ροή ειδήσεων

Μνημεία και μουσεία του Αιγαίου θα «ευεργετηθούν» από το ΕΣΠΑ

Το Κάστρο της Λέσβου, το αρχαιολογικό μουσείο Αγίου Κήρυκου στην Ικαρία, το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο στη Σάμο, ο ναός Αγίου Γεωργίου στα Ψαρά, το αρχαίο θέατρο της Μήλου, το αρχαιολογικό μουσείο στην Κω...
και ένας αρχαίος οικισμός στο Αγαθονήσι, είναι μερικές μόνο από τις αρχαιολογικές θέσεις και τα μουσεία του Αιγαίου που θα ευεργετηθούν από το ΕΣΠΑ.
Το αργότερο έως το 2015, πενήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν από τα προγράμματα των περιφερειών για το ΕΣΠΑ τα οποία, όπως και τα προηγούμενα (Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ), αναμένονται να εκτελεστούν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με επιτυχία, τόσο από άποψη χρονοδιαγραμμάτων όσο και απορροφητικότητας........
Στο Βόρειο Αιγαίο ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 24,4 εκατ. ευρώ. Στη Λέσβο θα πραγματοποιηθούν -μεταξύ άλλων έργων- η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Μυτιλήνης (2,8 εκατ. ευρώ), η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου - Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη - Τεριάντ (2 εκατ. ευρώ), η αποκατάσταση των μνημείων στο Κάστρο της Μυτιλήνης (2,3 εκατ. ευρώ), καθώς και η προστασία και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού της Κλοπεδής Λέσβου (1,2 εκατ. ευρώ).
Στη Σάμο, εκτός από την αποκατάσταση και την ανάδειξη του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου (5,5 εκατ. ευρώ), θα διαμορφωθεί και θα αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Σάμου (800.000 ευρώ), στη Χίο θα στερεωθεί τμήμα του τείχους του Φρουρίου (2 εκατ. ευρώ), καθώς και το μιναρέ του Μετζητιέ Τζαμιού (600.000 ευρώ), στη δε Λήμνο αναμένεται να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί το διατηρητέο χαμάμ στη Μήθυμνα (1 εκατ. ευρώ), το διατηρητέο κτίριο στη Μύρινα (πρώην οικία Σαχτούρη, 600.000 ευρώ), καθώς και ο 'Αγιος Γεώργιος στο Ρεπανίδι του Μούδρου (880.000 ευρώ).
Τα αρχαιολογικά έργα που θα γίνουν στο Νότιο Αιγαίο θα απορροφήσουν περίπου 31 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των επεμβάσεων που θα υλοποιηθούν είναι ο αρχαιολογικός περίπατος και η επανέκθεση στο αρχαιολογικό μουσείο της Κω (4,3 εκατ. ευρώ), η συντήρηση των υποδομών και η οργάνωση της έκθεσης του αρχαιολογικού μουσείου Σύμης (2 εκατ. ευρώ), η στερέωση και η ανάδειξη του αρχαίου οικισμού και των μεσαιωνικών μνημείων στη Χάλκη (1,1 εκατ. ευρώ), η αποκατάσταση και η διαμόρφωση της Ακρόπολης Παλαιοκάστρου Μεγίστης και του αρχαίου οχυρού της Ρω (700.000 ευρώ), η αποκατάσταση τμήματος του αρχαίου τείχους της Νισύρου (300.000 ευρώ), η διαμόρφωση και η ανάδειξη του αρχαίου οχυρού στη θέση Καστράκι στο Αγαθονήσι (332.000 ευρώ) και του 'Ασπρου Πύργου στη Σέριφο (500.000 ευρώ), η συντήρηση και η επέκταση του αρχαιολογικού χώρου Σκάρκου στην Ίο (400.000 ευρώ), η συντήρηση των βυζαντινών μνημείων στη Νάξο (550.000 ευρώ), καθώς και πολλά ακόμα στη Ρόδο, στη Σίκινο, στη Σύρο, στην Κέα, στην Τήνο, στη Δήλο, στην Πάτμο, στη Σύμη και στο Καστελόριζο.
express gr
10/9/12

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *