ροή ειδήσεων

Μια επιστολή ενός επισκέπτη του νησιού της Ρόδου που πρέπει να μας προβληματίσει όλους

Στα γραφεία των Οικολόγων Πράσινων έφτασε πριν από μερικές μέρες μια επιστολή ενός επισκέπτη στο νησί της Ρόδου αλλά και τακτικού επισκέπτη της χώρας μας. Θίγει δυο σοβαρά θέματα Που πιστεύουμε ότι πρέπει να μας προβληματίσουν όλους...
Καταρχάς αυτούς που σχεδιάζουν σε εθνικό επίπεδο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά ακόμα και τους πολίτες αυτής της χώρας, ειδικά όσους ζούμε σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές και εξαρτόμαστε οικονομικά από τον τουρισμό.
Η επιστολή αυτή στάλθηκε επίσης στο γραφείο του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αντιπολίτευσης ώστε να υπάρξει διάλογος και ευαισθητοποίηση σε περισσότερα κόμματα.
(Παραθέτουμε την επιστολή σε μετάφραση χωρίς κανένα σχολιασμό, με επισήμανση σε μερικά σημεία)

Ελλάδα – μια όμορφη χώρα, σημαδεμένη από το μπετόν και τα σκουπίδια

Μετά από ένα πρόσφατο ταξίδι στη Ρόδο, αισθάνθηκα πως είναι σημαντικό να γράψω σχετικά με μερικά θέματα:
Κατά τη διάρκεια των χρόνων, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την Ελλάδα και τα νησιά της σε διάφορες ευκαιρίες, και αγαπώ πολλά πράγματα που η χώρα έχει να προσφέρει.
Ωστόσο, υπάρχει ένας αριθμός ζητημάτων που απειλούν να καταστρέψουν τον όμορφό σας τόπο σας, εάν δεν ασχοληθείτε αποφασιστικά. Ενώ γνωρίζω ότι η χώρα δοκιμάζεται από οικονομική κρίση , ίσως υπάρχει ακόμα ευκαιρία για κατάλληλη δράση.
Σκουπίδια στο δρόμο

Πρώτον, έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλά σκουπίδια παντού, ιδιαίτερα στην άκρη του δρόμου και σε ανεκμετάλλευτη αγροτική γη, πολλά από αυτά φαίνεται ότι είναι εκεί για αρκετό καιρό. Το πρόβλημα φαίνεται να επιδεινώνεται σημαντικά από τους κάδους σκουπιδιών, οι οποίες συχνά ξεχειλίζουν και είναι προσβάσιμοι σε αδέσποτες γάτες που σκορπίζουν τα σκουπίδια παρακάτω για να αφεθούν πάλι να συσσωρευτούν.
Φυσικά, ενώ αυτό είναι ένα θέμα που επηρεάζει όλους τους κατοίκους αρνητικά, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σε τουριστικές περιοχές, μια βιομηχανία που είναι πολύ σημαντική για την οικονομική ευμάρεια της Ελλάδας. Φυσικά, είναι πιο σημαντικό επίσης για τη μακροπρόθεσμη υγεία του ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος – θαλάσσιου και επίγειου.
Το ερώτημα είναι τι μπορεί να γίνει για αυτό; Μερικές προτάσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:
Περισσότερος έλεγχος/επίβλεψη των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, συχνότητα και σχολαστικότητα της συλλογής και καθαρισμού των σκουπιδιών. Ανταμοιβές όταν πιάνουν (ψηλότερα) στάνταρ. Πρόστιμα όταν δεν πιάνουν τα στάνταρ
Πιο αυστηρές ποινές για τη απόρριψη σκουπιδιών (για παράδειγμα όπως στη Σιγκαπούρη), σε ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις.
Σύστημα αναφοράς όπου οι ντόπιοι κάτοικοι, ιδιοκτήτες γειτονικών περιουσιών θα μπορούν να αναφέρουν τη ρύπανση σε κοντινή ή γειτονική γη.
Προσβάσιμους νομικούς μηχανισμούς για τους ιδιοκτήτες γης για να καταγγείλουν γειτνιάζοντες ιδιοκτήτες ή επιχειρήσεις που ρυπαίνουν.
Νομικούς μηχανισμούς για να εξαναγκάσουν τους ιδιοκτήτες γης να καθαρίσουν τα σκουπίδια, αλλιώς να αντιμετωπίσουν πρόστιμα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, απαλλοτρίωση γης από την κυβέρνηση, με το κόστος του καθαρισμού να αφαιρείται από την τιμή.
Αύξηση της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σε σχέση με περιβαλλοντικά θέματα και την προστασία του στα σχολεία, τις επιχειρήσεις και την κοινότητα.
Ενθάρρυνση/χρηματικές χορηγίες/έπαθλα σε διαφορετικές κατηγορίες π.χ. τα πιο καθαρά σπίτια, επιχειρήσεις, πόλεις.
Ενθάρρυνση/χρηματικές χορηγίες/έπαθλα για τοπικές εθελοντικές ομάδες που θα καθαρίσουν τα σκουπίδια από περιοχές φυσικής ομορφιάς.
Πιο εκτεταμένη χρήση της ανακύκλωσης – δείτε παρακάτω
Ανακύκλωση
Όπως πολλές χώρες, είναι ξεκάθαρο ότι περισσότερα πράγματα μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα για να αυξηθεί η ανακύκλωση. Τα οφέλη από αυτό είναι πολλαπλά:
Μειωμένα απορρίμματα
Πιο αποδοτική χρήση των φυσικών πόρων
Επιπλέον έσοδα από ανακυκλωμένα υλικά
Μείωση της ταφής
Προσωπικά, πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι στόχος κάθε χώρας να κινηθεί προς μια πολιτική μηδενικής ταφής, όπου ουσιαστικά οτιδήποτε δε μπορεί να διασπασθεί από τη φύση να ανακυκλώνεται. Για να επιτευχθεί αυτό, μια ποικιλία πράξεων θα απαιτηθεί, μερικές ευθείες, μερικές θα απαιτήσουν κάποια σημαντική αλλαγή πολιτικής και επιρροή στις επιχειρήσεις και την κοινότητα. Τέτοιες προτάσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:
Αντικατάσταση των κανονικών κάδων με ρόδες για την αποκομιδή με μια σειρά χρωματιστών κάδων για διαφορετικές κατηγορίες απορριμμάτων και πιο τακτικές ημερήσιες συλλογές για κάθε τύπο, π.χ. οργανικά, μέταλλο, χαρτί, πλαστικό, κλπ.
Τοπικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης για τους κατοίκους και προγράμματα ανταμοιβής για ανακύκλωση, π.χ. μάρκες για κομπόστ/σπόρους λουλουδιών και άλλα πιο τοπικά φυσικά προϊόντα, για παράδειγμα
(ακολουθούν περισσότερες προτάσεις)
Οικιστική ανάπτυξη και κατασκευές

Όπως σε ένα αριθμό Μεσογειακών χωρών, περιλαμβανομένης της Ισπανίας και της Μάλτας, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σημαντική χρήση οπλισμένου σκυροδέματος για την κατασκευή σπιτιών και εμπορικών κτηρίων στην Ελλάδα.
Επιπλέον, είναι επίσης φανερό ότι υπάρχει ακόμα ευρεία, πιθανά ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη.
Συνδυαζόμενα, εάν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, αυτά τα ζητήματα με τον καιρό θα συνεισφέρουν σε ένα αριθμό αισθητικών και δομικών θεμάτων, επηρεάζοντας αρνητικά εν τέλει την πολιτιστική ακεραιότητα της Ελλάδας.
Όπου και να πας στην Ελλάδα, είναι πιθανό να δεις πολλά τσιμεντένια κελύφη να κατασκευάζονται, συχνά ως εγκαταλελειμμένη οικιστική ημι-ανάπτυξη, καθώς και φαινομενικά ολοκληρωμένες ιδιοκτησίες με κακάσχημες μεταλλικές ράβδους να προεξέχουν από την οροφή. Όπως καταλαβαίνω το τελευταίο διευκολύνει την επέκταση σε άλλο επίπεδο, που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα ως τρόπος αποφυγής της φορολογίας.
Όποιος και να είναι ο πραγματικός λόγος, ξεκάθαρα αυτή η πρακτική πρέπει να σταματήσει για να αποτρέψει ολόκληρη η χώρα να φαίνεται σα ένας μόνιμος χώρος οικοδομής.
Δεύτερο, ενώ φαίνεται πιο φτηνό να κατασκευάζεις κτήρια χρησιμοποιώντας οπλισμένο σκυρόδεμα, μακροπρόθεσμα, θα κοστίσει πιθανόν περισσότερα χρήματα από το να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικές μεθόδους. Το ατσάλι και το μπετόν δεν ταιριάζουν πραγματικά στα Μεσογειακά κλίματα. Η ζέστη και η υγρασία τελικά σχίζουν το μπετόν, σκουριάζουν το μέταλλο και προκαλούν φθορά στο κτήριο από μέσα. Μέσα σε σχετικά λίγα χρόνια , τέτοια κτήρια θα απαιτήσουν σημαντική συντήρηση ή κατεδάφιση.
Επιπλέον, τέτοια κτήρια δεν είναι πολύ πρακτικά για το κλίμα από την ανθρώπινη άποψη, αφού οι λεπτοί τοίχοι είναι λιγότερο ικανοί να διατηρήσουν την εσωτερική δροσιά, καταλήγοντας σε αυξημένη χρήση κλιματισμού και χρήσης ηλεκτρισμού. Μετά, υπάρχει η αμφίβολη συμπεριφορά σε σεισμούς.
Ωστόσο το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι τέτοια κτήρια είναι συχνά άσχημα και υποβαθμίζουν την υπάρχουσα πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και τα υφιστάμενα κτήρια και τοπία. Τι είδους κληρονομιά θα αφήσουν οι σύγχρονοι Έλληνες στους απογόνους τους και πώς πιστεύετε ότι θα έβλεπαν οι απόγονοί σας αυτά που γίνονται σήμερα;
Υπάρχει ένας αριθμός ιστορικά σημαντικών περιοχών που φαίνεται ότι σιγά σιγά τίθενται υπό απειλή, με ολοένα και περισσότερη οικιστική ανάπτυξη να εισέρχεται σε αυτές. Με τον καιρό, αυτό απλά θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα αδιάφορα τσιμεντένια καταλύματα. Για παράδειγμα, οι Πεύκοι, ένα σχετικά χαμηλών τόνων θέρετρο στη Ρόδο, θα γίνει σύντομα ακόμα μια υπέρ – αναπτυγμένη εξαπλωμένη περιοχή, εάν συνεχιστεί η οικιστική ανάπτυξη. Αυτή η περιοχή είναι ανησυχητικά κοντά στην ιστορικά και αρχιτεκτονικά σημαντική Λίνδο, που φαίνεται να έχει σύγχρονη ανάπτυξη επίσης. Αυτό πρέπει να ελεγχθεί, όχι απλά σε αυτές τις περιοχές, αλλά σε όλη την Ελλάδα – όχι μόνο για να προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά εν τέλει τη μακροπρόθεσμη υγεία της τουριστικής βιομηχανίας.
Τελικά οι τουρίστες θέλουν να πάνε κάπου όμορφα, όχι σε μια περιοχή που είναι υπέρ-ανεπτυγμένη και γεμάτη από σκουπίδια. Στο τέλος, όταν αυτό συμβαίνει, οι τουρίστες θα φύγουν ψάχνοντας καινούργιους προορισμούς.
Ευτυχώς, αυτό το μοτίβο δεν είναι ο κανόνας παντού. Για παράδειγμα έμεινα πολύ ευχαριστημένος στο ταξίδι μου στη Σύμη. Εξεπλάγην από την αρχιτεκτονική και τα χρώματα και το γεγονός ότι αυτοί που ζουν και δουλεύουν εκεί ξεκάθαρα φαίνεται να εκτιμούν την ανάγκη να αποκαταστήσουν και να συντηρήσουν ένα τέτοιο όμορφο νησί – ένα υπόδειγμα για διατήρηση.
Επομένως συνοψίζοντας, κάποιες λύσεις πρέπει να περιλαμβάνουν:
• Πιο ισχυρούς κανόνες σχεδιασμού στη νέα οικιστική ανάπτυξη, ειδικά σε περιοχές εξέχουσας φυσικής ομορφιάς , πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς
• Ενδελεχείς έλεγχοι στη χρήση οπλισμένου σκυροδέματος σε όλες τις νέες κατασκευές, ιδεατά απαγορεύοντας αυτή την τεχνική τελείως.
• Νέοι κανονισμοί που να απαιτούν όλες οι ολοκληρωμένες κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, ή εκείνες που δεν είναι σε ενεργή ανάπτυξη, να απομακρύνουν όλα τα προεξέχοντα σίδερα μέσα σε ορισμένη χρονική περίοδο, πχ έξι μήνες. Ποινές για όσους δεν συμμορφώνονται.
• Νέα πρότυπα και απαιτήσεις για τις κατασκευές, βασισμένα σε πιο παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τεχνικές κτηρίων, παντού, αλλά ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές. Υλικά για να συμπεριληφθούν, πέτρα, πλάκες και ξύλο.
Πιστεύω ότι αυτή η πληροφόρηση και οι προτάσεις να είναι χρήσιμες και πραγματικά ελπίζω η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά, όχι μόνο κτίζοντας μια πια ισχυρή οικονομία αλλά αντιμετωπίζοντας τα θέματα που τέθηκαν.

Ειλικρινά δικός σας,

http://ecogreens12.wordpress.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/8/12 21:14

    ΚΑΛΕ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10/8/12 21:25

      @ Ανώνυμος10/8/12 9:14 μ.μ.

      Επειδή ξεσκεπάζει τον γυφτοβρωμύλο Ελληνάρα που κρύβουν πολλοί μέσα τους και θίχτηκες ?

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος10/8/12 21:37

    ase re alitara . edo einai eleda k tha eimaste opos goustaroume. auta pou les einai methodeumena k uparxei kapoio ofelos apo piso. an eisai eksupnos to katalaveneis.....................eksipnos polu eisai. epistoli malakia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10/8/12 22:05

      Ενω η απαντηση σου ειναι σημειο αναφορας νεοελληνικου πολιτισμου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος10/8/12 23:31

      @ Ανώνυμος10/8/12 9:37 μ.μ.

      Σε διανοητικά καθυστερημένους δεν αξίζει καμμιά απάντηση.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος11/9/12 00:33

      Prwton Asxete Ellada einai me 2 L<--- Asxete Vromile! Ama skeutese etsi fantazomai pws 8a einai to spiti sou vromiari! den ntrepese ligo! ama eisoun estw kai ligo ellinas 8a skeutosoun estw kai ligo i perioxi opou meneis kai se filo3enei kai legetai ellada ili8ie na tis simperiferese analoga gia paradigma krata tin ka8ari gufto e gufto!

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος10/8/12 21:40

    Νομικούς μηχανισμούς για να εξαναγκάσουν τους ιδιοκτήτες γης να καθαρίσουν τα σκουπίδια, αλλιώς να αντιμετωπίσουν πρόστιμα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, απαλλοτρίωση γης από την κυβέρνηση, με το κόστος του καθαρισμού να αφαιρείται από την τιμή. deite ti malakas einai autos pou egrapse thn epistoli.... akou ekei apalotriosh

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/8/12 21:42

    ego mporei na eimai guftos re tha mou pareis esu thn periousia epeidh den katharizo;;; na pas na gamhtheis...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/8/12 01:32

      Και καλά θα σου κάνει ΒΡΩΜΙΑΡΗ...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος11/9/12 00:36

      Mpetovlakas eisai oxi Guftos giati oi guftoi exoun poio poli mialo kai apo esena kai as min pigan sxoleio axaireute vlaka kane kati stin zoh sou! gia paradeigma stamata ta pitogira kai sikw apo tin kolokarekla pou ka8ese kai exei va8oulosi vlaka!

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος10/8/12 21:47

    Εμένα το μόνο που με προβληματίζει είναι ο Δήμαρχος που μετά τις επιστημονικές διατριβές που έκανε στο ΤΕΕ σκέφτηκε να τις εφαρμόσει στην πράξη, μαζί με κατι ψηφοφόρους που τώρα τον καταριούνται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/8/12 22:20

    ...μμμμμ...για την επιστολη ακομα κρατω πισινες....δε το πολυπιστευω οτι το γραψε τουριστας...Τελος παντων...αλλα με το θεμα των σκουπιδιων του δεινω ΧΙΛΙΑ ΔΙΚΑΙΑ...ο κρατικος μηχανησμος καθαριοτητας ειναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ!!!Κ μετα κλωτσανε οι δημοσιοι "καθαριστες" που η Νομαρχια μας..θελει να δωσει το ΕΡΓΟ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΡΟΔΟ σε ΙΔΙΩΤΕΣ...μηπως πρεπει να γΙνει μπας κ δουμε μια ΚΑΘΑΡΗ ΜΕΡΑ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10/8/12 23:39

    Εχει απόλυτο δίκιο ο Κύριος και σιγά μήν σας προβληματίζει. Με αυτό το επίπεδο
    που κουβαλάτε, πού να ψάχνεται και τα δικά σας τα λάθοι. όχι όχι, πάντα φτάει ο γείτονας,
    εμείς έιμαστε σωστοί. Και φλάπ, πάει το επόμενο μπουκαλάκι έξω απο το παράθυρο του αμαξιού.
    Αφήνετε τα σκουπίδια σας οταν φέυγεται απο την απόμακρη παραλία γιατί βαριέσται να τα
    πάρετε μαζί σας μέχρη το επόμενο κάδο λέγοντας "ας έβαλε κάδο ο δήμος.
    Πηγαίνεται στο δάσος καθαρή δευτέρα και το αφήνετε λες και σας πείραξε η φύση και έπρεπε
    να την ριμάξετε. Δέν σας προβληματίζει καθόλου το γεγονός οτι τα χωράφια ειναι γεμάτα πλαστικά
    που δεν μαζέυονται ποτέ και μπαίνουν στο χώμα και στην ατμόσφαιρα. Πετάτε νερό καθαρίζοντας και καλα το δρομάκι έξω απο το σπιτάκι σας λες και θα υπάρχει νερό για πάντα.Δεν σας ενδιαφέρει καν το μέλλον τον παιδιών σας και αν θα έχουν νερό για να ζήσουν. Αν θα έχουν μια καθαρή θάλασσα για να κολυμπήσουν. Τώρα εχετε τους Πακιστανούς και ενα ανύπαρκτο κράτος, άυριο θα ειναι κατι άλλο. Χτήστε και άλλες ασχήμιες, ριμάξτε και άλλο τα λίγα καλά που απόμειναν. Να τα χαίρεσται λοιπόν,γιατί για πολύ δεν θά'ναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος11/8/12 00:28

    Δυστυχώς έχει δίκιο ο σχολιαστής, είμαστε ένας βρωμιάρης λαός χωρίς οικολογική συνείδηση όχι μόνο εξ'αιτίας των σκουπιδιών και την έλλειψη ανακύκλωσης αλλά και γιατί είμαστε εμπρηστές για να οικοπεδοποιήσουμε τα καμένα δάση μας. Δυστυχώς φίλε μου οι Ιταλοί τότε που κυβερνούσαν τα Δωδεκάνησα άφησαν πίσω τους μιας μοναδικής αρχιτεκτονικής οικοδομήματα, αναστήλωσαν το καστέλο και όλη την παλιά πόλη, οικιστικά σχέδια, δρόμους, γεφύρια, κτηματολόγιο (το πρώτο κτηματολόγιο στην Ελλάδα) και άλλα τα οποία εμείς όχι δεν μπορούμε να τα αναστηλώσουμε αλλά ούτε να τα συντηρήσουμε. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το στομάχι μας, η καρέκλα μας, η διαπλοκή μας, το βόλεμα ημετέρων και τα κλεμένα εκατομμύριά μας σε ξένες τράπεζες. Ουτε τα παιδιά μας δεν σκεφτόμαστε γιατί αν το κάναμε αυτό δεν θα μετατρέπαμε την χώρα αυτή σε ξένο προτεκτοράτο με την απύθμενη αδιαφορία και διαπλοκή σε όλους τους τομείς αυτού του τόπου μηδενός εξαιρουμένου. Εύχομαι να μην δω την χώρα μου υπό ξένη κυριαρχία αλλά δυστυχώς σιγά σιγά αυτό πραγματοποιείται με την ευλογία των κυβερνούντων και την συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα που υποσκάπτουν το μέλλον μας. ΟΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος11/8/12 05:30

    ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ.
    ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟ ΕΧΘΕΣ ΤΟ ΠΗΡΕ ΙΔΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ Η ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΠΑΛΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.
    ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος11/8/12 10:14

    ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΠΙΑΣΩ ΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΒΑΛΩ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΨΩΦΟΜΟΥΡΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος11/8/12 12:10

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΖΩΝΗΣ ΑΠΟ 800ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΚΑΝΕ 1250 ΕΥΡΩ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΥΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ Η ΠΙΟ ΒΡΩΜΙΚΗ (ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ)ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *