ροή ειδήσεων

Στα χέρια του Γρ. Πεπόνη η «λίστα Λαγκάρντ» [ΒΙΝΤΕΟ]

Στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη παραδόθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο η επίμαχη λίστα με τα ονόματα 1.991 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία....

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στασινόπουλος, είχε παραλάβει το πρωί από τον προσωπάρχη του Μαξίμου, σχετικό φάκελο με USB, το οποίο περιείχε τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ». Στη συνέχεια και αφού συνέταξε σχετικό πρωτόκολλο, ο γ.γ. του ΣΔΟΕ παρέδωσε τον φάκελο στον κ. Πεπόνη, χωρίς να τον ανοίξει, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται.

Όπως δημοσιεύει η Ναυτεμπορική σε εκτενές ρεπορτάζ, η «διαδρομή» της λίστας ήταν το πρώτο θέμα που ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος στον οικονομικό αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, κατά τη σημερινή συνάντησή τους. Μάλιστα, ο κ. Στασινόπουλος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επισήμανε στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι χθες ρώτησε όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ (πανελλαδικά) εάν έχουν στα χέρια τους τη «λίστα Λαγκάρντ» και η απάντηση ήταν αρνητική.

Υπενθυμίζεται ότι η περιβόητη λίστα απεστάλη στο γραφείο του Πρωθυπουργού από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, γεγονός που επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις.

«Όταν ο κ. Βενιζέλος αντιλήφθηκε ότι δεν έχει φτάσει η λίστα στα χέρια του σημερινού ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, έστειλε αμέσως το υλικό που του είχε δώσει ατύπως ο (πρώην επικεφαλής του Σώματος) κ. Διώτης, στην κυβέρνηση. Η λίστα υπάρχει, δεν είναι κρυφή και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ζήτημα γύρω απ’ αυτό», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά στο Real FM.

Ερωτηθείσα γιατί ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν παρέδωσε τη λίστα στο διάδοχό του Στ. Στασινόπουλο, η κ. Γεννηματά αρκέστηκε να πει ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ο κ. Διώτης.

Σε κάθε περίπτωση, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε πως η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής, «επομένως δεν μπορούσε να είναι αντικείμενο νόμιμης επεξεργασίας» καθώς «αυτό θα ήταν ποινικό αδίκημα». Από την άλλη πλευρά, όμως, σημείωσε, «η αδυναμία νόμιμης επεξεργασίας των στοιχείων και η συγκρότηση ενός νόμιμου αρχείου, δεν σημαίνει ότι δεν εξαντλούνται οι προσπάθειες αξιοποίησης των πληροφοριών».

Νωρίτερα, σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι έπειτα από σχετική ενημέρωση για το θέμα από τον κ. Διώτη τον Αύγουστο του 2011, συμφώνησε με τη νομική του εκτίμηση ότι η εν λόγω λίστα δεν είναι αξιοποιήσιμη ή δημοσιεύσιμη (δεδομένου ότι ήταν προϊόν υποκλοπής).

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ο κ. Διώτης τον ενημέρωσε πως τα στοιχεία «δεν συνιστούσαν σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί. Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει».

«Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου», συμπλήρωσε στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος, γνωστοποιώντας ότι όποιο υλικό του δόθηκε ατύπως από τον κ. Διώτη -και όπως ακριβώς του δόθηκε- «βρίσκεται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί».

Από την πλευρά και ο ίδιος ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, υποστήριξε σε δηλώσεις του στο ρ/σ Βήμα FM, πως «εν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος». «Κάθε διωκτική υπηρεσία, τις πληροφορίες που λαμβάνει, τις αξιοποιεί καθ' ον τρόπο μπορεί», παρατήρησε χαρακτηριστικά.



Η ΕΥΠ "αδειάζει" τον Παπακωνσταντίνου και τον ΓΑΠ

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του planet-greece, η ΕΥΠ, την άνοιξη του 2010 απέστειλε επίσημο αίτημα προς την αντίστοιχη "ΕΥΠ" της Γαλλίας, ζητώντας να τους αποσταλούν τα στοιχεία της τράπεζας HSBC, που διέρρευσαν, μετά την κλοπή των CD από το πρώην στέλεχος της τράπεζας HSBC, που μεταξύ άλλων περιλάμβανε και τους Έλληνες καταθέτες, που είχαν φυγαδεύσει προς την Ελβετική τράπεζα δισ. ευρώ με αδιαφανείς διαδικασίες.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες από την ΕΥΠ, το υπουργείο Οικονομικών, με πρωτοβουλία της ίδια υπουργού - τότε - Κριστίν Λαγκάρντ, έστειλε προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου το Flashάκι με όλα τα στοιχεία!

Πλέον το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που ενημέρωσε τον τότε Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, είναι "τι έκαναν τι λίστα αυτή"; Ποιος "έκαιγε"; Ποιους ενημέρωσαν; Και πότε;
http://planet-greece.blogspot.com

parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *