ροή ειδήσεων

ΓΑΡΙΔΑΚΙ ΣΥΜΗΣ: Μια χαψιά αλλά τραγα-νόστιμο!

Πήρε το όνομά του από την περιοχή όπου κυρίως αλιεύεται, τη Σύμη στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Εστω και μικρό στο... μάτι, το συμιακό γαριδάκι συνιστά πρώτης τάξης λιχουδιά που υπόσχεται γαστρονομική απόλαυση στον ουρανίσκο...

Η μικρή αυτή γαρίδα (επιστημονικά Plesionika narval) μοιάζει με γόνο. Δεν μεγαλώνει σχεδόν καθόλου, διατηρεί μήκος μόλις 4-7 εκατοστών, κι αυτό ακέφαλη. Είναι ραβδωτή, κατακόκκινη, έχει μακρύ ρύγχος και γεύση που ελαφρώς γλυκίζει. Παγκοσμίως, το είδος αυτό πραγματοποιεί εποχικές μεταναστεύσεις. Ζει σε λασπο-αμμώδη και σκληρά υποστρώματα στην υφαλοκρηπίδα, ενώ εμφανίζεται και σε υποβρύχιες σπηλιές. Απαντάται στον Ινδικό, τον Ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα. Στην πιο βόρεια κατανομή του, προτιμά διάφορες περιοχές σε Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, σε βάθη από 4 έως 910 μέτρα. Στην Ελλάδα αφθονεί στα παράλια της Σύμης, ειδικά στα βόρεια του νησιού, στην περιοχή από το Σεσκλί μέχρι τον Αϊ-Μιλιανό, αλλά και σε Κάρπαθο και Καστελλόριζο, όπου προτιμά τα πετρώδη μέρη - τις τραγάνες όπως τα λένε οι ντόπιοι αλιείς - σε βάθη από 2ώς 200 μέτρα. Γεννά όλον τον χρόνο αυγά, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση έλλειψής του. Με δόλωμά τους το ζυμάρι, οι συμιακοί ψαράδες, συνολικά καμιά δεκαπενταριά καΐκια, χρησιμοποιούν δικής τους επινόησης γαριδόκιουρτους (είδος ιχθυοπαγίδας) που ρίχνουν κατά εκατοντάδες στη θάλασσα, για το ψάρεμά του από τον Απρίλιο ώς τον Οκτώβριο.
Οι πληροφορίες για τη βιολογία, την οικολογία και κυρίως τις ποσοτικές εκτιμήσεις του πληθυσμού του στο Αιγαίο είναι επιστημονικά λιγοστές. Σημαντικές, πάντως, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Ρόδο και Χάλκη την περίοδο 1989-92 έδειξαν πως το γαριδάκι αυτό είναι δίοικο (ξεχωριστά φύλα) και παρουσιάζει βαθυμετρική διαφοροποίηση στην κατανομή αρσενικών και θηλυκών. Και πιο πρόσφατα, το 2004, νέες έρευνες για τη μελέτη των διατροφικών συνηθειών του στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο έδειξαν ότι είναι ενεργός θηρευτής, με ποικίλη δίαιτα που βασίζεται κυρίως σε καβούρια και γαρίδες. Η σχετική μελέτη κατέδειξε πως παρουσιάζει και υψηλότερη τροφοληπτική δραστηριότητα τον Μάρτιο, σε σχέση με τον Ιούνιο, γεγονός που μάλλον οφείλεται στην περίοδο αναπαραγωγής του.
Χρόνια τώρα το συμιακό γαριδάκι αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τους παράκτιους αλιείς, οι οποίοι σε μια καλή ψαριά τους μπορούν να βγάλουν ώς και 12-15 κιλά. Λόγω κρίσης, πάντως, δεν γίνεται πλέον ανάρπαστο, καθώς η τιμή του φτάνει τα 20-25 ευρώ το κιλό. Οπως και να έχει, θεωρείται εξαιρετικός ουζομεζές. Σχεδόν στιγμιαία τηγανισμένο στο μάτι της κουζίνας ή και στη θράκα, σε μικρή ποσότητα με λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι κι αλάτι, μόλις αλλάξει χρώμα και γίνει ανοικτό ροζ-πορτοκαλί είναι πλέον τραγανό, σκέτη νοστιμιά! Με φρέσκια τριμμένη ντομάτα, πάλι, είναι και η βάση για μια λαχταριστή γαριδομακαρονάδα. Και φέτος (28 Ιουλίου), στην ετήσια Γιορτή Γαρίδας και Παραδοσιακών Ελληνικών Συνταγών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σύμης, η τοπική Ενωση Γυναικών το μαγείρεψε και το σερβίρισε μέχρι και σε χωνάκι στους ντόπιους και τους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι βεβαίως το τίμησαν δεόντως!
tanea.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *