ροή ειδήσεων

Νέα τεχνική διαδικασία-παγίδα για τους φοροφυγάδες

Την εφαρμογή «έμμεσων τεχνικών ελέγχου» για την επιτάχυνση των ελεγκτικών διαδικασιών προβλέπει διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή...
σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο έμμεσος προσδιορισμός του εισοδήματος του φορολογούμενου δεν θα αφορά μόνον σε ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και σε μισθωτούς και εισοδηματίες η φορολόγηση των οποίων θα γίνεται βάσει των δαπανών τους, τις τραπεζικές καταθέσεις τους και των συνολικό τρόπο διαβιώσεώς τους. Κυρίως η ρύθμιση αποσκοπεί να περιορίσει τις δυνατότητες φοροαποφυγής, ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώνουν ισχνά εισοδήματα στην εφορία.

Με τον τρόπο αυτό θα προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων, όπως και τα ακαθάριστα έσοδα και οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών. Πάντως, πριν την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού πρόσθετου φόρου, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας θα καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον προσδιορισμό φορολογούμενου εισοδήματος και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε περιπτώσεις αδήλωτου «μαύρου» χρήματος, αδικαιολόγητου πλουτισμού (κινητή και ακίνητη περιουσία), ή βιοτικού επιπέδου που δεν συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Η εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών φορολογικών υπηρεσιών και θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της δικαιότερης φορολογικής μεταχείρισης μέσω της επιτάχυνσης των ελεγκτικών διαδικασιών, της έγκαιρης βεβαίωσης και της άμεσης είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Ειδικότερα, με τη συγκεκριμένη διάταξη :

-Διευκρινίζονται και επικαιροποιούνται θέματα που αφορούν στις τεχνικές ελέγχου.

-Συντομεύεται η προθεσμία διοικητικής επίλυσης των διαφορών και επιταχύνεται ο χρόνος για την βεβαίωση και την είσπραξη των εσόδων.

-Τα ειδικά συνεργεία ελέγχου καθίστανται αρμόδια και για τη διοικητική επίλυση των διαφορών.
tro-ma-ktiko.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *