ροή ειδήσεων

Στην Ευρωβουλή ο κίνδυνος αναβάθμισης των Τουρκοκυπρίων

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταφέρεται η επικίνδυνη εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για σύσταση ενός μηχανισμού πολυετούς χρηματοδότησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθεστώς που ισχύει για...

τρίτες χώρες υποψήφιες προς ένταξη και που εκ των πραγμάτων δημιουργεί συνθήκες αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Η εν λόγω εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για πολυετή μηχανισμό χρηματοδότησης των Τουρκοκυπρίων, υπό το φως της αδυναμίας επίλυσης του Κυπριακού, περιλήφθηκε στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου που εκδόθηκαν επί κυπριακής προεδρίας στις 24 Ιουλίου, υπό τύπον σημείωσης με θετικό πρόσημο (takes good note) και παραπέμπεται πλέον στην Ευρωβουλή, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του «Φ» στις Βρυξέλλες, Παύλου Ξανθούλη, θα εκδώσει μια έκθεση και δύο γνωμοδοτήσεις επί του προκειμένου ζητήματος.

Η παραπομπή στην Ευρωβουλή της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη διαχείριση των κονδυλίων που παραχωρούνται προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, περιλαμβανομένης και της επικίνδυνης εισήγησής του, έχει ήδη κινητοποιήσει την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», για μια ακόμη φορά επιστρατεύεται ο αντιπρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, Γιαννάκης Κασουλίδης, προκειμένου να διασφαλισθεί η διατήρηση της υφιστάμενης πολιτικής της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός πολυετούς μηχανισμού, κάτι που θα εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους, αφού θα τοποθετούσε την τουρκοκυπριακή κοινότητα στην ίδια κατηγορία με υποψήφιες χώρες που κτυπούν την πόρτα της ΕΕ και διεκδικούν την ένταξή τους στην Κοινότητα. Όπως δε πληροφορούμαστε, τις δύο γνωμοδοτήσεις έχουν αναλάβει οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ Μαριέττα Γιαννάκου (εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών) και Ναντέζντα Νέινσκι (εκ μέρους της Επιτροπής Προϋπολογισμού).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», κύρια επιτροπή εξέτασης του θέματος που προέκυψε, έχει οριστεί η «Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού» της Ευρωβουλής, η οποία θα έχει καθοριστικό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις, με την εκπόνηση έκθεσης, εισηγητής της οποίας θα είναι ο ευρωβουλευτής της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Ιβάιλο Κάλφιν.

Όλη αυτή η διαδικασία, αλλά και ο κίνδυνος υιοθέτησης της εισήγησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για εγκαθίδρυση πολυετούς μηχανισμού χρηματοδότησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, έχει κινητοποιήσει και τους διπλωμάτες της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΜΑΕΕ), οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ευρωβουλή. Στόχος και της ΜΑΕΕ είναι να καταγραφεί στην έκθεση που θα εκπονηθεί, αλλά και στις δύο γνωμοδοτήσεις, ότι η Ευρωβουλή τάσσεται υπέρ της διατήρησης του υφιστάμενου καθεστώτος χρηματοδότησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προκειμένου να αποτραπούν οποιεσδήποτε σκέψεις για εγκαθίδρυση ενός πολυετούς μηχανισμού, όπως ισχύει για τρίτες χώρες, υποψήφιες προς ένταξη.

Στην πραγματικότητα, οι προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ευρωβουλή, με βασικό μοχλό την ομάδα του ΕΛΚ, τη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια του Σώματος, στοχεύουν όχι μόνο να αποτρέψουν αρνητικές εξελίξεις, αλλά και να «ξελασπώσουν» τη Λευκωσία, από το αρνητικό κείμενο των Συμπερασμάτων που προσυπέγραψε και εξέδωσε στις 24 Ιουλίου, δημιουργώντας ένα προβληματικό προηγούμενο.

Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ», τα εν λόγω Συμπεράσματα που εκδόθηκαν επί κυπριακής Προεδρίας, όχι μόνο δεν εισηγούνται τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος χρηματοδότησης των Τουρκοκυπρίων, αλλά ενσωματώνουν την εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καταγράφοντας με θετικό ύφος (good note) την επικίνδυνη θέση για έναν πολυετή μηχανισμό χρηματοδότησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Εάν αυτά τα Συμπεράσματα ήταν «ακίνδυνα», όπως στη συνέχεια ισχυρίστηκε το Υπουργείο Εξωτερικών, τότε θα μπορούσε διά της Μόνιμης Αντιπροσωπείας, να ζητήσει την απλή αναπαραγωγή τους στην έκθεση του Ιβάιλο Κάλφιν και στις γνωμοδοτήσεις της Μαριέττας Γιαννάκου και της Ναντέζντα Νέινσκι.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του «Φ» στις Βρυξέλλες, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα επιχειρεί να αποτρέψει κάθε αναφορά σε ενδεχόμενη σύσταση μηχανισμού πολυετούς χρηματοδότησης των Τουρκοκυπρίων στα τρία κείμενα που θα εκδοθούν.

Με άλλα λόγια, το Υπουργείο Εξωτερικών επιδιώκει μέσω της Ευρωβουλής και του ΕΛΚ να κλείσει το επικίνδυνο παράθυρο, το οποίο άνοιξαν τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, τα οποία υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν με ευθύνη της ίδιας της κυπριακής προεδρίας…
philenews.com



parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *