ροή ειδήσεων

Μουχλιασμένο τυρί εντοπίστηκε στη Ρόδο

Παρτίδα τυριών μανούρι, μολυσμένη από λιστερίωση εντοπίστηκε στη Ρόδο.
 Είχε εισαχθεί από εργοστάσιο της Θεσσαλίας, αλλά εντοπίσθηκε έγκαιρα και κατασχέθηκε...

Από το βακτήριο της λιστερίωσης, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση, με συνέπεια ακόμη και το θάνατο, ήταν μολυσμένη παρτίδα τυριού της κατηγορίας «μανούρι», αλλά ευτυχώς εντοπίσθηκε έγκαιρα και δεν διατέθηκε στην αγορά της Ρόδου.

Η εν λόγω παρτίδα τυριών μανούρι που είχε εισαχθεί από εταιρεία της Θεσσαλίας από εταιρεία τροφίμων στο νησί της Ρόδου προχώρησε σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου γιατί από έρευνα διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί από λιστερίωση.

Η λιστερίωση είναι σοβαρή τροφική λοίμωξη, με υψηλό δείκτη θνησιμότητας, που προκαλείται στον άνθρωπο από ιογενή στελέχη του είδους Listeria monocytogenes. Πρόκειται για μικροαερόφιλο και ψυχρότροφο παθογόνο βακτήριο που είναι ευρύτατα διαδεδομένο στη φύση. Απαντά κυρίως σε αγροκτήματα, παραγωγικά ζώα και σε χώρους επεξεργασίας τροφίμων.

Το Μανούρι και γενικά τα τυριά τυρογάλακτος έχουν αυξημένο συντελεστή επικινδυνότητας και αλλοιώνονται ταχύτερα σε σχέση με τα τυριά που ζυμώνονται και ωριμάζουν. Ο κίνδυνος αυξάνει επειδή τα τυριά τυρογάλακτος καταναλώνονται συνήθως από ηλικιωμένα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν το αλάτι ή έχουν προβλήματα πέψης από όξινες ή σκληρές τροφές.

newsbomb.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *