ροή ειδήσεων

Καρτέλ στα τρόφιμα, τι βρήκε η Επ. Ανταγωνισμού

Στο επίκεντρο σκανδάλου βρίσκεται για ακόμη μια φορά η αγορά τροφίμων με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να καταλογίζει δράση καρτέλ στην πτηνοτροφία.
Το καρτέλ είχαν συγκροτήσει τουλάχιστον έξι μεγάλες επιχειρήσεις που ελέγχουν... το 60% της αγοράς. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τις διαδικασίες για την αποκάλυψη κίνησαν τα supermarkets καθώς δεν μπορούσαν να πετύχουν μειώσεις τιμών...

Από τον έλεγχο μάλιστα προέκυψαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν ήδη προχωρήσει συντονισμένα τις προηγούμενες ημέρες (από 1ης Σεπτεμβρίου) σε αυξήσεις της χονδρικής τιμής των πουλερικών κατά 10% ή περίπου κατά 20 λεπτά (εναρμονισμένη αύξηση τιμοκαταλόγων), προφασιζόμενες την άνοδο του κόστους παραγωγής των ζωοτροφών, λόγω της ανόδου των τιμών στα σιτηρά. Προϊόντα όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια αποτελούν τις βασικές τροφές των πουλερικών, με τη ζωοτροφή να αποτελεί σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου περίπου το 60% του κόστους χονδρικής πώλησης στο κοτόπουλο.

Κατά την αιφνιδιαστική έρευνα που έγινε χθες στα γραφεία του Συνδέσμου Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και σημαντικά πειστήρια (χειρόγραφα σημειώματα, φαξ κ.ά.) που οδηγούν το υπουργείο Οικονομίας και τις Αρχές Ανταγωνισμού στο συμπέρασμα ότι στον κλάδο ίσχυαν συντονισμένες πρακτικές από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις που είχε συγκεντρώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οργάνωση δρούσε από το 1996 μέχρι το 2010, καθορίζοντας τις τιμές χονδρικής και λιανικής στην εγχώρια πτηνοτροφία και μοιράζοντας μεταξύ τους τα κανάλια της μεταξύ τους πελατείας.

Ο ετήσιος τζίρος της εγχώριας πτηνοτροφίας υπολογίζεται στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ και εάν υποτεθεί ότι τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν στο 10% του ετήσιου τζίρου κάθε επιχείρησης, για κάθε έτος παραβατικής συμπεριφοράς δεν αποκλείεται, εφόσον αποδειχθεί το καρτέλ, οι επιχειρήσεις μέλη του να μην πληρώσουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Θεωρείται ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη περίπτωση καρτέλ στην Ελλάδα μετά την πολύκροτη υπόθεση του καρτέλ γάλακτος.

Σημειώνεται ότι στον κλάδο δραστηριοποιούνται περί τις 50 επιχειρήσεις –συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δραστηριοποιούνται μόνο στην παραγωγή αβγών- διαφόρων μεγεθών.

Με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Ολομέλειά της θα συνεδριάσει στις αρχές Οκτωβρίου για να συζητήσει την υπόθεση.

Η σχετική αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού διενεργήθηκε με αφορμή πληροφορίες, που περιήλθαν σε γνώση της από το υπουργείο Ανάπτυξης, σχετικά με επικείμενη συντονισμένη αύξηση των τιμών των προϊόντων, πολλών εταιρειών του κλάδου.

sofokleousin.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/8/12 21:51

    ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Κ ΤΙΣ ΣΑΛΤΣΕΣ...ΕΠΟΝΩΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ...Κ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/8/12 21:55

    ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΤΡΟΙΚΑ. ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ; ΕΤΡΩΓΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *