ροή ειδήσεων

"Αποσύρονται" 300 ξενοδοχεία - Αλλάζουν χρήση και γίνονται τουριστικές κατοικίες

Το πρόγραμμα της απόσυρσης των κλειστών και εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων επανέρχεται στο προσκήνιο και όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η υπουργός Τουρισμού ΄Ολγα Κεφαλογιάννη.
Τριακόσια και πλέον ξενοδοχεία ετοιμάζονται... να αλλάξουν χρήση και να μετατραπούν για παράδειγμα σε τουριστικές κατοικίες.

Το πρόγραμμα της απόσυρσης των κλειστών και εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων επανέρχεται στο προσκήνιο και όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η υπουργός Τουρισμού κ. ΄Ολγα Κεφαλογιάννη, το υπουργείοτουρισμού(σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος) σύντομα θα ανακοινώσει μία ή δύο περιοχές που θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα πρόκειται για περιοχές που υπάρχει μικρή ζήτηση για ξενοδοχειακά καταλύματα και αυξημένη ζήτηση για παραθεριστική κατοικία.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει περί τις 9.500 ξενοδοχεία, όλων των κατηγοριών, ενώ την τελευταία διετία 300 και πλέον ξενοδοχεία διαγράφηκαν από τις λίστες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ωστόσο είναι πολύ περισσότερα τα ξενοδοχεία που έχουν κατεβάσει ρολά την τελευταία 10ετία και έχουν μετατραπεί σε ερείπια.

Σημειώνουμε ότι το μέτρο της απόσυρσης έχει εξαγγελθεί και άλλες φορές στο παρελθόν (νόμος Πετραλιά), ενώ την περασμένη άνοιξη περιλήφθηκε εκ νέου στο νόμο Γερουλάνου, για την προώθηση των τουριστικών επενδύσεων και τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Τσακίρης, το μέτρο της απόσυρσης θα πρέπει να είναι απολύτως στοχευμένο για να «περπατήσει», , αφού πλέον υπάρχει υπερπροσφορά ακινήτων σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Και υπογραμμίζει πως: Πολλά ξενοδοχεία -μικρής κυρίως δυναμικότητας- κατεβάζουν ρολά, αφού τα καθαρά έσοδα δεν φτάνουν για να πληρωθούν, φόροι, τέλη και εισφορές (δημοτικά τέλη, ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας, τέλη φωτισμού, ΟΑΕΕ κλπ).

Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι από φέτος οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων που είναι κλειστά, και τα οποία δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν την επόμενη τριετία, θα πληρώνουν ειδικό τέλος επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, το ύψος του οποίου θα αντιστοιχεί στο 5% της αντικειμενικής αξίας του κτιρίου.

Το «χαράτσι» αυτό εκτιμάται λοιπόν ότι πολλοί ιδιοκτήτες κλειστών ξενοδοχείων θα σπεύσουν να αποσύρουν τα ξενοδοχεία τους, είτε αλλάζοντας την χρήση τους, είτε κατεδαφίζοντας τα. Προϋπόθεση ωστόσο για να μπορεί να υπαχθεί ένα ξενοδοχείο στις διαδικασίες απόσυρσης, είναι η προηγούμενη αδιάλειπτη λειτουργία του επί μία 15ετία.
newsit.gr
parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *