εξαφανίζεται από την αγορά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων προς πώληση αλλά και οι κατασκευαστές αναγκάζονται να ρίξουν περισσότερο τις τιμές. «Η πτώση των τιμών σε σχέση με το 2008 υπολογίζεται στο 25% έως 30%, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στις λεγόμενες ακριβές περιοχές» λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ) Γιώργος Καψιμάλης. Οπως εξηγεί, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι τιμές φτάνουν να πέφτουν ακόμα και κάτω από το κόστος κατασκευής, κυρίως σε περιοχές εκτός της Αττικής καθώς και στις λεγόμενες ακριβές περιοχές - και αυτό λόγω της απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Ωστόσο, όπως σημειώνει, η πτώση δεν είναι ανάλογη αυτής που αντιμετώπισε η αγορά ακίνητων σε χώρες όπως η Ισπανία, που επίσης βρίσκονται στη δίνη της οικονομικής κρίσης. «Το χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς είναι ότι πάνω από το 90% των ελλήνων κατασκευαστών (συνολικά υπολογίζονται στις 12.000 επιχειρήσεις) είναι μικρομεσαίοι χωρίς προβλήματα τραπεζικού δανεισμού και με σχετικά μικρό αριθμό ακινήτων στην κατοχή τους (περίπου 8-9 ακίνητα ο καθένας). Αντίθετα στην Ισπανία η αγορά ακινήτων βασιζόταν σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες ήταν εκτεθειμένες σε τραπεζικό δανεισμό, με αποτέλεσμα η κρίση να επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό τις τιμές και η πτώση τους να είναι σημαντικά πιο έντονη».Πάντως, όπως λέει ο κ. Καψιμάλης, δεν λείπουν και στην Ελλάδα επιχειρήσεις του κλάδου των κατασκευών που λόγω της έκθεσής τους στον τραπεζικό δανεισμό έφτασαν ακόμη και στην πτώχευση, ή επιχειρηματιών που για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους φτάνουν να ρίχνουν τις τιμές των ακίνητων τους ακόμα και πάνω από 50%. Ωστόσο αυτό αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις. Ο ίδιος υπολογίζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πανελλαδικά πάνω από 100.000-115.000 απούλητα ακίνητα.

Εκθεση Eurobank. Την ίδια ώρα, έκθεση της Eurobank από τους Γκίκα Χαρδούβελη και Θεοδόση Σαμπανιώτη επισημαίνει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012 η μείωση των τιμών σε σχέση με το 2008 διαμορφώθηκε, κατά μέσον όρο, στο 19,8% έχοντας επαναφέρει τις αξίες στα επίπεδα που βρίσκονταν στις αρχές του 2005.
Σύμφωνα με τη Eurobank, η μείωση είναι μεγαλύτερη για τα παλαιά διαμερίσματα (άνω των πέντε ετών), καθώς αυτά έχουν υποχωρήσει κατά 19,7%, ενώ στα νεόδμητα οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 18,3%.
Κατακόρυφη είναι και η πτώση των συναλλαγών καθώς από τις 39.700 αγοραπωλησίες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, το φετινό πρώτο τρίμηνο δεν ξεπέρασαν τις 5.900. Παράλληλα, παρατηρήθηκε σταδιακή στροφή του ενδιαφέροντος των αγοραστών προς πιο μικρές και πιο φθηνές κατασκευές.

Στις ακριβές περιοχές. Στοιχεία κτηματομεσιτικών γραφείων δείχνουν ότι η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές και στις αγοραπωλησίες σημειώνεται στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές. Για παράδειγμα, σε σχέση με το 2007 οι τιμές των νεόδμητων ακινήτων έχουν υποχωρήσει στο Κολωνάκι κατά 60%, στη Γλυφάδα κατά 50% και στην Κηφισιά κατά 45%. Σημαντική είναι και η υποχώρηση των τιμών στα παλαιά ακίνητα, με τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για τους αγοραστές να είναι σημαντικά υψηλότερα.
Πάντως και από τα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου για τις αγοραπωλησίες που έγιναν το 2011 προκύπτει ότι η μείωση των μεταβιβάσεων σε νεόδμητα ακίνητα ακριβών περιοχών μεγάλης επιφάνειας την περίοδο 2009-2011 ήταν 70%, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα ο αριθμός των συναλλαγών που αφορούσαν εξοχικές κατοικίες μειώθηκε κατά 80%.
Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι η μέση μείωση των τιμών στο κέντρο της Αθήνας, στις ακριβές περιοχές, είναι της τάξης του 20%, όμως όταν υπάρχει άμεση ρευστότητα από τον αγοραστή η τιμή μπορεί να μειωθεί ακόμα και κατά 40% ή 50%.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα διαμερίσματος 120 τ.μ. στα Βριλήσια, η τιμή του οποίου ήταν στα 3.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και σήμερα έχει πέσει στα 2.400, δηλαδή 33% κάτω.

Ανθούν τα παζάρια. Η εικόνα αυτή αντιπροσωπεύει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά καθώς η άπνοια αγοραπωλησιών και η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση την αγορά. Ετσι, αν πριν από πέντε χρόνια στη διαπραγμάτευση για την αγορά ενός ακινήτου ο ενδιαφερόμενος δεν είχε σημαντικά περιθώρια, σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Στη μείωση των τιμών το τελευταίο διάστημα σημαντικό ρόλο έπαιξαν, όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς ακίνητων, και η αύξηση της φορολόγησης αλλά και ο φόβος για επιβολή νέων φόρων το επόμενο διάστημα.

Τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος οι τιμές κατοικιών συνολικά υποχώρησαν 9,3%. Για τα νεόδμητα ακίνητα έως 5 ετών η υποχώρηση είναι 10,3% και για τα παλαιά ακίνητα 8,6%, δείγμα των σημαντικών εκπτώσεων που κάνουν οι κατασκευαστές. Στην Αττική η πτώση των τιμών έφτασε το 11,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.
tanea.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *